Eugen Teodorovici după consultarea de la Cotroceni la care Iohannis a trimis consilierii: Singurul interes, faţă de bugetele membrilor în CSAT

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a confirmat că, la întâlnirea de la Cotroceni de joi, s-a discutat despre rectificarea bugetară, deşi credea că această întâlnire nu mai are obiect, din moment ce rectificarea a fost adoptată, miercuri, de Guvern.

3213 afișări
Imaginea articolului Eugen Teodorovici după consultarea de la Cotroceni la care Iohannis a trimis consilierii: Singurul interes, faţă de bugetele membrilor în CSAT

Eugen Teodorovici despre întâlnirea de la Cotroceni: Singurul interes, faţă de bugetele membrilor în CSAT

Joi, la ora 11:30, Teodorovici şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-au întâlnit, la Palatul Cotroceni, cu un consilier pe justiţie al preşedintelui Klaus Iohannis şi cu unul pe economie. Întâlnirea era programată între premierul Viorica Dăncilă şi preşedinte, dar premierul este în vizită oficială în Spania, iar Iohannis a decis să nu mai participe la întâlnire.

„Azi la întâlnire, bănuiam că poate fi o altă acţiune de acest tip. Mă gândeam că a rămas fără obiect întâlnirea, pentru că rectficarea bugetară a fost adoptată de Guvern. Într-adevăr, singurul interes manifestat a fost faţă de bugetele membrelor în CSAT. Întrebarea noastră a venit imediat: «În ce calitate discutăm un astfel de subiect?», dânşii nefiind membri ai CSAT. Mai mult, am menţionat foarte clar că acest subiect s-a discutat în şedinţa CSAT, şedinţă la care au confirmat cu toţii că a fost un dialog prealabil rectificării, cu doamna prim-ministru şi cu ministrul de Finanţe, pe rectificare, şi, mai mult discuţia s-a încheiat pentru că nu-şi mai avea rostul. Eu am sesizat o asumare din partea mea ca ministrul de finanţe că acele bugete asigură până la sfârşitul acelui an acele activităţi”, a spus Teodorovici, într-o intervenţie telefonică, la Antena 3.

Ministrul Finanţelor a subliniat că poate bine ar fi fost mai bine, şi le-a cerut celor doi consilieri, ca la discuţie să participe preşedinte, „chiar dacă noi ca nivel nu ne ridicăm la nivelul domniei sale” şi „doamna premier nu a putut să vină din motive obiective”, a remarcat Teodorovici, pentru a discuta împreună cu cei doi miniştri, „în ansamblu, de bugetele tuturor structurilor de stat, pentru buna funcţionare a economiei, pe diferite probleme din economie”, în condiţiile el, ca ministru de Finanţe, avea toate documentele.

„Din păcate, interesul a fost strict pe această zonă a structurilor din cadrul CSAT. Mai mult, probabil, pentru că doamna premier nu a participat la discuţie, (lui Klaus Iohannis – n.r.) şi-a desemnat doi consilieri, pentru că i s-a părut o discuţie la un nivel mult multe prea scăzut o întâlnire cu doi miniştri din Guvernul României. Chiar le-am cerut acest lucru şi celor doi consilieri, să îl roage pe domnul preşedinte să coboare la întâlnire, dacă are nevoie de elemente legate de buget, de rectificare, putem să discutăm, pentru ca, pe viitor, să evităm o situaţie total nejustificată, de a suspenda un CSAT, mai multe nefiind un temei legal în acest sens”, a punctat Teodorovici.

Oficialul de la Finanţe susţine că va cere, în continuare, ca stenogramele de la întâlnirea CSAT de marţi să fie desecretizate. „Voi cere, în continuare, ca lucrurile să fie făcute public, pentru ca oamenii să vadă foarte clar discuţia din CSAT legată de rectificare, nimic mai mult. Să se vadă foarte clar că au fost de-acord cu propunerea pe care Guvernul a făcut-o pe rectificare şi ni s-a explicat că acest lucru nu este posibil, pentru că, în cazul în care se va face acest lucru, doar membri CSAT vor avea acces la informaţie. Este o explicaţie care nu cred că ţine, mai ales, când vine vorba de transparenţă, nemaifiind un subiect atât de secret încât lumea să nu-l ştie. De ce? Vreau să se vadă, dacă cei de faţă au acceptat propunerea de rectificare şi dacă a existat o comunicare prealabilă discuţiei din CSAT. Cu alte cuvinte, că nu exista niciun motiv din partea domnului preşedinte ca şedinţa CSAT-ului să fie suspendată. Trebuia clarificat şi supus la vot, pentru aviz negativ sau pozitiv, după caz”, a subliniat Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a menţionat că nu ştie dacă Avocatul Poporului va contesta rectificarea bugetară la Curtea Constituţională, aşa cum i-a cerut preşedintele Iohannis.

„Nu (există temei juridic – n.r.), din punctul meu de vedere, nu. Spuneam şi ieri, în Guvern, înainte să discut despre rectificare, i-am arătat doamnei prim-ministru fundamentul legal primit de la Ministerul Justiţiei, în sensul că s-a respectat obligaţia legală de a solicita un aviz de la CSAT şi că există temei legal, pentru ca, în Guvern, să adoptăm rectificarea, chiar şi fără un răspuns clar din partea CSAT”, a menţionat Teoodorivici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici