Dezbaterea alegerii în două tururi a fost respinsă. Senatorii PNL au părăsit plenul

Senatorii PNL au părăsit luni sala de şedinţe pentru că propunerea lor de introducere în dezbaterea plenului a proiectului privind alegerea primarilor în două tururi a fost respinsă, iar preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, nu a mai fost de acord cu intervenţii politice pe această temă.

2061 afișări
Imaginea articolului Dezbaterea alegerii în două tururi a fost respinsă. Senatorii PNL au părăsit plenul

Dezbaterea alegerii în două tururi a fost respinsă. Senatorii PNL au părăsit plenul

Liderul grupului liberal, Ion Popa, a solicitat introducerea pe ordinea de zi a proiectului de lege iniţiat de PNL, însă propunerea sa a fost respinsă cu 47 de voturi "pentru", 79 de voturi "împotrivă" şi două abţineri.

"Sunt nevoit să reiau o rugămite pe care am adresat-o astăzi membrilor BP, şi anume aceea de a pune pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi propunerea legislativă privind modificarea şi completarea legii115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea legii nr. 393/2004 privind statutul aleşilor locali. (…) Această propunere legislativă se află la Senat de mai bine de şase luni de zile", a spus Popa, la începutul şedinţei.

După respingerea propunerii PNL, senatorul liberal Octavian Motoc a anunţat că liberalii se retrag din şedinţa de plen, invocând şi faptul că preşedintele Senatului nu a mai permis intervenţiile grupurilor pentru a-şi argumenta votul. Ulterior, şedinţa Senatului a fost suspendată.

Procesul legislativ în cazul proiectului de lege cu alegerea primarilor în două tururi se reia de la zero pentru că rapoartele anterioare ale comisiilor de specialitate sunt nule, a declarat luni preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

"Astăzi (luni –n.r.) am hotărât cu majoritate de voturi ca propunerile legislative să fie de data aceasta trimise în mod corect şi legal Comisiei de administraţie publică, Comisiei juridice şi Comisiei pentru constituţionalitate, care au fost chemate să întocmească rapoartele. În măsura în care primim rapoartele, vom introduce această dezbatere pe ordinea de zi", a declarat preşedintele Senatului, după şedinţa Biroului Permanent.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, că nu are ''o problemă cu decizia Guvernului de a se ţine la distanţă'' în ceea ce priveşte legea alegerii primarilor în 2 tururi, ci cu refuzul grupului PSD de a o dezbate.

"Mi se pare o ipocrizie de nota zece ce face PSD şi în Cameră, şi în Senat. Nu am o problemă în momentul acesta cu Guvernul României care a ales să ţină distanţă, dar am o problemă cu faptul că un grup parlamentar refuză să dezbată o lege atât în Cameră, cât şi în Senat. Vedeţi ce se întâmplă astăzi în Senat? Au trimis legea înapoi la comisii pentru că le este frică să-şi asume un vot în plen. Asumaţi-vă, domnilor!", a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu, la dezbaterea la care a participat şi premierul Dacian Cioloş.

Copreşedintele PNL a susţinut că a purtat discuţii cu reprezentanţii ONG-urilor privind revenirea la alegerile în două tururi de scrutin în cursul zilei, motivând astfel absenţa sa de la cea mai mare parte a dezbaterii, motiv de ironii din partea adversarilor politici.

În vreme ce Gorghiu nu i-a făcut reproşuri lui Cioloş, colegul său Ludovic Orban l-a acuzat deschis că avantajează PSD.

''Nu vom avea alegeri locale corecte, domnule prim-ministru, dacă nu veţi înţelege realitatea de la firul ierbii, care vă spune foarte clar că dacă lăsaţi lucrurile aşa nu faceţi decât să avantajaţi PSD în alegerile locale", i-a reproşat liberalul premierului pe un ton ridicat, în finalul discursului.

Ludovic Orban a mai susţinut că Guvernul Cioloş nu poate organiza alegeri corecte atât timp cât menţine în funcţiile publice oamenii numiţi de PSD.

''Trebuie să organizaţi alegeri corecte, dumneavoastră şi membrii cabinetului dumneavoastră nu sunteţi membri PSD, dar aveţi sub dumneavoastră secretari de stat, secretari generali, secretari generali adjuncţi, directori generali de ministere, prefecţi, şefi de deconcentrate care sunt membri ai PSD şi au fost puşi în funcţie în perioada guvernării PSD. Nu puteţi asigura alegeri corecte cât timp îi veţi menţine în funcţii pe ei. De la poştaş până la şef de post, de la director de şcoală până la agenţi sanitari veterinari fac campanie PSD. Şefii de post s-au transformat în agenţi electorali, directorii de şcoli, asemenea. Cum vreţi să organizaţi alegeri corecte atât timp cât oamenii care ocupă funcţii publice sunt puşi de PSD şi fac pe faţă campania pentru PSD şi nimeni nu le dă peste degete?'', a spus liberalul, de la tribuna Parlamentului.

Deputatul PNL a afirmat că premierul trebuie să ţină cont de dorinţele cetăţenilor şi nu de ce spun partidele parlamentare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici