- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.12.2014, 14:21)
- Otilia Ciocan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alina Bica, trimisă în judecată de DNA în dosarul despăgubirilor pentru un teren supraevaluat
Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, a fost trimisă în judecată, luni, de DNA, ea fiind acuzată că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiţiei în comisia ANRP, i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despăgubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.
Urmărește
760 afișări
Alina Bica (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)
Procurorii anticorupţie au trimis în faţa instanţei mai multe persoane care erau în componenţa Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), între care şi Alina Bica, arestată preventiv în acest dosar.
Astfel, în acest dosar a fost trimisă în judecată şi Crinuţa Dumitrean, fost preşedinte al ANRP şi şefă a Comisiei Centrale de Despăgubiri.
Vor fi judecaţi, de asemenea, fostul vicepreşedinte ANRP Sergiu Ionuţ Diacomatu, deputatul Cătălin Florin Teodorescu, fost vicepreşedinte al ANRP, Remus Virgil Baciu, tot fost vicepreşedinte al ANRP, Oana Vasilescu, fost şef de birou la Ministerul Justiţiei, Dragoş George Bogda, fost vicepreşedinte al ANAF, Lăcrămioara Alexandru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România intră în Schengen. Klaus Iohannis anunță aderarea României: „Calea noastră este europeană”
-
Trump îl invită pe Xi Jinping să participe la inaugurarea sa în funcţie
-
Orban afirmă că Zelenski a „respins” propunerea de încetare a focului de Crăciun
-
Cel puţin 35 de oameni au murit joi în urma unor bombardamente israeliene-sursă palestiniană
Toţi cei opt sunt acuzaţi de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
În acelaşi dosar urmează să fie judecaţi şi evaluatorul Emil Nuţiu şi omul de afaceri Gheorghe Stelian, acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.
Conform rechizitoriului, în 15 martie 2011, Alina Bica, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Oana Vasilescu, Dragoş George Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Nuţiu Emil. Prin acest raport, valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilită la suma de 377.282.300 lei.
"Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat şi a facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian şi alte persoane", susţin anchetatorii.
Procurorii anticorupţie au ajuns la concluzia că membrii Comisiei ar fi putut constata că expertul a folosit, în cadrul metodei comparaţiei vânzărilor, terenuri care nu erau asemănătoare cu cel supus evaluării, din punct de vedere al suprafeţei, locului amplasării şi datei evaluării.
"Membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au realizat faptul că valoarea terenului era supraevaluată, aspect care reiese şi din faptul că, în şedinţa din 24 februarie 2011, când dosarul mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului", mai arată DNA.
Potrivit sursei citate, suma de 377.282.300 lei, plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren agricol prin conversiune în titluri de proprietate este mai mare decât totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot anul 2011, care a fost de 249.882.000 lei.
"Mai mult, conform estimărilor parţiale întocmite de Guvern, au fost înregistrate mai mult de două milioane de cereri formulate în temeiul legilor de reparaţie, valoarea estimată pentru finanţarea despăgubirilor vizate de aceste legi, ridicându-se la 21 miliarde euro, ceea ce a determinat condamnări ale Statului Român de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi chiar pronunţarea hotărârii pilot Maria Atanasiu vs. România, în anul 2012, din cauza unor accentuate întârzieri în soluţionarea cererilor de despăgubire", mai susţin procurorii anticorupţie.
În acest dosar, Ministerul Finanţelor Publice s-a constituit ca parte civilă, solicitând obligarea inculpaţilor şi a părţilor responsabile civilmente la plata sumei de 263.327.559 lei, echivalentul sumei de de aproape 62 de milioane de euro.
Pentru a recupera prejudiciul în acest caz, procurorii anticorupţie au pus sechestru pe mai multe imobile şi sume de bani ce aparţin celor 10 inculpaţi.
Bica, Bogdan, Alexandru, Nuţiu şi Dumitrean se află în arest preventiv, în timp ce Gheorghe, Diacomatu, Teodorescu şi Vasilescu se află sub contol judiciar.
Dosarul urmează să fie soluţionat de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În cazul deputatului Marko Attila-Gabor, şi el fost membru al comisiei din ARNP, cauza a fost disjunsă. "Având în vedere faptul că procedurile de citare faţă de inculpatul Marko Attila-Gabor nu au putut fi îndeplinite în totalitate, în aşa fel încât să nu poată fi invocate nerespectarea unor garanţii procesuale privind inclusiv dreptul la apărare, întrucât acesta este plecat din ţară, se va dispune disjungerea cauzei, urmând ca cercetările să fie continuate într-un dosar distinct, sub aspectul infracţiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit", explică DNA.
Potrivit unor documente ale DNA, publicate duminică de jurnalistul Robert Turcescu, pe blogul său, procurorii DNA fac cercetări într-un nou dosar ce o priveşte pe Alina Bica, disjuns din cel în care fostul procuror şef al DIICOT este arestat. Fosta şefă a DIICOT Alina Bica ar fi primit o cotă-parte dintr-un teren în Snagov, aparţinând fostei soţii a lui Dorin Cocoş, iar acesta din urmă, fiul său şi Elena Udrea ar fi primit bani, în urma implicării în despăgubirea lui Gheorghe Stelian pentru un teren supraevaluat.
Conform aceloraşi documente, procurorii anticorupţie verifică şi dacă Alina Bica a primit mită 3,5 milioane de euro de la omul de afaceri Ioan Niculae, prin intermediul lui Liviu Dragnea, ca să intervină în soluţionarea dosarului celui dintâi la DIICOT, fiindu-i promisă şi funcţia de procuror general.
Citește pe alephnews.ro: O nouă descoperire în fizică ar putea revoluționa industria electronică. Ce este Altermagnetismul
Citește pe www.zf.ro: De ce trebuie să vindem motorina la preţuri internaţionale şi nu la 1 leu pe litru?
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas cedează în fața Israelului: Gruparea teroristă permite trupelor israeliene să rămână în Gaza și comunică o listă cu ostatici. Cresc șansele unui acord de pace
Gigant mondial cu afaceri de miliarde în toată lumea este anchetat în România de Consiliul Concurenţei. De ce este suspectată compania
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali a început să plângă în biserică. Imagini copleșitoare cu milionarul în momentul în care s-a prăbușit emoțional în fața icoanelor
PROSPORT.RO
Cum arată Laura Andreșan și ce a ajuns să facă pentru bani acum, la 15 ani după ce s-a retras din showbiz
CANCAN.RO
Ireal din ce este făcut laptele vegetal din comerț, de fapt. Dragoș Pătraru: „E mai dăunător decât o găleată cu mititei”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:17
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1023. Zelenski îl critică pe Viktor Orban pentru discuţia telefonică avută cu Putin / Pentagonul: Rusia ar putea lansa racheta Oreshnik asupra Ucrainei în următoarele zile / Zelenski: Invitaţia NATO ar trebui să cuprindă întreg teritoriul Ucrainei
-
astăzi, 12:11
Zelenski: Invitaţia NATO ar trebui să cuprindă întreg teritoriul Ucrainei