Deputaţii interzic cumulul pensie-salariu. Proiectul introduce şi excepţii

  • Camera Deputaţilor a aprobat legea care prevede interzicerea cumulului pensie-salariu.
  • Legea conţine o serie de excepţii, printre care persoanele alese în funcţii de autoritate sau demnitate, membrii Academiei Române sau angajaţii BNR, ANRE, ASF şi ANCOM.
2191 afișări
Imaginea articolului Deputaţii interzic cumulul pensie-salariu. Proiectul introduce şi excepţii

„Dacă facem o treabă, o facem până la capăt. Aşa, o facem cu jumătate de măsură - lasă, că noi suntem parlamentari, lasă, că noi suntem secretari de stat, primari, că noi lucrăm la BNR, la ANCOM, la Academia Română, la ANRE şi noi suntem speciali. Deci ce am făcut ieri cu tăierea pensiilor speciale nu terminăm azi”, spune liderul AUR, George Simion.

Deputatul Tudor Polak afirmă că PNL a iniţiat acest proiect în urmă cu doi ani.

„Are câteva excepţii, care sunt cauzate datorită unor probleme punctuale, unele constituţionale. Acest proiect a ajuns azi la vot. Mă bucur că măcar azi, 28 iunie 2023, în a 13 zi de mandat a unui nou premier, după nenumărate întârzieri pe anumite reforme care au survenit din partea Ministerului Muncii, vom ajunge să dezbate acest proiect deosebit de important”, declară Tudor Polak, PNL.

Deputatul PSD Adrian Solomon, spune că în cazul BNR că amendamentul se referă la neaplicarea până la finalizarea acestui mandat.

Legea a fost aprobată cu 215 voturi „pentru”, trei „împotrivă” şi 49 abţineri.

„La BNR... acolo nu e vina noastră că am trimis noi, Parlamentul, oameni care sunt la pensie. Mandatul este în curs. Amendamentul vorbeşte de neaplicarea până la finalizarea acestui mandat. Restul ANRE, ANCOM nu intră sub incidenţa amendamentului, pentru că nu au pensionari în funcţie de conducere”, menţionează Solomon.

„Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea posibilităţii, pentru persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare şi îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire în cadrul autorităţilor si instituţiilor publice centrale şi locale, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, de a opta între continuarea activităţii, după împlinirea vârstei de pensionare, cu acordul angajatorului, şi încetarea raportului de muncă sau a raportului de serviciu”, potrivit raportului Comisiei de Muncă din camera Deputaţilor.

Potrivit amendamentelor admise, sunt exceptate de la interdicţie persoanele alese în funcţii de autoritate sau demnitate publică, precum şi celor pentru care durata mandatului este stabilită expres prin Constituţie, profesorii, persoanele angajate să aibă grijă de bătrâni, medicii şi asistenţii, preoţii şi artiştii, membrii Academiei Române şi cei care lucrează în autorităţi autonome, cum ar fi BNR, ANRE, ASF şi ANCOM.

Camera Deputaţilor a fost for decizional.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici