DISENSIUNI româno-maghiare: Presa maghiară scrie că însărcinatul cu afaceri român a fost convocat la Ministerul de Externe ungar după declaraţiile lui Ponta. MAE neagă: Partea română a solicitat întrevederea. Maniera părţii ungare, inadmisibilă

MAE precizează, referitor la poziţia ministerului ungar de externe faţă de declaraţiile lui Victor Ponta, că maneira de acţiune a părţii ungare este inadmisibilă şi că se încearcă distragerea atenţiei de la aspectele de fond ale problemei migranţilor.

6416 afișări
Imaginea articolului DISENSIUNI româno-maghiare: Presa maghiară scrie că însărcinatul cu afaceri român a fost convocat la Ministerul de Externe ungar după declaraţiile lui Ponta. MAE neagă: Partea română a solicitat întrevederea. Maniera părţii ungare, inadmisibilă

DISENSIUNI româno-maghiare: Presa maghiară scrie că însărcinatul cu afaceri român a fost convocat la Ministerul de Externe ungar după declaraţiile lui Ponta. MAE neagă: Partea română a solicitat întrevederea. Maniera părţii ungare, inadmisibilă (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

MAE român precizează, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, că întrevederea dintre reprezentanţii ministerului ungar de externe şi însărcinatul cu afaceri al Ambasadei României la Budapesta a avut loc la solicitarea părţii române, care a dorit să ceară lămuriri legate de intenţia Ungariei de a ridica un gard la frontiera cu ţara noastră.

Cu acest prilej, precizează MAE român, partea ungară a informat asupra nemulţumirii legate de o declaraţie a premierului Victor Ponta privind maniera de tratare a solicitanţilor de azil de către autorităţile ungare, aspect comunicat ulterior şi la nivel public de partea ungară.

Potrivit sursei citate, Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta a mai informat că partea ungară a avut o reacţie similară faţă de toţi liderii europeni care au criticat modul de gestionare a crizei migranţilor de către autorităţile ungare.

"Ministerul român al Afacerilor Externe consideră că maniera de a acţiona a părţii ungare, astfel cum a rezultat din acţiunile şi mesajele de astăzi, este inadmisibilă şi contrară Parteneriatului Strategic. Prin aceste acţiuni, partea ungară încearcă să atragă partea română într-o dispută artificială, de natură a distrage atenţia de la aspectele de fond ale problematicii migranţilor şi de la efectul de auto-izolare pe care îl au măsurile promovate de partea ungară. MAE român dezaprobă ferm astfel de abordări", se arată în comunicat.

De asemenea, sursa menţionată precizează că în urma instrucţiunilor exprese ale ministrului român de externe, însărcinatul cu afaceri român a solicitat întrevederea de marţi pentru "a reitera poziţia fermă a României faţă de intenţia părţii ungare de a ridica un gard la frontiera cu ţara noastră şi pentru a cere explicaţii suplimentare referitoare la această iniţiativă".

"După cum este cunoscut, MAE român a reacţionat deja public faţă de intenţia părţii ungare, partea română apreciind că ridicarea unui gard între două state membre ale Uniunii Europene şi care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, în conformitate cu spiritul european. Poziţia părţii române fusese comunicată părţii ungare chiar la momentul transmiterii intenţiei construirii gardului", se mai arată în comunicatul de presă al ministerului român.

Potrivit MTI, ministerul ungar de Externe l-a convocat marţi pe însărcinatul cu afaceri român pentru a oferi explicaţii după declaraţiile premierului Victor Ponta.

"Domnul Victor Ponta a făcut recent declaraţii inadecvate despre modul în care Ungaria gestionează criza imigranţilor", precizează Ministerul ungar de Externe, citat de MTI.

Levente Magyar, secretar de stat pentru Comerţ Exterior şi Afaceri Externe în MAE ungar, a exprimat "surprinderea" în legătură cu "încercările constante ale lui Victor Ponta de a-şi salva controversata sa poziţie morală prin minciuni antiungare", subliniază diplomaţia de la Budapesta.

Premierul Victor Ponta a declarat luni, la Târgu-Jiu, că, în prezent, capacitatea logistică a României nu permite primirea a mai mult de 1.700 de imigranţi şi că, dacă va putea, România va primi mai mulţi refugiaţi, dar nu vrea ca aceştia "să fie trataţi cu bâta", cum fac vecinii unguri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici