DOSAR: Inimi, cruci, spice, copaci, flori, mere şi urşi - semne electorale la alegerile locale - FOTO

Multe inimi stilizate, cruci, spice, copaci, dar şi diverse forme geometrice, animale, flori, potcoave şi roţi de căruţă vor putea fi regăsite de alegători pe buletinele de vot de la alegerile locale din 10 iunie, însoţind candidaţii partidelor politice şi ale alianţelor care participă la scrutin.

1590 afișări
Imaginea articolului DOSAR: Inimi, cruci, spice, copaci, flori, mere şi urşi - semne electorale la alegerile locale - FOTO

DOSAR: Inimi, cruci, spice, copaci, flori, mere şi urşi - semne electorale la alegerile locale

În termenul prevăzut de lege, BEC a admis 82 de semne electorale ale partidelor parlamentare, ale formaţiunilor politice parlamentare, ale alianţelor politice sau electorale precum şi ale organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, semne electorale care vor fi tipărite pe buletinele de vot din circumscripţiile electorale din ţară.

Semnul electoral cel mai frecvent folosit de competitorii electorali este inima stilizată, simbol al vieţii, al iubirii şi al energiei. Pentru acest semn electoral au optat Forumul Democrat al Germanilor din România, Alinţa pentru Botoşani, Alianţa Popular-Creştină, Alianţa Partidul Popular European (Creştini Democraţi) şi Democraţi Europeni – PPE-DE, Uniunea pentru Timiş, Alianţa pentru Iaşi şi Alianţa Românească Harghita.

Un element aproape la fel de des folosit este crucea, simbolizând credinţă, jertfă şi dreptate, candidaţii Partidului Naţional Democrat Creştin, ai Uniunii Croaţilor din România, ai Partidului "Totul pentru Ţară", ai PRM, ai Forţei Civice şi ai Uniunii Bulgare din Banat (însoţit de soare şi spice) participând în alegeri sub acest simbol.

Uniunea Social Ecologistă, Asociaţia Macedonenilor din România, PNGCD, Alianţa pentru Mureş şi Partidul Popular Maghiar din România au ales soarele ca simbol electoral, acesta reprezentând vitalitate, energie şi speranţă, în timp ce Uniunea Democrată Turcă din România şi Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România au ca semn electoral o semilună şi o stea.

Un alt semn electoral preferat de partidele politice care participă la scrutinul pentru alegerea administraţiei publice locale este făclia, sugerând lumină, forţă, purificare, speranţă şi cunoaştere. Acest semn este folosit de Uniunea Ucrainenilor din România, Partidul Popular, Partidul Socialist Român şi Partidul Uniunea Ecologistă din România.

Spicele, reprezentând renaşterea, belşugul, fertilitatea şi viaţa, vor însoţi pe buletinele de vot candidaturile reprezentanţilor Mişcării pentru Noul Giurgiu, ai Alianţei pentru Ialomiţa şi ai Partidului Poporului.

Copacul, care simbolizează viaţa, forţa vitală, verticalitatea şi rezistenţa, a fost ales, ca semn electoral, de Uniunea Social Populară, Alianţa pentru Vrancea, Uniunea Sârbilor din România, în timp ce Partidul Civic Maghiar şi Partidul Ecologist Român au ca simbol electoral un brad stilizat.

Florile, sugerând viaţa, frumuseţea şi puritatea, nu vor lipsi nici ele de pe buletinele de vot care vor fi înmânate alegătorilor la alegerile locale din 10 iunie, însoţind canddaţii PDL – un trandafir, PSD – trei trandafiri, UDMR – lalea stilizată, Partidul Verde – o floare a soarelui.

Alianţa pentru Argeş şi Muscel şi Alianţa pentru Viitor în Comuna Petru-Rareş au ales ca semn electoral un măr, în timp ce Asociaţia Partida Romilor "Pro-Europa" şi Micarea pentru Noul Mehedinţi vor fi reprezentate în alegeri de un trifoi.

La simbolistica din regnul animal au recurs Asociaţia Italienilor din România – lupoaică, UNPR – acvilă stilizată şi Uniunea Culturală a Rutenilor din România – urs.

Formele geometrice au fost alese de mai multe formaţiuni politice pentru a însoţi candidaţii pe buletinele de vot: Uniunea Polonezilor din România – un triunghi şi trei dreptunghiuri, reprezentând o casă stilizată, Alianţa Civică pentru Comunitate şi Partidul Social Democrat al Muncitorilor – un triunghi şi Partidul Prodemo – spirală.

Alte semne electorale care vor putea fi văzute la alegeri pe buletinele de vot sunt corabia - Alianţa pentru Viitorul Brăilei, barca - Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România, săgeata – PNL, umbrela - Partidul Popular şi al Protecţiei Sociale, ochiul stilizat - PNŢCD, balanţa - Partidul Conservator, Sfinxul din Bucegi - Partidul României Europene, potcoava – Uniunea Naţională a Comunităţilor de Rromi sau roata de căruţă - Alianţa Civică Democrată a Romilor.

(Material realizat de Eliana Rădulescu, eliana@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici