Deputaţii şi angajaţii de la Parlament vor putea fuma pe trei terase amenajate special. Senatorii au scrumiere "elegante"

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis luni să amenajeze trei locuri speciale pentru fumători, pentru că din data de 16 martie, va intra în vigoare legea care interzice fumatul în spaţiile publice închise.

1309 afișări
Imaginea articolului Deputaţii şi angajaţii de la Parlament vor putea fuma pe trei terase amenajate special. Senatorii au scrumiere "elegante"

Deputaţii şi angajaţii de la Parlament vor putea fuma pe trei terase amenajate special (Imagine: Razvan Chirita/ Arhiva Mediafax Foto)

Locurile speciale pentru fumat vor fi amenajate pe terasele de la nivelul P, etajul 3 şi etajul 8. Aici vor avea acces atât parlamentarii, cât şi cei care activează în clădirea Parlamentului. ”Decizia va fi oficializată în şedinţa Biroului Permanent de miercuri (...) Sunt singurele locuri care vor fi amenajate şi în care se poate fuma. Ceilalţi îşi vor asuma riscurile legale”, a spus secretarul Biroului Permanent, Niculae Mircovici.

”Fusese iniţial o propunere să fie stabilită o cameră unde să se fumeze, dar legea nu dă voie în cameră, că toată lumea a venit cu propunerea să fie Camera Deputaţilor”, a mai spus Mircovici.

Senat: Şase băncuţe, scrumiere "elegante" în valoare de 800 de lei şi pauze pentru fumători

Senatul a cheltuit 800 de lei pentru a amenaja câteva locuri pentru fumători, în afara clădirii, secretarul general al Senatului, Ion Vărgău, anunţând luni că după intrarea în vigoare a legii vor fi controale în birouri şi pe holuri, iar fumătorii ar urma să beneficieze de pauze de 5-10 minute.

"Domnii senatori nu au întrebat, dar cred să sunt mulţumiţi de spaţiile pe care le au. Amenajarea băncuţelor a costat aproximativ 800 de lei, pentru cele 6 băncuţe, şi scrumiere elegante", a declarat Vărgău.

Ion Vărgău a mai spus că a emis ordinul secretarui general prin care a anunţat că fumatul în birouri sau pe holuri "este o faptă gravă care se pedepseşte".

"Conform legii, am amenajat un spaţiu pentru fumat în exteriorul clădirii. Vreau să vă spun că sunt şi alte locuri de fumat în exterior. În interior nu ne permitem pentru că nici clădirea nu permite amenajarea unei camere de fumat sau a unui spaţiu pe care să-l folosească fumătorii. Ieşirea din B3 este amenajată cu băncuţe şi în rest pe aleile pe care le avem, în zona din A1, în parcări, avem peste tot", a declarat secretarul general.

Vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru a declarat luni că problema spaţiilor de fumat va fi rediscutată cu secretarul general pentru a fi amenajate "în afara spaţiilor publice aşa cum se cere, spaţii să puteţi să fumaţi o ţigară, să puteţi bea o cafea."

Întrebat dacă va fi schimbat programul Senatului pentru a permite fumătorilor să meargă în unul din spaţiile pentru fumat în pauze, Chelaru a spus: "Programul la Senat va fi în raport de priorităţile Senatului şi nu numai la Senat, şi la Cameră. Aici venim pentru programul Senatului, pentru ceea ce noi trebuie să facem, însă printre picături o să facilităm şi posibilitatea unei pauze de 5 – 10 minute, dacă e nevoie."

Din data de 16 martie va intra în vigoare legea care interzice fumatul în spaţiile publice închise. Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii, la a doua abatere.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici