Liderul PCM: Autonomia asimetrică ar garanta perpetuarea noastră, a secuilor

Liderul PCM, Szasz Jeno, a afirmat, sâmbătă, că obţinerea autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc trebuie să fie deasupra tuturor intereselor politice şi că, pentru aceasta, trebuie rescrisă Constituţia, întrucât "autonomia asimetrică ar garanta perpetuarea secuilor".

111 afișări
Imaginea articolului Liderul PCM: Autonomia asimetrică ar garanta perpetuarea noastră, a secuilor

Liderul PCM: Autonomia asimetrică ar garanta perpetuarea noastră, a secuilor (Imagine: Haas Sandor/Mediafax Foto)

Szasz Jeno a spus, în discursul ţinut la întâlnirea aleşilor locali de la Odorheiu Secuiesc, organizată de CNS, că obţinerea autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc trebuie să fie deasupra intereselor politice, ea trebuie înfăptuită, şi nu discutată.

"PCM merge cu convingere pe drumul libertăţii alegerii şi asumării autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc. Astăzi (sâmbătă - n.r.) trebuie să luăm măsuri concrete pentru că, acolo unde lucrurile trebuie făcute, nu este loc de vorbe", a spus el.

Şeful PCM s-a arătat deranjat de declaraţia preşedintelui UDMR, Marko Bela, prin care "interzice" reprezentanţilor Uniunii să participe la întâlnirea de la Odorheiu Secuiesc.

"Această declaraţie a lui Marko mi-a adus în minte declaraţia reprezentantului Cataluniei în Parlamentul European, care a afirmat că secuii vor avea autonomie când o să-şi lichideze duşmanii din interior", a spus Szasz.

El a menţionat că, deşi declaraţia liderului UDMR l-a supărat, a avut puterea să meargă la adunarea de vineri de la Miercurea Ciuc, considerând că autonomia se află deasupra tuturor intereselor politice.

"Ieri (vineri - n.r.) am participat la o acţiune culturală şi politică al cărei conţinut nu s-a putut realiza. Partea culturală ne-a plăcut foarte mult", a spus Szasz.

Laszlo Borbely, Marko Bela şi Tokes Laszlo la Marea Adunare Generala a Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc, în Mircurea Ciuc

Liderul PCM a afirmat că secuii trebuie să fie consecvenţi în demeresurile pentru obţinerea autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc şi că, din acest punct de vedere, Constituţia României trebuie rescrisă.

"Autonomia asimetrică ar garanta perpetuarea noastră, a secuilor, pe teritoriul pe care trăim de generaţii", a concluzionat Szasz.

Circa 500 de persoane - aleşi locali, primari, consilieri locali şi judeţeni din Harghita, Covasna şi Mureş - participă, sâmbătă, la Sala Sporturilor din Odorheiu Secuiesc, la întâlnirea aleşilor locali din Secuime organizată de CNS.

Sala este decorată cu drapelul secuiesc, în culorile albastru deschis şi galben auriu şi cu stema Ţinutului Secuiesc. La intrare, se vinde harta Ţinutului Secuiesc, tipărită la Sfântu Gheorghe.

La manifestare, participă şi reprezentanţi ai Mişcării Tineretului din 64 de Comitate şi ai Gărzii Maghiare, îmbrăcaţi în uniformele caracteristice, negre, şi având drapele arpadiene, ale Ungariei, şi ale organizaţiei Garda Maghiară, interzisă prin lege în Ungaria.

La eveniment, a ajuns şi preşedintele CNMT, Tokes Laszlo.

Conducerea CNS a numit această adunare o "şedinţă de lucru" în cadrul căreia se vor adopta şase proiecte de hotărâri, cel mai important fiind cel referitor la simbolurile secuieşti.

Evenimentul de la Odorheiu Secuiesc are loc cu o zi după Adunarea Aleşilor Locali din Secuime organizată de UDMR şi CNMT la Miercurea Ciuc, ocazie cu care liderul UDMR, Marko Bela, afirma, referitor la intenţia CNS ca adunarea de sâmbătă să devină un "mini-parlament", că această reuniune este "un fel de conferinţă de presă" a unei asociaţii civile şi că "reprezentativitatea se câştigă prin alegeri", acum ea fiind a UDMR.

De altfel, Marko Bela declara, în 28 august, într-o conferinţă de presă, că îi sfătuieşte pe aleşii Uniunii să nu participe la adunarea aleşilor locali organizată de Consiliul Naţional Secuiesc în 5 septembrie, "pentru că nu are niciun rost".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici