Dorin Florea: Bunăstarea secuilor, maghiarilor, românilor depinde de dezvoltarea economică, nu de autonomie

Dorin Florea, primarul din Târgu Mureş, unde în 10 martie va avea loc un miting pentru autonomie, spune, într-o scrisoare adresată susţinătorilor autonomiei Ţinutului Secuiesc, că bunăstarea locuitorilor din zonă depinde de dezvoltarea economică, cerându-le să renunţe la acţiuni care fac rău.

322 afișări
Imaginea articolului Dorin Florea: Bunăstarea secuilor, maghiarilor, românilor depinde de dezvoltarea economică, nu de autonomie

Dorin Florea (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Dorin Florea a prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă, o scrisoare deschisă adresată susţinătorilor autonomiei Ţinutului Secuiesc, în care arată, referindu-se la mitingul pentru autonomie care va fi organizat de Consiliul Naţional Secuiesc la Târgu Mureş, că bunăstarea locuitorilor din zonă - secui, maghiari şi români - depinde de dezvoltarea economică, "nu de separare şi autonomie".

Florea spune că li se adresează din postura de primar ales de patru ori consecutiv, atât de către români, cât şi de maghiari, unul din motivele pentru care a primit sprijinul populaţiei fiind "lupta" sa "pentru a crea o atmosferă de armonie interetnică".

"Târgu Mureş a fost un oraş marginalizat de către Ceauşescu, izolat şi nesusţinut financiar de către toate regimurile politice. A fost un oraş folosit în scopuri politice, iar populaţia română şi cea maghiară, în egală măsură, au fost tratate ca instrumente de manipulare etnice. În ultimii ani, Târgu Mureş a reuşit să dea o lecţie de armonie interetnică, a devenit un model de convieţuire dat ca exemplu din ce în ce mai des în întreaga Europă. Faptul că împreună am reuşit să închidem rănile deschise de istorie a făcut posibilă schimbarea la faţă a acestui oraş şi, în sfârşit, să avem şanse reale de a ne dezvolta economic", spune Florea.

El adaugă că toate aceste realizări "nu s-ar fi putut face în condiţiile şi în atmosfera de conflicte interetnice şi separatism".

"Puterea de a renaşte a acestui oraş a izvorât din iscusinţa românilor şi a maghiarilor de a depăşi conflictele interetnice susţinute artificial de către politicieni", arată Florea.

El le cere susţinătorilor autonomiei Ţinutului Secuiesc şi maghiarilor de pretutindeni să renunţe la acţiunile care fac rău şi să susţină împreună dezideratul ca municipiul să devină capitală regională.

"Doar prin armonie interetnică putem izbândi. Nu vă lăsaţi manipulaţi de către politicieni, nu cădeţi în capcana provocărilor. Bunăstarea secuilor, a maghiarilor şi a românilor, recunoaşterea Ţinutului Secuiesc, ca regiune geografică, depind în cea mai mare măsură de dezvoltarea economică locală şi mai ales de atragerea fondurilor europene, nu de separare şi autonomie. Ţinutul Secuiesc poate deveni între altele o zonă turistică de prima talie internaţională. Această regiune geografică are nevoie de fonduri europene şi proiecte, de promovare turistică, nu de promovarea imaginii unei zone de conflict", spune Florea.

În scrisoare, Florea mai arată că autonomia Ţinutului Secuiesc "este o luptă cu morile de vânt", pe când o posibilă stabilire a capitalei regionale la Târgu Mureş - care reprezintă o şasă la bunăstare - "poate deveni o realitate".

"Experienţa mea de primar, de om de administraţie, îmi spune că trebuie să ne gândim cum să atragem străinii să viziteze Munţii Călimani, Gurghiu şi Harghita, cum să promovăm lacurile Zetea, Sfânta Ana, Lacul Roşu sau Izvorul Muntelui, nu cum să ne certăm între noi. Avem nevoie de o susţinere regională pentru a reface renumele internaţional al staţiunilor balneoclimaterice Borsec, Tuşnad, Sovata sau Covasna, de a amenaja Cheile Bicazului şi ansamblurile arhitectonice unice cum ar fi Cetatea de la Lăzarea, nu de organizarea de mitinguri de separare care îi alungă pe potenţialii turişti. Târgu Mureşul are un potenţial semnificativ de a deveni centru logistic datorită plasării sale la intersecţia coridoarelor transeuropene de transport. (...) De noi depinde să atragem cât mai multe fonduri în comunitatea şi în regiunea noastră. Dacă noi pierdem aici timpul cu mitinguri pro sau contra autonomiei Ţinutului Secuiesc, care nu se soldează decât cu izolarea acestei zone, şansa să beneficiem de aceste fonduri scade spre zero", mai spune Florea.

Potrivit acestuia, în urma unor astfel de manifestări "pierde ţara, pierde regiunea, pierd toţi locuitorii Ţinutului Secuiesc" şi "nu câştigă decât politicienii".

În conferinţa de presă, Florea le-a cerut participanţilor la mitingul pentru autonomie să pună o floare şi la monumentul lui Mihai Viteazu din municipiu, "din respect pentru istorie", dat fiind că, mulţumită domnitorului, secuii "au devenit oameni liberi de atrocităţi".

Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) a anunţat, la începutul lunii ianuarie, organizarea unui "miting pentru autonomie", în 10 martie, la Târgu Mureş. La acesta ar urma să fie prezente 10.000 de persoane.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici