Decretul privind referendumul a fost publicat în Monitorul Oficial

Decretul privind organizarea referendumului pe tema votului uninominal, semnat, marţi, de preşedintele Traian Băsescu a fost publicat, miercuri, la ora 15.00, în Monitorul Oficial nr 719.

3 afișări
Imaginea articolului Decretul privind referendumul a fost publicat în Monitorul Oficial

Decretul privind referendumul a fost publicat în Monitorul Oficial

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, marţi, potrivit propriilor declaraţii, decretul de organizare a referendumului pentru votul uninominal. Conform lui Băsescu, la articolul 3 din decret "se stabileşte data referendumului".

"Data referendumului va fi data desfăşurării alegerilor pentru Parlamentul European ce vor fi organizate în anul 2007", a spus Băsescu, citând din decret.

El a explicat că a optat pentru această formulare, pentru că data euroalegerilor este cunoscută, fiind vorba despre 25 noiembrie. "Şi, în cazul în care va fi, eventual, modificată din motive tehnice, poate este vreme foarte rea, s-ar putea să avem inundaţii, să nu fie nevoie să mai modific decretul", a adăugat Băsescu.

Astfel, decretul nu prevede explicit data referendumului, "25 noiembrie" lipsind din textul actului emis de preşedinte.

Prin Ordonanţa de urgenţă 92/2003, Guvernul modifica aliniatul 1 al articolului 30 din legea 3/2000, potrivit căruia campania pentru referendum începe la data aducerii la cunostinţă publică a datei referendumului şi se încheie cu o zi înainte de data acestuia. Guvernul elimina, prin Ordonanţa menţionată, precizarea conform căreia campania se încheie cu o zi înainte de data referendumului, astfel încât aliniatul dobândea forma: "Campania pentru referendum începe la data aducerii la cunostinţa publică a datei referendumului".

PRM a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională decretul privind referendumul pe uninomional imediat după publicarea în Monitorul Oficial, considerându-l ilegal, întrucât nu prevede o dată precisă pentru organizarea acestuia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici