EXCLUSIV | Udrea, despre ordonanţa lui Toader: Inutilă, dacă nu are prevederi curajoase şi ferme

Fostul ministru al Turismului Elena Udrea a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că ordonanţa de urgenţă pentru revizuirea sentinţelor date pe protocoale sau interceptări ilegale va fi ”inutilă dacă nu are prevederi curajoase, ferme şi clare”.

773 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV | Udrea, despre ordonanţa lui Toader: Inutilă, dacă nu are prevederi curajoase şi ferme

EXCLUSIV: Udrea, despre ordonanţa lui Toader: Inutilă, dacă nu are prevederi curajoase şi ferme

”Această Ordonanţă ar putea fi inutilă dacă nu are prevederi curajoase, ferme şi clare. Din experienţa personală în dosarul Gala Bute, dar şi a altora în această perioadă, am văzut că DNA minte instanţele că nu a lucrat probe pe baza Protocolului cu SRI, iar instanţele de judecată iau de bune aceste răspunsuri. Din fericire, în cazul meu a apărut acel document care arată minciuna procurorilor, precizându-se în respectiva Notă secretă că este o acţiune comună SRI-DNA în baza Protocolului, operaţiunea denumita Bujorul. Dar SRI nu va face publice astfel de Note, aşa că este un pericol să rămână de bune pentru judecători, chiar şi în Revizuire, minciuna procurorilor ca nu s-au folosit de protocoale ilegale”, a declarat pentru MEDIAFAX Elena Udrea.

Ea mai spune că instanţele de judecată vor trebui să recunoască faptul că s-au pronunţat pe probe ilegale.

”Cred că avem suficiente dovezi că mulţi judecători, parteneri de voie ori de nevoie cu Serviciul Român de Informaţii, nu vor fi dispuşi să o facă, aşa că vor încerca să se acopere, excluzând aparent probele făcute de SRI, dar păstrând pur şi simplu soluţiile”, a conchis Udrea.

Ea a mai spus că ordonanţa nu o va afecta, ea având şi în prezent cale de revizuire în baza unui document prezentat de Traian Băsescu.

”Pe mine nu mă afectează ordonanţa. Cu sau fără ea, cu modificările la codul de procedură penală sau nu, în cazul meu există şi acum text de lege care îmi permite să formulez revizuire, în baza acelui document secret prezentat de fostul Preşedinte unor instituţii - Comisia SRI din Parlament, CSM, dar pe care, din păcate, instanţa de judecată nu a dorit să îl vadă şi s-a pronunţat înainte de a fi desecretizat. Nici până acum SRI nu a răspuns Comisiei SRI la întrebările pe care aceasta i le-a formulat, anume dacă acel document pe care a scris cu cerneală verde domnul Coldea este adevărat, astfel încât să fie desecretizat şi trimis instanţei ICCJ pentru a fi probă în dosarul meu”, a apreciat Elena Udrea.

Ministrul Justiţiei a anunţat, miercuri seară, că-i va propune premierului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru revizuirea sentinţelor date pe protocoale sau interceptări ilegale, Tudorel Toader precizând că va face această propunere într-un timp scurt, "după terminarea concediilor".

"(Ordonanţa va dispune -n.r.) posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului că hotărârea a fost pe protocol sau pe interceptare nelegală să se apropie de dosar, să ceară unui judecător să verifice dacă hotărârea lui a fost pronunţată pe baza celor două elemente, judecător care să spună da, îi admite şi trimite cauza la rejudecare, judecător care să spună nu, nu e vorba de interceptări nelegale, de protocoale, se respinge. Deciziile Curţii Constituţionale fac această definiţie, această clasificare (- a ceea ce înseamnă interceptări nelegale -n.r.). Interceptări făcute de SRI şi folosite de procurorul de drept comun, fapte care nu au legătură cu securitatea, siguranţa naţională şi folosite în fapte de drept comun", a declarat, miercuri seară, Tudorel Toader, la Antena 3.

Întrebat când va înainta această propunere de ordonanţă de urgenţă, ministrul Justiţiei a răspuns că într-un timp scurt.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici