Diaconescu şi-a schimbat maşina şi are mai mult teren la Stâlpeni

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, nu şi-a modificat substanţial situaţia financiară de la începutul mandatului său la MAE, în decembrie 2008, potrivit celei mai recente declaraţii de avere, el sporindu-şi însă suprafaţa de teren din comuna Stâlpeni şi schimbându-şi autoturismul.

82 afișări
Imaginea articolului Diaconescu şi-a schimbat maşina şi are mai mult teren la Stâlpeni

Diaconescu şi-a schimbat maşina şi are mai mult teren la Stâlpeni (Imagine: Mediafax Foto)

Aceste date rezultă din declaraţia de avere a ministrului, aferentă anului fiscal 2008, datată 15 iunie şi postată pe site-ul Guvernului.

Totuşi, ministrul a reuşit să-şi sporească suprafaţa de teren agricol pe care o deţine în comuna Stâlpeni din judeţul Argeş. Astfel, în declaraţia de avere din luna decembrie, ministrul de Externe arăta că deţine două terenuri, cumpărate în 2002: un teren agricol, în comuna Stâlpeni, din judeţul Argeş, de 450 de metri pătraţi, primit moştenire, unde deţine o cotă parte de 3/8 şi un teren intravilan, în zona Icoanei, din Capitală, dobândit prin credit, împeună cu soţia sa, Mariana.

Între timp, terenul din comuna Stâlpeni a ajuns la 3.830 de metri pătraţi, ministrul deţinând tot o cotă de 3/8 şi trecând în dreptul rubricii referitoare la modul de dobândire moştenire, dar şi intrare în posesie.

La capitolul imobile, Cristian Diaconescu îşi menţine cele două case şi două apartamente, menţionate şi în precedenta declaraţie de avere. Astfel, o casă se află în comuna Stâlpeni din judeţul Argeş, în suprafaţă de 50 metri pătraţi, primită moştenire, în cotă parte de 3/8, iar cea de-a doua, în Bucureşti, în zona Grădina Icoanei, în suprafaţă de 494 metri pătraţi, dobândită împreună cu soţia sa prin credit.

Ministrul mai are două apartamente, în Capitală, de 110 metri pătraţi şi 62 metri pătraţi, din 1994, dintre care pentru unul deţine o cotă parte de 3/8, fiind primit moştenire. Potrivit datelor trecute în declaraţia de avere, valoarea impozabilă totală a celor patru imobile deţinute de şeful diplomaţiei este de 5.180.588.231 lei vechi, dintre care casa din zona Icoanei are o valoare impozabilă declarată de 4.054.208.600 lei vechi.

Ministrul şi-a schimbat maşina. Astfel, Diaconescu scria în declaraţia de avere completată la finalul lunii decembrie 2008 că deţine un autoturism Ford, din 2001, achiziţionat în leasing. Între timp, ministrul a optat pentru un contract de "buy back", achiziţionând un alt autoturism marca Ford fabricat în 2008. Ministrul notează în declaraţia de avere că a înstrăinat fosta maşină anul acesta către Ţiriac Auto, contra sumei de 9.000 de euro, prin "buy back".

El are în continuare trei tablouri primite moştenire, în 1987 şi 1994, în valoare de 6.000 de euro.

Ministrul de Externe nu are conturi şi depozite bancare, menţinându-şi, în schimb, cele două credite pe care le menţiona şi în decembrie: unul imobiliar, la BCR, din 2002, scadent în 2012, în valoare de 138.500 de euro şi un leasing de 11.915 euro, la Ţiriac Leasing (Auto), din 2005, scadent în 2009.

Diaconescu a câştigat în ultimul an fiscal, potrivit declaraţiei de avere, în calitatea de senator, o indemnizaţie de 71.016 lei, dar şi un venit de 62.887 lei de la firma de avocatură "Florea, Diaconescu şi Asociaţii".

Soţia ministrului de Externe a câştigat, potrivit declaraţiei de avere, 358.466 lei din salariul obţinut de la SC Asigurare Românească, Asirom.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici