Diaconescu: Reuniunea de joi de la Geneva este utilă, dar nu va rezolva tranşant criza din Ucraina

Reuniunea de joi de la Geneva a reprezentanţilor Ucrainei, Rusiei şi UE este utilă, dar nu va rezolva tranşant criza din Ucraina, fiind "o primă întâlnire, în care părţile vor avea prilejul să-şi exprime punctele de vedere", susţine şeful Cancelariei Prezidenţiale, Cristian Diaconescu, citat de RFI.

109 afișări
Imaginea articolului Diaconescu: Reuniunea de joi de la Geneva este utilă, dar nu va rezolva tranşant criza din Ucraina

Diaconescu: Reuniunea de joi de la Geneva este utilă, dar nu va rezolva tranşant criza din Ucraina (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

În opinia lui Cristian Diaconescu, "şi pe teren şi în dialogul diplomatic, situaţia este în dezvoltare, este evolutivă, motiv pentru care această etapă importantă, necesară, a dialogului politico-diplomatic, sigur, este utilă, dar nu va rezolva de o manieră tranşantă întreaga situaţie conflictuală creată la estul Alianţei Nord-Atlantice şi la estul României".

Consilierul prezidenţial remarcă la RFI faptul că "în ultima perioadă, Rusia, prin diverse demersuri, a testat unitatea şi capacitatea de reacţie a Occidentului, în ideea că în condiţiile în care ar exista costuri şi o reacţie destul de solidară şi drastică a statelor occidentale, atunci s-ar orienta spre alte variante".

Diaconescu spune că reuniunea de la Geneva pe tema Ucrainei "este o primă întâlnire în care părţile vor avea prilejul să-şi exprime punctele de vedere. Deja poziţiile politice sunt cunoscute, realitatea din teren este destul de tensionată, deci întreaga comunitate internaţională se aşteaptă la decizii care cel puţin să orienteze dialogul şi acţiunea viitoare spre rezultate pozitive".

Şefii diplomaţiei Rusiei, Ucrainei, Statelor Unite şi Uniunii Europene vor încerca, joi, la Geneva să găsească o cale de detensionare a crizei ucrainene la o zi după un afront adus armatei de către insurgenţii proruşi din estul ţării, relatează AFP.

Miercuri, confruntarea cu insurgenţii din estul Ucrainei s-a transformat în derută pentru forţele puterii proeuropene de la Kiev.

Pe teren, forţele loiale ucrainenilor au înregistrat înfrângere după înfrângere în faţa grupărilor armate în jurul Slaviansk, oraş emblematic pentru ultima serie de revolte proruse, controlat de sâmbătă de forţele separatiste.

Un convoi ucrainean trimis în cadrul "operaţiunii antiteroriste" lansate de Kiev pentru a prelua controlul a fost blocat de manifestanţi proruşi.

Şase blindate au fost confiscate de un grup de combatanţi în uniforme neidentificaţi, care îşi multiplică acţiunile de 10 zile în estul rusofon. Ei s-au alăturat, cu drapele fluturând în vânt, apărării Slaviansk.

După mai multe ore de confruntare cu manifestanţii, bărbaţii din restul coloanei - formată din 15 blindate care au rămas blocate la Kramatorsk - au sfârşit, unii cu ochii în lacrimi, prin a depune armele, sub strigăte de "bravo băieţi".

Potrivit Kievului şi occidentalilor, acest grupări armate, denumite ironic "oamenii verzi" în Ucraina, sunt de fapt militari de elită ruşi, ca şi cei care au operat în Crimeea înainte de alipirea peninsulei ucrainene la Rusia, în martie. Moscova neagă că ar avea soldaţi sau agenţi în teritoriul ucrainean.

Într-o altă sfidare faţă de puterea centrală, o grupare de bărbaţi cu cagule şi înarmaţi a preluat controlul primăriei din Doneţk, fief rusofon din est.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici