Falcă, Botiş şi Turcan închid cercul conducerii PDL

Completarea BPN al PDL cu cele opt posturi de secretari executivi proveniţi din rândurile comisiilor de specialitate este pe cale de a se finaliza, iar negocierile fac parte dintr-un calcul mai larg ce ţine cont inclusiv de preconizata remaniere a Guvernului.

427 afișări
Imaginea articolului Falcă, Botiş şi Turcan închid cercul conducerii PDL

Ioan Botiş (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

Schema este simplă: posturile se vor alege în decurs de o lună, în cadrul unor şedinţe separate pentru fiecare comisie, prin votul a 200-400 de delegaţi din ţară. Conform înţelegerii, candidaturile vor fi post pe post şi se vor anunţa abia cu câteva zile înainte de votul propriu-zis, ceea ce face din întregul proces doar o formalitate, informează gandul.info.

Cel mai important nume este Gheorghe Falcă. După retragerea sa din BPN, venită pe fondul acuzaţiilor DNA, primarul Aradului are din nou undă verde din partea partidului pentru a-şi reocupa funcţia de la centru. Surse din conducerea PDL au precizat că Falcă are rezervată şefia Comisiei de Administraţie, decizia fiind ca şi luată. Întoarcerea sa în BPN este de asemenea privită în partid şi ca o compensare în cazul în care Traian Igaş, apropiat al lui Falcă, va fi înlocuit de la şefia Internelor.

Fostul ministru Ioan Nelu Botiş are la rându-i uşile deschise pentru a ocupa postul de secretar executiv responsabil cu Comisia de Muncă. Accesul în BPN al lui Botiş ar veni şi ca o compensare pentru Ioan Oltean, cel care l-a propus pe acesta în postul de ministru şi care îl susţine în continuare pe apropiatul său. Pentru Comisia de Muncă este vehiculat şi numele deputatului de Arad Claudia Boghicevici, care ar urma să obţină un sprijin mai larg în cazul în care Gheorghe Falcă se va răzgândi şi va renunţa la funcţia care îi este rezervată. Preşedintele PDL Gorj, Ion Ruşeţ, este de asemenea printre potenţialii candidaţi la şefia Comisiei de Muncă.

Postul dedicat Comisiei de Educaţie şi Cultură este unul dintre cele mai disputate. Surse democrat-liberale îl dau ca fiind rezervat Ralucăi Turcan, ale cărei nemulţumiri după eşecul înregistrat la congresul din luna mai sunt foarte mari. În cazul în care fostul vicepreşedinte nu îşi va depune candidatura, funcţia de secretar executiv va reveni cel mai probabil ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu. La fel ca Raluca Turcan, şeful învăţământului nu a reuşit să prindă postul de vicepreşedinte vizat în primăvară, dar nici nu a confirmat deocamdată intenţia de a candida. Numele de rezervă în privinţa Comsiei de Educaţie sunt Cătălin Croitoru şi Marius Spânu, cei doi deputaţi urmând a fi luaţi în calcul doar în cazul în care nici Turcan, nici Funeriu nu îşi vor depune candidaturile.

Pe poziţia de secretar executiv responsabil al Comisiei de Economie sunt vehiculate trei nume. Senatorul Dumitru Florian Staicu are susţinerea preşedintelui PDL Braşov, George Scripcaru, şi este dat ca având cele mai mari şanse. Totuşi, postul este râvnit şi de către deputatul Bogdan Cantaragiu. Provenit din rândul oamenilor lui Vasile Blaga, Cantaragiu a fost marginalizat în acest an de partid, pierzând atât funcţia de secretar executiv, cât şi pe cea de lider al PDL Sector 1. Surse din cadrul PDL o indică drept posibil candidat şi pe Andreea Paul Vass, consilierul premierului Boc. Aceasta ar urma să primească postul de secretar executiv pe probleme de Economie în cazul în care nu va obţine şefia Organizaţiei de Femei a PDL, funcţie pentru care va trebui să concureze împotriva celei care tocmai a primit portofoliul de ministru al Muncii - Sulfina Barbu.

Comisia de Justiţie şi Politică Externă este în schimb ca şi adjudecată de către preşedintele PDL Argeş, Mircea Andrei, care îşi consolidează astfel poziţia în partid.

Există însă şi o comisie care şi-a desemnat deja preşedintele. Stelian Fuia a fost confirmat în postul de secretar executiv responsabil cu Agricultura.

Nu toate comisiile prezintă însă un interes la fel de mare. Infrastructura şi Sănătatea nu au încă nume stabilite pentru noii secretari executivi, liderii democrat-liberali luând în calcul să apeleze la profesionişti din afara partidului.

O primă discuţie cu privire la alegerea celor opt secretari executivi votaţi în cadrul comisiilor de specialitate este programată pentru Biroul Permanent de luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici