Falcă şi-a depus candidatura la primăria Aradului: Oraşul trece de la proiectele de infrastructură la cele de agrement

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, şi-a depus, sâmbătă, candidatura la un nou mandat din partea Mişcării Creştin Liberale (PDL plus PER), el afirmând că în al treilea mandat va avea ca prioritate înfrumuseţarea oraşului şi proiectele de agrement pentru că "infrastructura mare a fost făcută".

276 afișări
Imaginea articolului Falcă şi-a depus candidatura la primăria Aradului: Oraşul trece de la proiectele de infrastructură la cele de agrement

Gheorghe Falcă (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

Falcă a fost însoţit la Biroul Electoral Municipal de către candidaţii aflaţi pe lista de consilieri a Mişcării Creştin Liberale (MCL), însă socrul său, Gheorghe Seculici, care este preşedintele PDL Arad, a lipsit de la eveniment.

După depunerea candidaturii sale şi a listei de consilieri, Falcă a declarat că, în cei opt ani de mandat, "municipiul Arad a ajuns în faţă" şi că "infrastructura mare a fost făcută", prioritatea unui nou mandat fiind proiectele de înfrumuseţare a oraşului şi de agrement.

"Ca infrastructură, mai avem câteva zeci de străzi pentru modernizare şi două pasaje din municipiu, apoi trecem la lucruri frumoase, spaţii verzi, locuri de agrement, piste de biciclete. Chiar din această toamnă începem construirea unui stadion nou pe amplasamentul actual al stadionului UTA", a spus Falcă.

Până sâmbătă, la BEM Arad a mai fost depusă o candidatură pentru funcţia de primar, cea a viceprimarului actual Levente Bognar, de la UDMR. Pentru Consiliul Local Arad, la BEM au fost înregistrate până în prezent candidaturile UDMR, MCL, Partidului Totul pentru Ţară şi Uniunii Populare Social Creştine.

La Biroul Electoral Judeţean, până sâmbătă a fost înregistrată doar o candidatură pentru preşedinţia Consiliului Judeţean, a deputatului Peter Farago (UDMR). Pentru consilieri judeţeni, au depus liste UDMR, Partidul Totul pentru Ţară şi Uniunea Populară Social Creştină.

În judeţ nu a fost înregistrată până în prezent nicio contestaţie ori sesizare scrisă la BEM sau BEJ.

Falcă este finul de căsătorie al preşedintelui Traian Băsescu. El este căsătorit cu Ela, fiica lui Gheorghe Seculici, preşedintele PDL Arad şi fost vicepremier.

În 2008, Gheorghe Falcă a obţinut din primul tur al doilea mandat, el primind 40.417 voturi de la arădeni, din cele 60.620 valabil exprimate. La alegerile din anul 2004, Falcă trebuise să intre în turul al doilea, deoarece candidatul PSD de atunci, Dorel Popa, îl devansase cu opt procente, obţinând 28,8 la sută din voturi, în timp de Falcă avea 20,5 la sută. În urma celui de-al doilea tur, Falcă a obţinut 56,07 la sută din voturi, în timp ce Dorel Popa a primit 43,93 la sută.

Edilul-şef al Aradului este judecat de cinci ani pentru fapte de corupţie, într-un dosar în care procurorii DNA îl acuză că a vândut un teren al municipalităţii la un preţ sub cel al pieţei, obţinând un schimb avantajos de locuinţă. Falcă şi-a schimbat apartamentul de bloc cu o casă, aflată pe strada Ion Luca Caragiale.

Anchetatorii au stabilit că, în cursul lunii martie 2005, Falcă a primit de la Francisc Demeter şi de la Radu Vasil un imobil mai valoros cu 111.550 de euro decât apartamentul dat la schimb. Această tranzacţie s-ar fi efectuat pentru ca, în schimb, primarul Falcă să-i favorizeze pe cei doi presupuşi mituitori în obţinerea, la un preţ subevaluat, a unui teren situat în centrul oraşului, pe care a funcţionat fosta fabrică de zahăr. Procesul a fost strămutat de la Arad la Tribunalul Alba în urmă cu un an. Amânarea unei sentinţe în acest dosar nemulţumeşte opoziţia din Arad, ai cărei lideri au afirmat adesea că procesul este tergiversat până la prescrierea faptei.

La începutul primului mandat de primar, respectiv în 2004, Falcă nota în declaraţia sa de avere că deţine un apartament de bloc dobândit în 2002, cu suprafaţa de 100 de metri pătraţi, dar şi o casă cu suprafaţa de 270 de metri pătraţi. Primul imobil era evaluat la 599.052.960 lei vechi, iar al doilea la 727.850.200 lei vechi.

Patru ani mai târziu, la începutul celui de-al doilea mandat, Falcă menţiona în declaraţia de avere o altă casă, pe strada Ion Luca Caragiale, dobândită în 2005 prin schimb cu apartamentul deţinut anterior, cu suprafaţa de 169 de metri pătraţi. Valoarea casei, care este obiectul procesului de corupţie al edilului, era declarată la 375.128 lei.

Pe numele soţiei figura în declaraţia de avere a primarului un apartament pe Bulevardul Revoluţiei, cu suprafaţă de 206 metri pătraţi şi în valoare de 181.255 lei.

Falcă mai declara, în 2008, bijuterii în valoare de 20.000 de euro, părţi sociale la Pro Arhitectura SRL şi la Guinot Center SRL, dar şi un credit bancar în valoare de 20.000 de euro.

În cea mai recentă declaraţie de avere, din iunie 2011, Falcă menţionează aceleaşi proprietăţi şi datorii. Nu menţionează o casă construită recent pe malul Mureşului, în municipiul Arad.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici