Eckstein Kovacs Peter şi-a anunţat candidatura la preşedinţia UDMR

Consilierul prezidenţial Eckstein Kovacs Peter şi-a anunţat oficial, sâmbătă, candidatura la preşedinţia UDMR, spunând, la şedinţa Adunării Generale a reprezentanţilor UDMR Cluj, că doreşte să fie "alternativa" la actuala conducere a Uniunii.

15 afişări
Imaginea articolului Eckstein Kovacs Peter şi-a anunţat candidatura la preşedinţia UDMR

Eckstein Kovacs Peter şi-a anunţat candidatura la preşedinţia UDMR (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Eckstein Kovacs Peter a participat la şedinţa Adunării Generalea reprezentanţilor UDMR Cluj şi şi-a anunţat, oficial, candidaturala şefia Uniunii, declarând că el doreşte să fie "alternativa" laactuala conducere a UDMR şi că, dacă nu ar avea şanse, nu şi-ardepune candidatura.

"Dacă nu aş crede că am şanse, nu aş candida.Se prefigurează că va candida actualul preşedinte sau cineva agreatde actuala conducere, de actualul preşedinte. Mesajul meu esteclar: eu sunt alternativa, eu sunt schimbarea. În cadrulcomunităţii maghiare este o dorinţă de schimbare, pentru că trendulpe care merge UDMR în momentul de faţă este unul nu de creştere. Eumizez pe cei care vor schimbare", a spus consilierulprezidenţial.

Eckstein Kovacs Peter a precizat că are câteva puncteclare în programul cu care va candida şi a dat asigurărică va duce o politică astfel încât să asigure o reprezentare câtmai plenară a comunităţii maghiare din România, în primul rând înParlament.

"Cu organizaţiile civice, care au şi scopuri politice, e nevoiede o mai mare deschidere şi eu o voi avea. De asemenea, înrelaţiile cu partidele din România şi Ungaria este loc de odeschidere mai mare, de o colaborare mai amplă din punct de vedereorganizatoric", a spus candidatul la preşedinţia UDMR.

Potrivit acestuia, dacă UDMR susţine autonomia ŢinutuluiSecuiesc, este nevoie să se pună accent mai mare pe politica şipoliticienii locali, respectiv regionali, iar pentru organizaţiileUniunii din Secuime şi pentru liderii lor trebuie asigurată o maimare independenţă în a stabili scopuri.

El a subliniat că, pe lângă sprijinul Platformei Liberale dinUDMR, pe care o conduce, şi pe susţinerea UDMR Cluj, mai conteazăşi pe sprijinul altor filiale judeţene ale Uniunii, pe care nu le-anominalizat însă.

La Adunarea Generală a reprezentanţilor judeţeni ai UDMR Cluj auparticipat circa 140 de delegaţi, printre care şi deputaţii MateAndras, Palfy Zoltan şi Koto Joszef.

Consilierul prezidenţial Peter Eckstein Kovacs declara, vineri,pentru "Gândul", că a fost îndemnat de "maimulţi oameni din UDMR şi din afara Uniunii" să se înscrie în luptapentru conducerea formaţiunii maghiare.

"Se impune o schimbare la vârful UDMR şi ca persoane, şi ca modde a politiza. Am fost căutat de mulţi oameni din UDMR şi din afaraUniunii care m-au îndemnat să candidez. Am o ofertă, un programpolitic şi am ţinut să fiu primul care îşi anunţă înscrierea încompetiţie întrucât nu candidez împotriva cuiva", spunea EcksteinKovacs.

Deşi până în prezent nu s-au anunţat contracandidaţii săi,Eckstein Kovacs susţinea că "cel mai puternic" ar fi, înopinia sa, actualul şef al Uniunii, Marko Bela. În acelaşitimp însă, el considera că Marko are o problemă de "uzură" având învedere perioada lungă în care a condus UDMR.

Cum Congresul la care se va alege noua conducere a Uniunii esteprogramat pentru o dată din primele luni ale anului viitor,termenul pentru depunerea candidaturilor expiră în 26 ianuarie. În11 decembrie este programat Consiliului Reprezentanţilor Unionali,la care se aşteaptă şi decizia lui Marko Bela de a se înscrie încompetiţia pentru un nou mandat.

Surse din interiorul Uniunii precizau, pentru "Gândul", căMarko Bela nu ar mai candida, ci l-ar susţine pentru şefiaUniunii pe ministrul Culturii, Kelemen Hunor, considerat afi mâna lui dreaptă. Aceleaşi surse susţineau însă că decizia luiMarko depinde de cât de puternici se anunţă a fi contracandidaţiilui Kelemen. Până în prezent, numele vehiculate pentru aceastăcompetiţie sunt cele ale ministrului Mediului, Laszlo Borbely,liderului deputaţilor Uniunii, Olosz Gergely, şi preşedinteluiConsiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba. Conform surselorcitate, în absenţa lui Marko Bela, cei mai puternici candidaţi arfi Kelemen Hunor şi Laszlo Borbely.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici