DNA: Terenul pentru care Gheorghe Stelian a fost despăgubit, mai scump decât un conac în Manhattan

Procurorii DNA noteză, în rechizitoriul din dosarul Alinei Bica prin care au fost trimişi în judecată foştii membri ai comisiei din ANRP care l-au despăgubit pe omul de afaceri Gheorghe Stelian, că terenul acestuia a fost evaluat la o sumă mai mare decât un conac cu 18 camere din Manhattan.

737 afișări
Imaginea articolului DNA: Terenul pentru care Gheorghe Stelian a fost despăgubit, mai scump decât un conac în Manhattan

DNA: Terenul pentru care Gheorghe Stelian a fost despăgubit, mai scump decât un conac în Manhattan (Imagine: Vlad Dumitrescu/Mediafax Foto)

Comparaţia este făcută de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în contextul în care omul de afaceri Gheorgeh Stelian a fost despăgubit cu 89 milioane euro pentru un teren agricol de 13 hectare din Bucureşti, de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Terenul a fost supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro, au arătat procurorii.

Anchetatorii notează, în actul de sesizare a instanţei, că un conac cu 18 camere în Manhattan costa 14,95 milioane dolari în 2008, când piaţa imobiliară era la un nivel foarte ridicat în întreaga lume.

Tot în rechizitoriul procurorilor este redată şi declaraţia unui fost consilier ANRP, care susţine că l-a "văzut pe Alin Cocoş în cadrul instituţiei în biroul lui Diacomatu Sergiu Ionuţ, unde stătea cu picioarele pe masă, precum şi faptul că a aflat că Alin Cocoş este beneficiar al unor dosare de despăgubire".

Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, a fost trimisă în judecată, luni, de DNA, ea fiind acuzată că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiţiei în comisia ANRP, i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despăgubirea pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Procurorii anticorupţie au trimis în faţa instanţei mai multe persoane care au făcut parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), între care şi Alina Bica, arestată preventiv în acest dosar.

Astfel, în acest dosar au fost trimişi în judecată şi Crinuţa Dumitrean, fost preşedinte al ANRP şi şefă a Comisiei Centrale de Despăgubiri, fostul vicepreşedinte ANRP Sergiu Ionuţ Diacomatu, deputatul Cătălin Florin Teodorescu, fost vicepreşedinte al ANRP, Remus Virgil Baciu, tot fost vicepreşedinte al ANRP, Oana Vasilescu, fost şef de birou la Ministerul Justiţiei, Dragoş George Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, şi Lăcrămioara Alexandru.

Toţi cei opt sunt acuzaţi de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În acelaşi dosar urmează să fie judecaţi şi evaluatorul Emil Nuţiu şi omul de afaceri Gheorghe Stelian, acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Conform rechizitoriului, în 15 martie 2011, Alina Bica, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Oana Vasilescu, Dragoş George Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Nuţiu Emil. Prin acest raport, valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilită la suma de 377.282.300 lei, făcându-se o supraevaluare cu 263.327.559 de lei (echivalentul a peste 62 de milioane de euro).

Procurorii anticorupţie au ajuns la concluzia că membrii Comisiei ar fi putut constata că expertul a folosit, în cadrul metodei comparaţiei vânzărilor, terenuri care nu erau asemănătoare cu cel supus evaluării, din punct de vedere al suprafeţei, locului amplasării şi datei evaluării. "Membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au realizat faptul că valoarea terenului era supraevaluată, aspect care reiese şi din faptul că, în şedinţa din 24 februarie 2011, când dosarul mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului", mai arată DNA.

Potrivit sursei citate, suma de 377.282.300 lei, plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren agricol prin conversiune în titluri de proprietate este mai mare decât totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot anul 2011, care a fost de 249.882.000 lei.

În acest dosar, Ministerul Finanţelor Publice s-a constituit ca parte civilă, solicitând obligarea inculpaţilor şi a părţilor responsabile civilmente la plata sumei de 263.327.559 lei, echivalentul sumei de de aproape 62 de milioane de euro.

Pentru a recupera prejudiciul în acest caz, procurorii anticorupţie au pus sechestru pe mai multe imobile şi sume de bani ce aparţin celor 10 inculpaţi.

Bica, Bogdan, Alexandru, Nuţiu şi Dumitrean se află în arest preventiv, în timp ce Gheorghe, Diacomatu, Teodorescu şi Vasilescu se află sub contol judiciar.

Dosarul urmează să fie soluţionat de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În cazul deputatului Marko Attila-Gabor, şi el fost membru al comisiei din ARNP, cauza a fost disjunsă. "Având în vedere faptul că procedurile de citare faţă de inculpatul Marko Attila-Gabor nu au putut fi îndeplinite în totalitate, în aşa fel încât să nu poată fi invocate nerespectarea unor garanţii procesuale privind inclusiv dreptul la apărare, întrucât acesta este plecat din ţară, se va dispune disjungerea cauzei, urmând ca cercetările să fie continuate într-un dosar distinct, sub aspectul infracţiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit", explică DNA.

Potrivit unor documente ale DNA, publicate duminică de jurnalistul Robert Turcescu, pe blogul său, procurorii DNA fac cercetări într-un nou dosar ce o priveşte pe Alina Bica, disjuns din cel privind despăgubirea ilegală de la ANRP. În acest dosar, Alina Bica este acuzată că ar fi primit o cotă-parte dintr-un teren în Snagov, aparţinând fostei soţii a lui Dorin Cocoş, iar acesta din urmă, fiul său şi Elena Udrea ar fi primit bani, în urma implicării în despăgubirea lui Gheorghe Stelian pentru terenul supraevaluat.

Conform aceloraşi documente, procurorii anticorupţie verifică şi dacă Alina Bica a primit mită 3,5 milioane de euro de la omul de afaceri Ioan Niculae, prin intermediul lui Liviu Dragnea, ca să intervină în soluţionarea dosarului celui dintâi la DIICOT, fiindu-i promisă şi funcţia de procuror general.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici