Deputat USR, către Dăncilă: Aţi zis că luaţi măsuri. Arătaţi că nu sunt doar declaraţii populiste

Preşedintele Comisiei pentru egalitate de şanse, Cristina Iurisniti, i-a transmis, luni, o scrisoare deschisă Vioricăi Dăncilă, în care îi cere să ia măsuri pentru prevenirea violenţei, în special asupra femeilor, şi să arate că promisiunile făcute nu sunt doar declaraţii populiste pentru campanie.

121 afișări
Imaginea articolului Deputat USR, către Dăncilă: Aţi zis că luaţi măsuri. Arătaţi că nu sunt doar declaraţii populiste

Deputat USR, către Dăncilă: Aţi zis că luaţi măsuri. Arătaţi că nu sunt doar declaraţii populiste

„Statul român poate şi are datoria să le asigure tuturor cetăţenilor, inclusiv cele peste 51% femei egalitatea de drepturi şi de şanse garantate constituţional, legal. Printre acestea se numără şi siguranţa persoanei şi dreptul la viaţă, iar autorităţile locale şi centrale nu se mai pot ascunde după demisii şi ţapi ispăşitori. Fac un apel la responsabilitate din partea dumneavoastră în implementarea în instituţiile din subordine a unor programe reale de educare a personalului angajat pentru a trata cu profesionalism, conştiinciozitate şi empatie a tuturor solicitărilor fetelor şi femeilor aflate în situaţii de vulnerabilitate sau pericol. Fac un apel la celeritate din partea dumneavoastră în demararea unei colaborări reale cu societatea civilă, cu acele organizaţii care de ani de zile fac treaba statului român în ceea ce priveşte victimele violenţei de orice fel şi educaţia în spiritul egalităţii de şanse şi de gen. Aţi menţionat de nenumărate ori că veţi lua măsurile ce se impun pentru că sunteţi femeie şi mamă. Demonstraţi că acestea nu sunt doar declaraţii populiste în pregătirea campaniei electorale ce va debuta curând şi acţionaţi aşa cum vă dictează conştiinţa de mamă şi femeie, precum şi demnitatea publică ocupată în statul român, în slujba cetăţenilor României!”, se arată în scrisoarea deschisă a preşedintelui Comisiei de egalitate de şanse, transmisă Vioricăi Dăncilă.

Deputatul USR Cristina Iurisniti a adăugat că tragedia din Caracal şi cazul din Galaţi reflectă incompetenţa statului român faţă de prevenirea şi combaterea violenţei asupra persoanelor vulnerabile, în special asupra femeilor.

„Tragedia de la Caracal reflectă încă o dată nepăsarea şi incompetenţa statului român faţă de prevenirea şi combaterea violenţei de orice fel asupra persoanelor vulnerabile, cu precădere asupra fetelor şi femeilor. Din păcate, modul în care autorităţile au acţionat la Caracal nu este surprinzător, ci oglindeşte atitudinea acestora faţă de cetăţenii români, mai ales faţă de fete şi femei care le solicită ajutorul. Dovadă stă recentul caz de la Galaţi, în care poliţiştii au asistat nepăsători la cererea de ajutor a unei minore pline de sânge, ce reclama un viol. În România la fiecare 5 zile o femeie este ucisă în bătaie de actualul sau fostul partener. Mai mult, conform datelor emise de IGPR, în primele 6 luni ale anului curent au fost raportate peste 11000 de loviri şi alte violenţe comise între membrii familiei – în creştere faţă de 2018. Săptămânal, 3 minore au fost violate sau agresate sexual. Cu siguranţă ştiţi că multe dintre aceste fapte rămân în continuare neraportate tocmai pentru că victimele nu au încredere în autorităţi, care de cele mai multe ori le umilesc sau le ignoră, în ciuda cadrului legal existent”, se mai arată în scrisoarea deschisă a Cristinei Iurisniti .

Ea a amintit de noile modificări aduse legilor justiţiei în Parlament sau prin OUG, prin care condamnaţii au putut scăpa de pedeapsă.

„Să nu uităm că noile modificări aduse legilor justiţiei în Parlament sau prin OUG fac ca aceia care au comis fapte violente, chiar pedofilie, pornografie infantilă sau trafic de persoane să poată scăpa de pedeapsa cuvenită, fie prin îngreunarea anchetei, fie prin recurs compensatoriu sau alte schimbări aduse Codurilor penale. Am tras nenumărate semnale de alarmă privind toleranţa faţă de agresori, însă reacţia dumneavoastră a fost nepermis de slabă sau a lipsit. Un singur exemplu: există de puţin timp ordinul de protecţie provizoriu ce ajută realmente la salvarea unor vieţi, dar numărul victimelor nu se va reduce semnificativ cât timp nu se implementează monitorizarea agresorilor în teren. Abia acum, la peste un an distanţă, Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică un proiect privind brăţările electronice. Dar la debutul lui 2019 aceste măsuri nu se regăseau printre priorităţile bugetare pentru anul în curs şi nu au fost prevăzute intervenţii suplimentare în acest sens la nivelul autorităţilor centrale sau locale. Nici la rectificarea bugetară nu se vor regăsi, dat fiind că abia încheiată perioada aferentă dezbaterii publice, va mai dura până ce proiectul va finaliza procesul legislativ”, subliniază deputatul USR.

În încheiere, preşedintele Comisiei pentru egalitate de şanse între bărbaţi şi femei i-a solicitat şefului Executivului să ia mpsurile care se impun pentru prevenirea cazurilor precum cele din Caracal sau Galaţi, amintind totodată şi de propunerile USR.

„ În urma tragediei de la Caracal, alături de colegii din USR v-am propus o serie de măsuri necesare şi obligatorii pentru ca astfel de cazuri să nu se mai repete. Printre acestea, abrogarea imediată a legii recursului compensatoriu, operaţionalizarea Sistemului Alertă Răpire Copil, abrogarea OUG nr. 51/2019 care a eliminat transportul rutier judeţean de persoane, iar acesta să fie decontat elevilor inclusiv pe perioada vacanţelor, operaţionalizarea registrului pentru infractorii sexuali, modificarea pedepselor etc. Totodată, acestea sunt doar intervenţii punctuale, ce repară situaţia pe termen scurt şi mediu. Pe termen lung, soluţia este educaţia. Nu putem preveni şi combate violenţa dacă generaţiile viitoare nu sunt educate în spiritul respectării egalităţii de şanse şi de gen. Vă amintesc că reforma sistemului educaţional din acest punct de vedere întârzie nepermis şi cu costuri uriaşe pentru copii noştri şi pentru societatea românească, în general. Programele şi planurile-cadru, precum şi manualele şcolare nu includ noţiuni despre egalitatea de şanse şi de gen, drepturile femeilor, stereotipuri şi discriminare, educaţie pentru sănătate sexuală şi psiho-emoţională, drepturi reproductive şi prevenţie. Şcoala românească nu este adaptată realităţilor actuale şi reflectă mai degrabă secolul trecut, cu clişee şi stereotipuri ce nu fac decât să perpetueze o condiţie ingrată a fetelor în prezent. Vă solicit respectuos să luaţi de urgenţă măsurile care se impun şi care au fost semnalate în repetate rânduri de către opoziţie, mediul academic, societatea civilă”, a mai transmis Iurisniti.

Reacţia vine în contextul cazurilor din Caracal şi Galaţi, unde poliţiştii nu au acţionat la timp pentru rezolvarea problemei.

Taguri:
usr,
scrisoare,
dăncilă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici