Video EXCLUSIV - Preda: Am primit anunţul pentru Consiliul European, iar pe listă e Traian Băsescu - VIDEO

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, joi, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că în anunţul primit la grupul PPE referitor la Consiliul European din 23 mai Traian Băsescu figurează pe listă, el precizând că în Consiliu sunt chemaţi cei care nu trebuie să dea un telefon atunci când decid.

1777 afișări

"Dacă noi credem că putem să facem ca şi cum în România ar fi avut loc alegeri şi s-ar fi schimbat structura puterii de la Bucureşti, riscăm să-l punem pe Victor Ponta într-o situaţie penibilă", mai declară Preda.

Fostul consilier prezidenţial spune, în interviul acordat MEDIAFAX, că în Consiliul European "sunt chemaţi cei care nu trebuie să dea un telefon atunci când decid".

"Ponta trebuie să dea întotdeauna un telefon", adaugă Preda.

El mai susţine că premierul Victor Ponta trebuie să îi ofere "un argument tare" preşedintelui Traian Băsescu pentru ca acesta să îl ia la Consiliul European.

 

Prezentăm fragmentul pe această temă din interviul acordat agenţiei MEDIAFAX de către europarlamentarul PDL Cristian Preda:

Cristian Preda: Am primit acum două zile, la grupul PPE, anunţul referitor la întâlnirea din 23 mai, unde Traian Băsescu figurează. Mie mi-ar fi greu să cred că Victor Ponta va putea să-i explice Angelei Merkel că, după ce a cumpărat deputaţii care îl părăsiseră în 2009 la alegerile prezidenţiale, ca să-l răstoarne pe Ungureanu, acuma l-a şters de pe lista Consiliului pe Traian Băsescu. Sincer, mi-e greu să cred că Victor Ponta intră în dineul informal din 23 mai.

Reporter: Dar nimeni nu aşteaptă o soluţie de la Bruxelles.

Cristian Preda: Consiliul European este o instituţie europeană şi oamenii ăştia au, cum să vă spun, structura lor, ei se ştiu între ei. Să nu credeţi că suntem în situaţia prezentată uneori în România în care Angela Merkel se uită lung şi întreabă: "Cine e domnnul ăla de-acolo? Aaa...". Cam asta este imaginea care a fost vândută în România.

Reporter:: Eu spuneam că nu va veni Herman van Rompuy să-l taie pe Traian Băsescu de pe listă. Asta e evident.

Cristian Preda: Da, asta vroiam să vă spun. El (Traian Băsescu - n.r.) este invitat.

Văzând lucrurile de la Bruxelles, le văd în realitatea lor efectivă de acolo. Deci, Van Rompuy, Barroso - preşedintele Consiliului, preşedintele Comisiei Europene -, Angela Merkel, ceilalţi lideri politici din PPE se aşteaptă să îl vadă pe Traian Băsescu. Eu asta vă spun: noi am primit lista cu cei care sunt acolo.

Reporter:: Discuţia nu este doar pentru 23 mai. Acum este un Consiliu informal, la sfârşitul lunii iunie este programat Consiliul formal. Nu este o discuţie legată de 23 mai. Este clar că invitaţia este la preşedintele Traian Băsescu...

Cristian Preda: Eu v-am spus cum se numără la Bruxelles. Eu sunt acolo săptămână de săptămână, patru zile pe săptămână. Şi eu v-am spus cum se numără la Bruxelles. Aşa văd Merkel, Barroso. Acum, dacă vi se pare mai preţioasă lectura pe care o face Victor Ponta, din punctul meu de vedere, lucrurile nu stau aşa. Mie mi se pare mai preţioasă lectura, pentru a desluşi cazul de aici, mai preţioasă lectura pe care o fac preşedintele Consiliului, Van Rompuy, preşedintele Comisiei, Barroso, Angela Merkel şi ceilalţi. Eu aşa văd lucrurile din acea perspectivă.

Dacă noi credem că putem să facem ca şi cum în România ar fi avut loc alegeri şi s-ar fi schimbat structura puterii de la Bucureşti, riscăm să-l punem pe Victor Ponta într-o situaţie penibilă.

(...)

În Consiliul European, ca să simplific, sunt chemaţi cei care nu trebuie să dea un telefon atunci când decid. Aşa e foarte simplu spus situaţia. Ponta trebuie să dea întotdeauna un telefon, pentru că promulgarea legilor o face preşedintele şi pentru că preşedintele are, de asemenea, în raport cu Parlamentul, un drept de veto şi aşa mai departe - poate retrimite o dată legea.

Nu stăm să discutăm despre structura regimului, care este, deocamdată, în limitele lui, aşa cum a fost configurat în '91, un regim semiprezidenţial. Ăsta e motivul pentru care, din momentul în care România a participat la Consiliile Europene, a mers preşedintele acolo, nu pentru că a existat o ambiţie. Sunt puţine regimuri în Europa care sunt regimuri semiprezidenţiale sau prezidenţial, cum este cel din Cipru. Acolo au mers preşedinţii întotdeauna. Dacă regimul se schimbă, vom avea premier.

Dar, în situaţia dată, rezum, Ponta trebuie să-i ofere un argument foarte serios lui Băsescu pentru ca Băsescu să-l sune pe Herman van Rompuy şi să-i ceară strapontina.

(...)

Dacă Ponta, urmând inclinaţia lui ideologică spune: Grecia trebuie să iasă din euro, atunci s-ar putea să aibă un argument puternic în faţa lui Traian Băsescu atunci când îl pune pe Traian Băsescu să-i ceară strapontină. Dar dacă el merge pe poziţia pe care România a avut-o până acum: trebuie să fim solidari cu Grecia, nu văd de ce ar trebui să meargă la Bruxelles. Dar, dacă îşi doreşte, eu sunt convins că preşedintele Băsescu are deschidere. Nu sunt convins că Ponta îi oferă un argument tare.

(Interviu de Ioana Câmpean, politic@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici