EXCLUSIV: PDL ia în calcul varianta ca funcţia de preşedinte al Senatului să rămână vacantă

O variantă luată în calcul de PDL dacă Mircea Geoană va fi revocat din funcţia de preşedinte al Senatului este ca în locul său să nu fie aleasă nicio persoană, iar atribuţiile să fie preluate de unul dintre vicepreşedinţi, cel mai probabil Petru Filip (PDL), declară pentru MEDIAFAX surse politice.

357 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: PDL ia în calcul varianta ca funcţia de preşedinte al Senatului să rămână vacantă

EXCLUSIV: PDL ia în calcul varianta ca funcţia de preşedinte al Senatului să rămână vacantă (Imagine: Narcis Pop/Mediafax Foto)

Astfel, conform Regulamentului, în cazul cererii de revocare a lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte a Senatului acesta nu poate conduce şedinţa Biroului Permanent sau pe cea de plen în care se discută revocarea sa.

La conducerea şedinţelor, preşedintele Senatului va fi înlocuit de unul dintre vicepreşedinţi, desemnat de Biroul permanent, iar surse din PDL susţin că acesta va fi membru al PDL, actuala coaliţie de guvernare deţinând majoritatea în Biroul permanent. În consecinţă, vicepreşedintele care ar putea prelua atribuţiile lui Geoană ar fi Petru Filip, singurul vicepreşedinte pe care PDL îl are la Senat.

Potrivit Regulamentului, propunerea de revocare se prezintă în plenul Senatului, iar dacă este aprobată prin votul secret al majorităţii senatorilor funcţia de preşedinte devine vacantă şi, imediat, se organizează alegeri.

După ce plenul va aproba revocarea lui Geoană, varianta luată în calcul de PDL este ca nicio altă candidatură pentru această funcţie să nu fie acceptată întrucât grupul parlamentar care a deţinut funcţia de preşedinte al Senatului, PSD-PC, nu mai există.

Conform unei decizii a Curţii Constituţionale, pe locul deţinut de Geoană poate fi propus doar un candidat al grupului parlamentar care a deţinut funcţia de preşedinte.

Conform Regulamentului, pe perioada vacanţei funcţiei de preşedinte al Senatului, atribuţiile acestuia vor fi îndeplinite de unul dintre vicepreşedinţi, desemnat de Biroul permanent.

În acest mod, PDL va reuşi să preia conducerea Senatului fără să forţeze interpretarea Regulamentului şi a deciziilor Curţii Constituţionale, afirmă sursele citate.

Vicepreşedinţii Senatului sunt Viorel Filip (PDL), Cristian Diaconescu (UNPR), Ioan Chelaru (PSD) şi Dan Voiculescu (PC).

Luni după-amiază, PSD a solicitat oficial, în plenul Senatului condus de Mircea Geoană, înlocuirea acestuia din funcţie cu senatorul PSD Titus Corlăţean.

După şedinţa grupului, Mircea Geoană a declarat că decizia este "pripită şi nejustificată", că aceasta face rău partidului şi este determinată de "interese meschine". Geoană a apreciat că decizia conducerii PSD reprezintă "o greşeală strategică", pentru că aceasta va duce la pierderea de către social-democraţi a poziţiei de preşedinte al Senatului. El a adăugat că, de fapt, "va fi oferită pe tavă" această funcţie puterii.

Imediat după ce PSD a luat decizia de a-l înlocui pe Geoană de la şefia Senatului, democrat-liberalii au susţinut că preşedinţia acestuia for legislativ trebuie să revină PDL

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici