Eurodeputatul Daniel Buda: Green Deal trebuie ajustat. Să nu mai prezumăm că fermierul e un bandit

​Green Deal trebuie adaptat la noile realităţi, spune eurodeputatul PNL Daniel Buda, vicepreşedinte al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European (AGRI).

182 afișări
Imaginea articolului Eurodeputatul Daniel Buda: Green Deal trebuie ajustat. Să nu mai prezumăm că fermierul e un bandit

Eurodeputatul spune că a fost joi în mijlocul fermierilor care au protestat în Bruxelles, nemulţumiţi printre altele de concurenţa produselor din afara UE, în special din Ucraina. Ei critică, de asemenea, anumite aspecte ale Pactului Verde european (Green Deal), care le-ar afecta business-urile.

„Am fost ieri în mijlocul lor, în faţa PE, deoarece sunt la Bruxelles şi am stat de vorbă cu aceşti fermieri veniţi din Franţa, din Italia, din Belgia. Faptul că aceşti oameni sunt astăzi în stradă, sunt pentru că pur şi simplu nu mai pot rezista în acest sector, din cauza condiţiilor care astăzi presează acest domeniu şi am putea să enumerăm în primul rând seceta, inundaţiile, inflaţia şi războiul din Ucraina, care pune presiune pe întregul sector agricol de la nivelul UE şi bineînţeles şi perspectiva încheiereii unor acorduri comerciale cu alte entităţi sau alte state, în speţă MERCOSUR", a declarat Buda, la RFI.

Eurodeputatul crede că Green Deal trebuie revizuit: „În opinia mea, Green Deal trebuie să fie ajustat şi vă mai spun şi de ce trebuie să fie ajustat. Stăteam de vorbă cu fermierii pe următoarea componentă, nu ai ce să le spui, nu ai cum să contracarezi ceea ce spune fermierul. Potrivit acestor asumări faţă de Comisia Europeană, statele naţionale trebuia să le impună fermierilor să facă nişte lucrări în teren până la 1 martie sau până în 25 martie, nu are importanţă data. Or realitatea din teren se duce în logica în care nu poţi să efectuezi nişte lucrări pe care tu ţi le-ai asumat, pentru că pur şi simplu a plouat foarte mult sau terenul este foarte moale sau foarte tare şi nu poţi să faci ceea ce tu ţi-ai asumat. De aceea, trebuie să umblăm la acest Green Deal, să-l flexibilizăm şi să nu mai prezumăm că fermierul este un hoţ sau un bandit care vine şi ia banii europeni, fără să facă acele lucrări pe care el le face în teren".

Întrebat dacă acţiunile radicale ale unor fermieri europeni care au oprit camioane venite din alte ţări şi au ars marfa sau protestele violente din faţa PE nu se încadrează în ceea ce se poate numi banditism, Daniel Buda a răspuns: „Eu am parafrazat un fermier. Mi se pare inadmisibil ca în Franţa, camioanele româneşti, cele din Spania sau din altă parte să fie oprite, să fie aruncată marfa sau să le fie dat foc şi aşa mai departe (...). Am fost acolo între ei, au ars copacii din faţa Parlamentului. Sigur că putem să-i judecăm sub foarte multe aspecte. Evident că nu sunt de acord cu ceea ce a însemnat datul focului la camioane. Faptul că s-a dat foc în faţa Parlamentului nu pot să-i judec foarte mult. Eu umblu foarte mult între fermieri, le văd faţa brăzdată de soare şi de frig şi de vânt şi le văd neputinţa uneori şi lacrimile în ochi, când vin şi-mi spun: domnule Buda, abia mai rezist, nu mai pot. Am avut acum două săptămâni un fermier care mi-a zis: domnule Buda, a trebuit să aleg între viaţa mea şi vacile de lapte din fermă".

Eurodeputatul PNL consideră că „oamenii ăştia au ajuns acolo, pentru că le-a ajuns cuţitul la os. Când spun să nu prezumăm că sunt bandiţi, ei mi-au spus: domnule, lasă-mă să intru eu în teren, că eu ştiu când pot să intru în teren, nu mă prezuma că sunt un infractor şi că vreau să iau banii statului sau banii UE, fără să fac acele lucrări, pentru că eu sunt de bună credinţă, vreau să le fac, dar vreau să le fac în legea mea, când îmi dă voie natura, nu când îmi dă voie bruxellezul".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici