Duvăz: Declaraţiile de autonomie ale CNS, anticonstituţionale, demersul a fost stimulat de Băsescu

Purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu-Duvăz, a declarat, luni, după BPN al PSD, că declaraţiile recente ale unor lideri ai CNS sunt anticonstituţionale şi a apreciat că demersul CNS a fost "masiv" stimulat de Traian Băsescu la începutul constituirii Consiliului.

28 afișări
Imaginea articolului Duvăz: Declaraţiile de autonomie ale CNS, anticonstituţionale, demersul a fost stimulat de Băsescu

Purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu-Duvăz (Montaj foto)

Duvăz a respins ca fiind "neavenite şi neconstituţionale" recentele afirmaţii ale unor lideri ai Consiliului Naţional Secuiesc despre autonomie. "Declaraţiile nu sunt numai neavenite şi anticonstituţionale, dar încept să frizeze o condiţie de ilegalitate flagrantă şi cred că instituţiile statului ar trebui să se autosesizeze", a adăugat el.

Duvăz a afirmat că astfel de solicitări pe tema autonomiei trebuie puse în context electoral. "Nu trebuie să se aştepte nimeni ca, fiind campanie electorală, să cedăm unor asemenea presiuni, evident scoase acum din pălărie pe motivaţie electorală. Adică este campanie prezidenţială, prezidenţiabilii nu vor să se pună rău cu electoratul, nici cu cel secuiesc deci, şi atunci cel mult o să tacă în faţa unor asemenea provocări", a spus el.

Duvăz a precizat că PSD nu va trece sub tăcere astfel de "provocări" şi le respinge ca fiind "anticonstituţionale" şi "periculoase".

"Dorim să trăim cu toţii mai bine într-o ţară în care autonomia locală să crească, ne batem pentru asta, dar nu autonomii teritoriale pe criterii etnice", a spus purtătorul de cuvânt al PSD.

Duvăz a declarat că demersul liderilor CNS a fost "stimulat masiv de preşedintele actual în funcţie, Traian Băsescu", la începutul constituirii Consiliului.

"CNS iată că îşi propune acum imn, propriile elemente de identificare, cum ar fi steagul, după ce fusese încurajat la constituire de preşedintele Traian Băsescu, care pe vremea aceea îl vedea ca un elemente care ar ajuta la demolarea UDMR, pe care la vremea aceea era foarte supărat datorită cooperării la guvernare dintre PNL şi UDMR", a spus el.

Purtătorul de cuvânt al PSD a mai apreciat că acel "gest politicianist" al preşedintelui, "de miză mică şi scurtă", a creat "efecte perturbatoare şi grave pe termen lung".

Circa 500 de persoane - aleşi locali, primari, consilieri locali şi judeţeni din Harghita, Covasna şi Mureş - au participat, sâmbătă, la Sala Sporturilor din Odorheiu Secuiesc, la întâlnirea aleşilor locali din Secuime organizată de CNS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici