De ce s-a opus Polonia proiectului Nord Stream 2? E.S. Maciej Lang, ambasadorul Poloniei în România: „Nu ajută solitarităţii europene! Ajută Gazprom să-şi menţină o poziţie dominantă”

  • E.S. Maciej Lang: „Polonia a fost critică, de la început împotriva proiectului Nord Stream 2”
  • E.S. Maciej Lang: „Trebuie să găsim noi surse de finanţare pentru că dezvoltarea infrastructurii de transport în regiunea noastră este de importanţă deosebită”
  • E.S. Maciej Lang: „Fără căi de transport este ca o frână în dezvoltarea ţărilor din regiunea noastră”
  • E.S. Maciej Lang: „Ucraina, o ţară care poate să fie potenţial afectată de acţiunile Rusiei, trebuie să fie susţinută de către UE”
  • E.S. Maciej Lang: „În acest moment, trebuie să dezvoltăm o strategie nouă, o strategie care vizează nu numai elemente de securitate, dar şi politica de energie”
1113 afișări
Imaginea articolului De ce s-a opus Polonia proiectului Nord Stream 2? E.S. Maciej Lang, ambasadorul Poloniei în România: „Nu ajută solitarităţii europene! Ajută Gazprom să-şi menţină o poziţie dominantă”

De ce s-a opus Polonia proiectului Nord Stream 2? E.S. Maciej Lang, ambasadorul Poloniei în România: ,,Nu ajută solitarităţii europene! Ajută Gazprom să-şi menţină o poziţie dominantă”

E.S. Maciej Lang a vorbit în emisiunea „InSecuritate” despre Iniţiativa celor 3 Mări, pornită dintr-o viziune a Poloniei legată de această zonă. Cât contribuie Polonia la acest fond de investiţii pentru infrastructură, dar şi de ce s-a opus proiectului Nord Stream 2?
 
E.S. Maciej Lang: „Via Carpatia şi Rail-2-Sea sunt proiectele principale cele mai importante”
 
„Este vorba de conexiunea rutieră dintre Polonia şi România. Mai departe planul este că Via Carpatia este legată de Via Baltica şi din România va merge spre Sud. Am creat Fondul celor 3 Mări. Este un instrument foarte important pentru a implementa proiecte mari. Nu este însă suficient. Cred că trebuie să găsim noi surse de finanţare, fonduri private, parteneri internaţionali pentru că dezvoltarea infrastructurii de transport în regiunea noastră este ceva de importanţă deosebită. Fără căi de transport este ca o frână în dezvoltarea ţărilor din regiunea noastră.” 
 
Acordul Germania-SUA pentru realizarea proiectului Nord Stream 2 - E.S. Maciej Lang: „Acest proiect nu ajută solitarităţii europene!”
 
Invitatul lui Bogdan Nicolae a vorbit şi despre controversele din jurul proiectului Nord Stream 2, explicând motivele pentru care Polonia s-a opus de la bun început acestui proiect. 
 
Reamintim că SUA şi Germania au ajuns recent la un acord cu privire la finalizarea gazoductului Nord Stream 2, care va dubla capacitatea de transport a Nord Stream 1 pentru gazele naturale exportate de Rusia direct în Germania prin conducte instalate pe fundul Mării Baltice. Statele Unite s-au opus Nord Stream 2, însă – pentru a evita deteriorarea relaţiilor cu Germania şi cu Uniunea Europeană – Administraţia Biden a eliminat sancţiunile la adresa entităţilor angrenate în finalizarea proiectului. În acelaşi timp, Germania şi-a asumat misiunea de a garanta un minim tranzit al gazelor ruse prin reţeaua ucraineană şi de a sprijini Ucraina în modernizarea sistemului său energetic.
 
„Polonia, de la început, a fost critică împotriva proiectului (n.r. Nord Stream 2). Credem că astfel de proiecte ajută Gazprom pentru a menţine o poziţie dominantă. Noi credem că acest proiect nu ajută solidarităţii europene şi nu ajută la ameliorarea securităţii continentului nostru. În acest moment, trebuie să dezvoltăm o strategie nouă, o strategie care vizează nu numai elemente de securitate, dar şi politica de energie. Ucraina, ca o ţară care poate să fie potenţial afectată de acţiunile Rusiei, trebuie să fie susţinută de către UE. Nu avem nicio îndoială că solidaritatea noastră poate să ajute. Ucraina nu va fi lăsată.” 
 
Cum  vede E.S. Maciej Lang tranziţia Ucrainei către NATO şi UE? Ce spune despre aşteptările şi dorinţa de integrare a Ucrainei, Republica Moldova şi Georgia? 
 
„Unele dintre statele post-sovietice au dorinţe şi aşteptări mai mari cu privire la cooperare şi integrare cu UE, alte ţări sunt mulţumite cu ceva mai limitat şi trebuie să reacţionăm în mod flexibil şi individual. După posibilităţile, după dorinţă, voinţă şi după nivelul de îndeplinire şi implementare a standardelor. Ştim că Ucraina, Republica Moldova, Georgia au nişte aşteptări, nişte dorinţe şi vor să meargă într-un mod mai accelerat cu cooperarea şi integrarea”, conchide  E.S. Maciej Lang, invitat în emisiunea „InSecuritate”, de la Aleph News.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici