Dezbateri aprinse privind Legea prevenţiei. Comisia de sănătate a Camerei a respins-o, pe procedură

Comisia de Sănătate a respins,marţi, Legea prevenţiei,cu majoritate covârşitoare, pentru că în urma modificării pe care liberalii au adus-o proiectului de lege- renunţarea la înfiinţarea Agenţiei de Prevenţie în Sănătate -prima cameră sesizată devine Senatul, a declarat deputatul PSD Corneliu Buicu.

463 afișări
Imaginea articolului Dezbateri aprinse privind Legea prevenţiei. Comisia de sănătate a Camerei a respins-o, pe procedură

Dezbateri aprinse privind Legea prevenţiei. Comisia de sănătate a Camerei a respins-o, pe procedură (Imagine: Bogdan Maran / Mediafax Foto)

"(Proiectul de lege în forma iniţială prevedea înfiinţarea-n.r.)Agenţiei Naţionale de Prevenţie în Sănătate, cu alte cuvinete, modificare structurii Guvernului, Camera Deputaţilor fiind prima cameră sesizată şi Senatul cameră decizională. Prin propunerile venite din pare iniţiatorilor, să scoată complet Agenţia de Prevenţie în Sănătate din lege, se modifică, de fapt, legea într-o lege pentru care Camera Deputaţilor ar trebui să fie cameră decizională", a declarat preşedintele Comisiei de Sănătate, deputatul PSD Corneliu Florin Buicu.

Astfel, Legea prevenţiei în sănătate va merge la Senat, ca primă cameră sesizată, unde senatorii vor lua act că proiectul de lege nu mai propune înfiinţarea Agenţiei de Prevenţie în Sănătate şi, după votul pe care îl vor da, proiectul de lege se va reîntoarce la Camera Deputaţilor, cameră decizională, a explicat preşedintele Comsiei de Sănătate.

Corneliu Florin Buicu a afirmat că ar fi fost "corect" ca liberalii să retragă proiectul la Camera Deputaţilor şi să îl depună la Senat, ca şi primă cameră sesizată.

Decizia Comisiei de Sănătate a fost precedată de discuţii aprinse.

Deputatul PNL Lucia Varga a afirmat că "fiecare minut înseamnă vieţi pierdute", afirmând că respingerea proiectului de lege înseamnă că majoritatea parlamentară nu este interesată de prevenţia în sănătate.

Deputatul ALDE Steluţa Cătăniciu a criticat "discuţiile sterile" din Comsia de Sănătate, susţinând că nu se pot dezbate amendamente "într-o comisie care din punct de vedere juridic nu este competentă".

"Atâta timp cât prin amendamentele depuse se schimbă legea în totalitate şi în urma lor Senatul este prima cameră sesizată ceea ce spune domnul preşedinte mi de pare din punct de vedere legal perfect", a spus Steluţa Cătăniciu.

Deputatul UNPR Camelia Bogdănici a susţinut că proiectul de lege nu a primit avizul Guvernului şi că susţine Legea prevenţiei, însă, aşteaptă ca legea să fie adoptată regulamentar. "Nu avem avizul Guvernului. Aştept să facem un lucru legal. Eu sunt pentru prevenţie", a spus deputatul UNPR.

Deputatul PSD Cristian Buicu a susţinut că "PSD nu este împotriva prevenţiei, ci împotriva adoptării unor legi pe sub masă".

"Nu mai veniţi cu acuzaţii de genul PSD este împotriva prevenţiei. Eram împotriva înfiinţării unei agenţii care să gestioneze 3 miliarde de lei", a spus preşedintele Comsiei de Sănătate.

În urma respingerii Legii prevenţiei deputatul PNL Horia Cristian a afirmat că "în cei 7 ani nu am văzut nici o asemena concentrare de forţe, înlocuiri ale unor cetăţeni care nu au veni niciodată la comisie, de exemplu domnul Bănicioiu care a venit la comisie doar când a fost uns". "Măcar puteam să mimăm un proces democratic, măcar o parte dintre noi ar fi avut ocazia să citească legea", a susţinut liberalul, care a fost ulterior mustrat de preşedintele comisiei care i-a cerut să nu îşi mai jignească colegii.

Plenul Camerei Deputaţilor ar urma să ia o decizie cu privire la soarta proiectului liberal.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici