Deputat USR: E nevoie de o regândire a modului în care se finanţează sportul, pentru a-i opri declinul

  • „Este nevoie de o regândire a modului în care se finanţează sportul, pentru a-i opri declinul în care se află, afirmă deputatul USR Cristian Brian.
  • El a iniţiat un pachet de patru iniţiative legislative.
120 afișări
Imaginea articolului Deputat USR: E nevoie de o regândire a modului în care se finanţează sportul, pentru a-i opri declinul

Deputatul Brian Cristian a iniţiat un pachet legislativ pentru o mai bună finanţare a sportului românesc, în special a sportului pentru copii şi juniori. Un studiu Eurostat din 2020 arăta că România alocă 30 de euro/locuitor/an pentru sport, una din cele mai mici sume la nivelul Uniunii Europene. De cealaltă parte, ţări precum Luxemburg, Suedia, Finlanda sau Franţa alocă peste 200 de euro/locuitor/an, potrivit unui comunicat de presă al USR.

„Dacă la nivelul competiţiilor de seniori cluburile sportive reuşesc să îşi asigure, într-un fel sau altul, sursele de venit necesare pentru a-şi desfăşura activitatea, la nivelul sportului pentru copii şi juniori sursele de venit sunt de cele mai multe ori părinţii tinerilor sportivi. Însă costurile presupuse de practicarea la nivel competitiv a unui sport (cheltuieli de echipament, deplasări, taxe de participare la competiţii etc.) crează o problemă similară cu cea a meditaţiilor din sistemul de învăţământ, unde cei ce dispun de posibilităţi financiare proprii au un avantaj faţă de ceilalţi. În acest fel, tinerele talente sportive ale României rămân nedescoperite şi, concomitent, acei tineri pierd şansa de a deveni sportivi profesionişti”, potrivit sursei citate.

„Este nevoie de o regândire a modului în care se finanţează sportul, pentru a-i opri declinul în care se află. Vedem că statul nu îşi face treaba şi tocmai de aceea, prin aceste iniţiative, ne dorim să încurajăm noi investiţii în infrastructura sportivă şi sportul de copii şi juniori. Argumente sunt multe, pornind de la subfinanţarea domeniului şi continuând cu necesitatea combaterii sedentarismului, în condiţiile în care doar 20% dintre români fac exerciţii fizice sau practică un sport cu regularitate, cu mult sub media UE de 40% şi de aici decurg şi multe alte probleme de sănătate”, declară deputatul USR Brian Cristian.

Primul proiect depus propune ca firmele să poată redirecţiona către cluburile sportive, pentru cheltuieli privind sportul pentru copii şi juniori sau pentru dezvoltarea infrastructurii, 40% din impozitul pe profit datorat către stat.

Al doilea proiect din pachetul privind finanţarea şi sponsorizarea sportului românesc propune ca angajaţii şi liber profesioniştii să poată redirecţiona 5% din impozitul pe venit către cluburile sportive, tot pentru dezvoltarea sportului pentru copii şi juniori sau a infrastructurii sportive.

Al treilea proiect urmăreşte stimularea investiţiilor private în infrastructura sportivă prin instituirea unui beneficiu fiscal pentru organizaţiile non-guvernamentale care dezvoltă această infrastructură. Concret, ONG-urile vor beneficia de o scutire de TVA pentru serviciile de construire, reabilitare şi modernizare a bazelor sportive, precum şi pentru livrările de echipamente sportive, aparate, dispozitive, articole, accesorii, materiale şi consumabile de uz sportiv către cluburi sportive.

Al patrulea proiect urmăreşte creşterea veniturilor cluburilor sportive prin activităţi conexe cu caracter economic, astfel încât ele să-şi poată susţine activitatea. Concret, este vorba de reducerea de la 19% la 5% a cotei de TVA pentru activităţi comerciale adiacente activităţii sportive, cum ar fi vânzarea de produse cu însemnele clubului. Modificarea ar genera venituri nete mai mari pentru cluburi, ceea ce ar însemna resurse suplimentare pentru investiţii şi dezvoltarea acestora.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici