Diaconescu: Iniţiativa de a cere daune aparţine lui Ciorbea; banii merg la partid

Fostul preşedinte al PNŢCD Ion Diaconescu a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că va dona partidului cea mai mare parte din despăgubirile de 18 milioane de euro pe care le cere de la statul român pentru traumele suferite în timpul detenţiei politice din închisorile comuniste.

18 afișări
Imaginea articolului Diaconescu: Iniţiativa de a cere daune aparţine lui Ciorbea; banii merg la partid

Diaconescu: Iniţiativa de a cere daune aparţine lui Ciorbea; banii merg la partid (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

El a precizat că ideea de a da în judecată statul român nu îi aparţine, ci a fost o iniţiativă a lui Victor Ciorbea.

"Sunt bolnav şi bătrân de 93 de ani, sunt suferind şi nu mai sunt la curent cu legislaţia. Nu m-am gândit, iniţiativa nu îmi aparţine. Acum a apărut o legislaţie, aşa am înţeles, care îţi dă despăgubiri prin Uniunea Europeană şi ceri cât mai mult ca să îţi dea ceva", a adăugat Diaconescu.

Întrebat despre ce intenţionează să facă cu banii pe care îi pretinde de la statul român, el a spus că cei mai mulţi vor merge la partid. "Majoritatea la partid, ce să mai fac eu cu ei?", a mai spus Ion Diaconescu.

Întrebat despre suferinţele pentru care cere despăgubiri statului român, Ion Diaconescu a menţionat că a relatat despre acestea într-un volum de amintiri de 500 de pagini.

"Am povestit suferinţele din toată perioada de puşcărie, care a fost teribilă", a arătat el.

Întrebat dacă are martori care să ateste suferinţele sale, fostul lider ţărănist a răspuns că erau câteva sute de mii la vremea aceea, poate un milion, oameni care erau în puşcărie. "Toate puşcăriile gemeau. Au mai rămas, sigur că da, dar puţini", a adăugat Diaconescu.

"A fost foamete, au fost bătăi, am făcut grevă la mină, am lucrat într-o mină de plumb. Am fost pedepsit şi am stat o jumătate de an în lanţuri, pe rogojină, pe jos, fără foc. Mulţi au murit de foame. În aceste puşcării au murit atâţia, Maniu, Mihalache, toată conducerea partidului nostru. Mulţi dintre noi eram mai tineri, am rezistat", a declarat Ion Diaconescu. El a amintit şi că, atunci când se afla la mina de plumb de la Baia Sprie, a fost operat de un "doctor" dintre deţinuţi, care era de fapt student la medicină şi care era să îl omoare în timpul intervenţiei. El a menţionat, de asemenea, perioada când, la Râmnicu Sărat, a stat singur în celulă, fără să vadă pe altcineva decât pe gardian.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici