Decizia CC în cazul Nicolai, publicată în Monitorul Oficial

Decizia Curţii Constituţionale în cazul Norica Nicolai - care explică faptul că preşedintele poate respinge doar o dată, motivat, propunerea premierului de numire a unui ministru - a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial.

1 afișare
Imaginea articolului Decizia CC în cazul Nicolai, publicată în Monitorul Oficial

Decizia CC în cazul Nicolai, publicată în Monitorul Oficial

Curtea Constituţională (CC) şi-a publicat, în urmă cu o săptămână, motivarea deciziei în cauza Norica Nicolai, arătând că limitarea la o singură respingere a propunerii de ministru se justifică prin faptul că răspunderea pentru o altă nominalizare revine în exclusivitate premierului.

"În consecinţă, Curtea urmează să constate că în aplicarea articolului 85, alineatul 2, din Constituţie, preşedintele, neavând drept de veto, poate să ceară primului-ministru o singură dată, motivat, să facă o nouă propunere de numire a altei persoane în funcţia de ministru", se arată în decizia Curţii Constituţionale din 7 februarie, publicată pe site-ul instituţiei.

În urmă cu o săptămână, premierul Călin Popescu Tăriceanu aştepta ca decizia Curţii Constituţionale în cazul Nicolai să fie publicată în Monitorul Oficial înainte să transmită Preşedinţiei propunerea de numire a lui Teodor Meleşcanu în funcţia de ministru al Justiţiei şi a lui Radu Stroe în postul de ministru al Apărării.

Conducerea PNL a aprobat, prin vot, nominalizarea lui Teodor Meleşcanu pentru funcţia de ministru al Justiţiei şi a senatorului Radu Stroe pentru postul de ministru al Apărării.

În prezent, Meleşcanu deţine portofoliul Apărării şi asigură interimatul la Justiţie.

Surse oficiale susţineau că preşedintele Traian Băsescu l-a informat telefonic pe premierul Călin Popescu Tăriceanu că nu va accepta revocarea din funcţie a ministrului Apărării Teodor Meleşcanu, nominalizat pentru portofoliul Justiţiei.

Ulterior, într-o declaraţie dată publicităţii, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei a arătat căşeful statului este gata să colaboreze cu primul-ministru în vederea găsirii unei soluţii pentru Ministerul Justiţiei, în condiţiile respectării Constituţiei şi a deciziilor Curţii Constituţionale, şi a precizat că premierul nu a iniţiat nicio procedură de consultare cu preşedintele pe tema numirii unui ministru al Justiţiei, aşa cum prevede Decizia Curţii Constituţionale a României 356/2007, şi nu a înaintat nicio propunere pentru postul vacant de la Ministerul Justiţiei.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, în şedinţa Guvernului de săptămâna trecută, că înlocuirea ministrului Apărării nu va afecta pregătirile pentru summit-ul NATO, iar nominalizările pentru portofoliile Justiţiei şi Apărării vor fi trimise Preşedinţiei imediat după ce Curtea Constituţională va publica motivarea deciziei în cazul Nicolai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici