De ce nu poate fi identificat deţinătorul unei cartele prepay? Parlamentul a respins în 2011 şi în 2014 două proiecte pentru achiziţionarea doar cu buletinul

Parlamentul a respins, în 2011, un proiect iniţiat de actualul deputat PMP Petru Movilă care prevedea ca persoanele să cumpere cartele PrePay doar cu buletinul. Autorităţile puteau identifica locul apelului şi deţinătorul cartelei, deoarece companiile erau obligate să le transmită aceste date. Iniţiativa a fost redepusă în 2013, însă din nou respinsă de Legislativ un an mai târziu.

2222 afișări
Imaginea articolului De ce nu poate fi identificat deţinătorul unei cartele prepay? Parlamentul a respins în 2011 şi în 2014 două proiecte pentru achiziţionarea doar cu buletinul

De ce nu poate fi identificat deţinătorul unei cartele prepay? Parlamentul a respins în 2011 un proiect pentru achiziţionarea doar cu buletinul

„Furnizorul serviciului de comunicaţii electronice destinat publicului are obligaţia de a solicita un act de identitate al utilizatorilor serviciilor, indiferent dacă care este tipul acestuia (abonament sau PrePay). Utilizatorii serviciilor de comunicaţii electronice destinate publicului, indiferent de tipul serviciului (abonament sau PrePay) au obligaţia de a prezenta un act de identitate la achiziţionarea serviciului. Utilizatorii care au achiziţionat un serviciu de orice tip de la furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi sunt obligaţi să prezinte furnizorilor un act de identitate în termen de şase luni de la promulgarea legii”, arată proiectul legislativ respins de Parlament în decembrie 2011.

Astfel, propunere legislativă privind colectarea datelor personale ale utilizatorilor serviciilor de tip Prepay mai prevedea obligaţia companiei „de a pune la dispoziţia autorităţilor toate informaţiile în vederea identificării locului apelului şi a persoanei care a făcut apelul”.

Totodată, proiectul stipulează că „după şase luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, furnizorii de servicii de comunicaţii elevtronice destinate publicului vor suspenda numerele de telefon alocate utilizatorilor de servicii de tip PrePay care, în acest interval, nu au prezentat un act de identitate”.

Iniţiatorul susţinea că o serie de infracţiuni, precum şi traficul de persoane, sunt greu de identificat atunci când infractorii utilizează cartele PrePay.

„O serie de infracţiuni privind criminalitatea organizată, traficul de persoane, de droguri de mare risc şi chiar vizând siguranţa naţională au fost puse la punct de infractori care foloseau serviciile PrePay, fiind astfel foarte greu de identificat, în lipsa unei baze de date privitoare la identitatea utilizatorilor unui astfel de serviciu. Conform unor date statistice, utilizatorii cartelelor de tip PrePay a depăşit numărul abonaţilor la serviciile de comunicaţii electronice destinate publicului, astfel încât chiar operatorii de telefonie mobilă întâmpină greutăţi legate de identificarea lor. Colectarea datelor personale ale utilizatorilor serviciilor de telefonie mobilă, atunci când aceştia achiziţionează cartele de tip PrePaid, este obligatorie în ţări precum Germania, Italia, Danemarca, Letonia, Bulgaria şi Republica Slovacă. Consider că este necesară aprobarea legii privitoare la colectarea şi prelucrarea, conform legislaţiei în vigoare a datelor personale ale utilizatorilor serviciilor de tip PrePay”, arăta fostul deputat PDL în expunerea de motive.

Proiectul legislativ avea în vedere o reglementare în contextul în care date statistice indicau că în 2010 peste 90% din apelurile la 112 erau false. Parlamentul a justificat respingerea iniţiativei invocând afectarea exercitării drepturilor şi libertăţilor fundamentale.

„Iniţiativa legislativă avea ca obiect de reglementare stabilirea unor măsuri privind colectarea datelor personale ale utilizatorilor serviciilor de telefonie mobilă de tip prePay, în vederea identificării persoanelor care apelează abuziv numărul de urgenţă 112, întrucât doar în anul 2010 peste 90% din apelurile primite au fost false. Propunerea legislativă nu se justifică întrucât măsurile legislative de natură să afecteze exercitarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale trebuie să îndeplinească un scop legitim, constând în protejarea siguranţei naţionale, a siguranţei publice, apărarea ordinii publice, prevenirea faptelor penale, precum şi protejarea drepturilor şi intereselor altor persoane. Totodată acestea trebuie să fie necesare într-o societate democratică, să fie proporţionale cu situaţia care le-a determinat, să fie aplicate în mod nediscriminatoriuşi să nu aducă atingere existenţei dreptului sau libertăţii”, se arată în raportul de respingere adoptat de Parlament.

Petru Movilă a reamintit de acest proiect în contextul în care crimelor din Caracal, unde Alexandra a sunat de trei ori la 112 de pe telefonul lui Gheorghe Dincă, însă nu a putut fi localizată la timp de către autorităţi.

„In 2011 am depus un proiect de lege prin care cartelele Prepay sa fie achizitionate doar cu buletinul, PL respins de catre Guvern. Astazi este primul punct pe lista de propuneri privind modificarea Legii 112 si a legislatiei conexe privind cresterea gradului de securitate a populatiei.
Sa nu uitam ca o serie de infracţiuni foarte grave, cum ar fi cele ce privesc criminalitatea organizată, traficul de persoane, de droguri de mare risc sau chiar atentate la siguranţa naţională au fost planificate de persoane care s-au folosit de cartele PrePay, ştiut fiind faptul că în lipsa unei baze de date care să colecteze datele utilizatorului, acesta este imposibil de identificat”, a scris deputatul PMP, pe Facebook.

Proiectul a fost redepus de Petru Movilă în 2013, însă a fost din nou respins în anul 2014 de către Parlament.

Şeful Departamentului de Urgenţă Raed Arafat a anunţat duminică, urmare a cazului de la Caracal, că este nevoie de modificări legislative, care speră să fie făcute într-o lună, atât legat de localizarea imediată prin apelul la 112, cât şi legat de modernizarea sistemului, în ciuda contestaţiilor.

Acesta a precizat că un alt subiect a fost acela a cartelelor neidentificate. "Poate fi corelat cu o adresă cu număr de buletin cu tot care să ne permită să ştim a cărei persoană e numărul folosit. O să vedem abordarea pe care o vom propune în raportul către premier".

Taguri:
parlament,
112,
cartele

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici