Final de şedinţă a CEx al PSD: Patru candidaţi la preşedinţia PSD/ Doi lideri s-au retras din cursă/ Candidatul pentru şefia PSD şi secretarul general, aleşi la Congres

Comitetul Executiv al PSD a decis ca preşedintele PSD şi secretarul general al partidului să fie aleşi la Congres, iar în acest sens vor fi modificate două articole din statut. O altă decizie a CEx a fost începerea strângerii de semnături pentru candidatul la prezidenţiale din data de 11 august.

13477 afişări
Imaginea articolului Final de şedinţă a CEx al PSD: Patru candidaţi la preşedinţia PSD/ Doi lideri s-au retras din cursă/ Candidatul pentru şefia PSD şi secretarul general, aleşi la Congres

Final de şedinţă la CEx al PSD: Candidatul pentru şefia PSD şi secretarul general, aleşi la Congres - surse

UPDATE Dăncilă: Patru persoane sunt încrise pentru şefia PSD

CEx al PSD a validat, vineri, candidaţii la şefia partidului care urmează să fie votaţi la Congresul de sâmbătă, a anunţat Viorica Dăncilă.

„Al treilea punct de pe ordinea de zi este cel referitor la Congres, am stabilit modul de desfăşurare al Congresului, modificările pe care le vom face în statut, modul de desfăşurare al Congresului şi bineînţeles foarte important am validat candidaturile pe cele trei funcţii care vor fi votate mâine în cadrul Congresului. Pentru funcţia de preşedinte al partidului sunt înscrise patru persoane, toate cele patru persoane au fost validate de către CEx. Pentru preşedinte executiv s-au înscris iniţial patru persoane, domnul Eugen Teodorovici s-a retras şi au rămas trei candidaturi. Şi pentru secretar general avem o situaţie similară Marius Dunca s-a retras, ceilalţi candidaţi şi-au menţinut candidaturile. La preşedinte am avut două candidaturi, dar care nu îndeplinesc condiţiile şi care nu au fost supuse votului în cadrul CEx”, a afirmat Viorica Dăncilă, la finalul CEx al PSD de vineri.

Prin urmare, pentru funcţia de preşedinte al PSD candidează Viorica Dăncilă, Şerban Nicolae, Liviu Pleşoianu şi Ecaterina Andronescu.

Daniel Suciu, Daniel Florea şi Sorin Bota sunt candidaţii înscrişi pentru funcţia de preşedinte executiv, iar pentru cea de secretar general CEx i-a validat în competiţia internă pe Codrin Ştefănescu, Gabriel Petrea, Mihai Fifor, Felix Stroe şi Rodica Nassar.

UPDATE Dăncilă anunţă alegeri într-un singur tur la Congresul PSD de sâmbătă

Viorica Dăncilă a declarat că alegerile pentru cele trei funcţii de conducere ale PSD la Congresul de sâmbătă se vor desfăşura într-un singur tur, motivând că decizia a fost luată în CEx pentru ca nicio funcţie să nu facă obiectul unor înţelegeri ulterioare.

Întrebată de ce alegerile pentru cele trei funcţii de conducere în PSD vor fi într-un singur tur şi nu două, Viorica Dăncilă a răspuns: „Pentru că aşa cum am spus atunci când am susţinut în guvern că preşedinţii Consiliilor Judeţene trebuiesc aleşi nominal într-un singur tur pentru că reprezintă votul cetăţenilor, cum susţin de asemeni ca primarii să fie aleşi într-un singur tur, cred că pe aceeaşi logică am mers şi în cadrul congresului. Cel care are voturi sau cea care are voturile cele mai mari este cel care câştigă, pentru că nu aş vrea ca o funcţie politică ca şi o funcţie din administraţie să facă obiectul înţelegerilor ulterioare şi să exprime încrederea pe care votanţii, încrederea pe care delegaţii în această situaţie o acordă unei persoane sau alta”.

Chestionată dacă are un favorit cu care ar lucra mai bine, în cazul în care va fi aleasă şa şefia PSD, Viorica Dăncilă a replicat că are încredere că vor fi aleşi colegii şi colegele care se bucură de credibilitate şi care vor putea contribui la succesul în alegerile următoare.

„Am încredere că vor fi aleşi dintre colegele şi colegii mei pe cei care cred că într-adevăr au credibilitate, că vor putea să se impună şi că vor putea contribui în cea mai mare măsură la succesul nostru în alegerile următoare. Nu am vorbit cu nici un coleg, nu am vorbit cu nici o colegă să îi spun că vrem să votăm pe unul sau pe celălalt. Consider că trebuie să fie o competiţie deschisă, o competiţie corectă şi vă asigur că am luat toate măsurile pentru ca competiţia în cadrul partidului să fie una strictă, corectă astfel încât să nu existe nici un semn de întrebare. Şi pentru că tot aţi întrebat despre acest subiect votul se va face exact cum se procedează la alegeri, pe bază dă buletin, pe bază de tabel, atunci se dau şi buletinele de vot, astfel încât să nu existe nici un semn de întrebare”, a explicat preşedintele interimar al PSD, la finalul CEx de vineri.

UPDATE După Eugen Teodorovici, şi Marius Dunca şi-a retras candidatura. Acesta a renunţat la lupta pentru funcţia de secretar general PSD în favoarea lui Fifor

Marius Dunca a anunţat, vineri, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD, că şi-a retras candidatura pentru funcţia de secretar general PSD în favoarea lui Mihai Fifor.

"Am avut o discuţie înainte şi cu Mihai Fifor. Noi suntem colegi la Senat şi i-am spus Mihai dintre toţi de aici eşti o variantă bună, susţin toate proiectele, susţin pe doamna premier pentru funcţia de preşedinte şi am susţinut de fiecare dată că nu poţi să fii prim-ministru şi să ai şef la partid. Cel care e prim-ministru trebuie să fie şi şef la partid. Îl cunosc pe Mihai, îmi este coleg la Senat, am lucrat împreună şi, cu siguranţă, vom face o echipă, trebuie să dăm speranţă şi încredere în primul rând membrilor de partid şi militanţilor care ne-au susţinut. Am avut o discuţie şi înainte cu domnul Fifor, înainte de a candida. În CEx am anunţat decizia", a declarat vineri Marius Dunca.

Acesta a precizat că o susţine în continuare pe Viorica Dăncilă pentru conducerea PSD.

"Câştigătoare la partid cred că va fi doamna premier împreună cu Mihai Fifor, secretar general, cu siguranţă. Au altă abordare, modul de a face politică este cel raportat către cetăţeni, către oameni. Decizia (de a mă retrage -n.r.) îmi aparţine şi am făcut un apel la toţi colegii să mergem în Congres într-o formulă unde să nu-i punem pe delegaţi să aleagă. Dar evident este democraţie, fiecare vrea să vorbească în Congres, să-şi prezinte proievtul. Din punctul meu de vedere, delegaţii, colegii noştri din ţară ar trebuie să meargă cu un mesaj pe care să-l dăm foarte clar", a completat Dunca.

Iniţial, în competiţia pentru funcţia de secretar general al PSD s-au înscris Marius Dunca, Codrin Ştefănescu, Gabriel Petrea, Mihai Fifor, Felix Stroe şi Rodica Nassar.

UPDATE Gabriel Petrea, candidat la secretariatul general al PSD: Sper să câştige cel mai bun. După alegerile de mâine vom ieşi mai uniţi

Liderul Tineretului Social-Democrat Gabriel Petrea, care candidează la funcţia de secretar general al partidului, a afirmat că speră să câştige cel mai bun om, iar după alegerile de la Congresul de sâmbătă va ieşi mai unit PSD.

„Rămân aceleaşi, indiferent de contracandidaţii mei. Eu sper ca cel mai bun să câştige şi să primeze ce va face secretarul general pentru partid şi nu imaginea. Eu vreau să mă susţină delegaţii, electoratul şi nu neapărat unul dintre contracandidaţi”, a afirmat Gabriel Petrea, la finalul CEx al PSD de vineri.

Întrebat dacă va ieşi mai unit PSD după alegerile de sâmbătă, Gabriel Petrea a răspuns: „Partidul cu siguranţă va ieşi mai unit. E o competiţie internă, viaţa de partid trebuie să existe. Cred că mâine după alegeri vom ieşi uniţi şi vom porni la drum pentru câştigarea următoarelor alegeri”.

UPDATE Eugen Teodorovici s-a retras din cursa pentru funcţia de preşedinte executiv PSD

Actualul ministru de Finanţe, Eugen Teodorovici, şi-a retras candidatura pentru funcţia de preşedinte executiv al Partidului Social Democrat, decizia fiind votată în şedinţa Comitetului Executiv PSD, a anunţat preşedintele organizaţiei PSD Tulcea, Horia Teodorescu.

"La retragerea lui Eugen Teodorovici nu s-a insistat în vreun fel sau altul. A fost o decizie a domniei sale, a fost luată în considerare şi s-a şi votat acest lucru. Deci nu s-a intervenit în nicio decizie, nu am simţit că cineva trage pentru o persoană sau alta. Chiar au fost decizii libere", a declarat preşedintele organizaţiei PSD Tulcea, Horia Teodorescu.

Daniel Suciu a declarat, vineri, că nu va renunţa la candidatura pentru poziţia de preşedinte executiv al PSD. Vicepremierul şi ministrul Dezvoltării a adăugat că s-a înscris în competiţia internă înaintea ministrului Finanţelor Eugen Teodorovici.

Pleşoianu, după validarea candidaturii la şefia PSD: Mă aşteptam

Liviu Pleşoianu a declarat, referitor la validarea candidaturii sale la şefia PSD, în şedinţa CEx al partidului, că se aştepta la o astfel de decizie.

„E o decizie la care contrar tuturor spuselor din ultimele zile şi din ultimele ore eu mă aşteptam, cum mă aşteptam ca până la urmă în CEx să nu blocheze funcţia de secretar general pentru că sunt conştienţi din pulsul pe care îl ştiu că l-au luat şi în teritoriu şi printre parlamentari, erau conştienţi înainte de CEX că dacă ar fi blocat funcţia de secretar general, dacă în cazul meu ar fi blocat candidatura, ar fi fost o revoltă pe care cu greu ar mai fi putut opri, post congres, ca atare au luat această decizie”, a afirmat Liviu Pleşoianu, vineri, la Antena 3.

Deputatul PSD a mai spus că a fost interesat mereu doar de mesajul pe care l-a transmis oamenilor care rezonează cu el.

„Acum ce se va întâmpla mâine, nu ştiu, eu şi când am concurat la dumneavoastră pe 1 decembrie 2015, am mai spus-o de multe ori o spun şi acum, cu toată sinceritatea, m-a interesat, nu m-a interesat în momentul acela rezultatul final, m-a interesat doar ceea ce am eu de transmis, atunci oamenii au rezonat, să vedem ce se v-a întâmpla acum. Cert este că voi avea ocazia să vorbesc şi că dacă voi avea ocazia să vorbesc, în felul acesta vocea oamenilor care susţin acest partid se va face auzită, dincolo de toate întorsăturile, de toate declaraţiile din ultima vreme ale unor persoane care par a fi complet diferite de cele de până pe 26 mai, dincolo de toate aceste lucruri se va face auzită vocea oamenilor şi cred că este foarte important”, a conchis Pleşoianu.


Declaraţiile făcute de liderii PSD înainte de şedinţa pregătitoare a Congresului din 29 iunie

UPDATE Codrin Ştefănescu: Încep să cadă măşti! Se schimbă regulile în timpul jocului

Codrin Ştefănescu a afirmat, vineri, că „încep să cadă măşti” în partid, precizând că „sunt schimbate regulile în timpul jocului”, cu referire la propunerea de modificare a statului pentru ca preşedintele formaţiunii să numească secretarul general al PSD şi ulterior să fie validat prin vot.

„Incep sa cadā măsti! Multe māsti. Oameni care ieri spuneau una, astazi alta. “Colegi” care se dezic de alti colegi. De parcā nu au existat niciodatā in viata lor. Se schimbā alte reguli in timpul jocului. Si unii aplaudā zgomotos in ideea ca nu se va ajunge la ei. Sau din interese meschine. Sau pur si simplu ptr ca asa sunt ei de fapt. Asa au fost dintotdeauna dar nu ne-am prins noi. Si inca nu a inceput Congresul ! Eu voi continua alâturi de multi alti curajosi sa nu abandonam lupta ptr ideile care ne-au consacrat. Si in care multi altii cred!”, a scris Codrin Ştefănescu, vineri, pe Facebook.

UPDATE Suciu: Mi-am depus candidatura cu trei zile înainte de Teodorovici

Daniel Suciu a declarat, vineri, că nu va renunţa la candidatura pentru poziţia de preşedinte executiv al PSD. Vicepremierul şi ministrul Dezvoltării a adăugat că s-a înscris în competiţia internă înaintea ministrului Finanţelor Eugen Teodorovici.

„Iau în calcul să discut şi cu Eugen şi ieri (joi - n.r.) am vorbit, în schimb eu mi-am depus candidatura de trei zile dacă nu mă înşel şi astăzi (vineri - n.r.) când discut cu dumneavoastră mergem acolo”, a afirmat, vineri, Daniel Suciu, întrebat dacă ia în calcul să îşi retragă candidatura.

Social-democratul a mai spus că alegerile şi opţiunile sunt o sărbătoare a democraţiei într-un partid.

Am spus că atât eu cât şi Eugen suntem membrii de destui ani în acest partid, am fost colegi foarte buni în această perioadă, am ajutat foarte multă lume, am fost colegi de partid foarte buni şi se pare că i-am pus pe colegii noştri într-o alegere dificilă din acest punct de vedere. Nu am spus că este o situaţie proastă. Până la urmă alegerile şi opţiunile sunt o sărbătoare a democraţiei şi într-un partid politic care participă la alegeri e normal să fie şi competiţie între noi”, a completat Suciu.

Chestionat dacă cel care câştigă funcţia de preşedinte executiv al partidului va trebui să demisioneze din Guvern, Daniel Suciu a răspuns: „ Nu are nicio legătură şi din ceea ce ştiu eu, atributul unor modificări în Guvern îi aparţine doamnei premier şi evaluarea se face ca urmare a performanţelor de guvernare, în îndeplinirea programului de guvernare, nu victoria sau înfrângerea într-un partid”.

De asemenea, acesta a mai precizat că atât el, cât şi Eugen Teodorovici, Sorin Botea pornesc cu şanse egale în competiţie.

„Sunt suficient de rezervat încât să nu dau un câştigător înainte de congres, până la urmă 4.000 de colegi care vor fi mâine (sâmbătă - n.r.) la Bucureşti vor alege cum vor să arate acest partid începând de mâine, cum putem să recâştigăm încrederea românilor, în schimb periclitarea şanselor unui candidat sau altul la preşedinţia României, nu cred, deşi ar putea fi influenţată de o eventuală înfrângere la congres, dar nu vreau să anticipez, pornim cu şanse egale atât eu cât şi Eugen Teodorovici, cât şi Sorin Bota”, a conchis vicepremierul şi ministrul Dezvoltării.

Reuniunea Comitetului Executiv al PSD a început la ora 12.00, fiind este în desfăşurare, la ora transmiterii acestei ştiri.

Congresul extraordinar al PSD are loc sâmbătă, la Sala Palatului, începând cu ora 11.00. Social-democraţii vor alege preşedintele, preşedintele executiv şi secretarul general al formaţiunii.

Pentru funcţia de preşedinte al PSD candidează Viorica Dăncilă, Liviu Pleşoianu, Şerban Nicolae şi Cătălin Stoichiţă. Potrivit surselor MEDIAFAX, Viorica Dăncilă îi mai are contracandidaţi pe Ecaterina Andronescu şi Răzvan Ilie Rotaru.

Candidaţii pentru poziţia de preşedinte executiv al partidului sunt Daniel Suciu, Daniel Florea, Eugen Teodorovici. Şi Sorin Bota s-ar fi înscris pentru a deveni numărul doi în partid, au explicat surse din PSD.

UPDATE Ciolacu, despre modificările la statut: Mi se pare normal să fie propuneri

Marcel Ciolacu a declarat că va lăsa mână liberă delegaţilor la votul în Congres. Preşedintele Camerei Deputaţilor a precizat că i se pare normal să existe propuneri de modificare a statului PSD, în contextul în care secretarul general ar putea fi numit de liderul partidului şi nu ales prin vot.

Momentan da. Vedem în Congres cine vine cu programul politic cel mai bun, a afirmat, vineri, Marcel Ciolacu, întrebat dacă va lăsa mână liberă delegaţilor la Congres.

Social-democratul a adăugat că o susţine pe Viorica Dăncilă pentru funcţia de preşedinte al PSD, precizând că va discuta în acest sens şi cu delegaţii.

Întrebat dacă i se pare normal să fie schimbate regulile cu o zi înainte de Congres, în sensul în care se discută ca secretarul general să nu mai fie ales în Congres, ci numit fie de CEx, fie de preşedinte, Ciolacu a răspuns: „Mi se pare normal să fie propuneri”.

Reuniunea Comitetului Executiv al PSD este în desfăşurare, la ora transmiterii acestei ştiri. Social-democraţii au în discuţie validarea candidaţilor pentru funcţiile de de conducere ale partidului, precum şi propuneri de modificare a statului, în sensul ca preşedintele executiv şi secretarul general să fie propuşi de şeful formaţiunii şi validat prin vot în CEx.

UPDATE Rodica Nassar anunţă că este în discuţie votul în două tururi a preşedintelui PSD

Secretarul general interimar al PSD Rodica Nassar a declarat vineri, înainte de şedinţa Comitetului Eecutiv, că liderii social democraţi pot decide ca votul pentru preşedintele PSD să se dea în două tururi de vot.

"Există posibilitatea ca primul clasat, în funcţie de numărul de voturi să fie declarat câştigător. Există şi posibilitatea ca primii doi, dacă se doreşte ca majoritatatea absolută a delegaţilor. Statutul dă posibilitatea CEx să stabilească modilitatea de desemnare a învingătorului", a spus Rodica Nassar, înainte de şedinţa Cex.

Chestionată cu privire la un posibil şantaj al premierului, care ar fi spus că îşi depune mandatul de premier dacă nu este aleasă preşedinte, Nassar a completat: "Nu ştiu aşa ceva. Nu cunosc. Nu am participat la o astfel de întâlnire".

Cât priveşte numirea secretarului general de către preşedintele partidului şi apoi validarea în congres: "Sunt propuneri care vor fi supuse votului CEx. În condiţiile în care vor fi aprobate de către colegi din CEx se vor supune mai departe votului Congresului".

O decizie similară ar putea fi luată şi legat de preşedintele executiv.

Întrebată dacă este corect pentru social democraţii care şi-au depus candidaturile pentru secretar general, Nassar a spus: "Până la urmă, subliniez, este o propunere. O să vedem dacă va fi acceptată. Nu ştiu cât este de corect, dar până la urmă întotdeauna votul este cel care decide. Majoritatea colegilor sunt cei care vor opta pentru una dintre aceste formule, pentru modificarea statului şi în acest sens".

UPDATE: Dăncilă, întrebată dacă i-a ameninţat pe colegi că pleacă din Guvern: În niciun caz

Viorica Dăncilă a negat, vineri, faptul că le-ar fi transmis colegilor de partid că va demisiona din funcţia de premier dacă nu este aleasă la şefia PSD.

UPDATE: Oprişan anunţă că a propus ca secretarul general şi preşedintele executiv să fie numiţi de şeful PSD

Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a declarat, vineri, că partidul a funcţionat mai bine atunci când funcţiile de preşedinte executiv şi secretar general au fost votate în CEx la propunerea preşedintelui partidului, precizând că a propus revenirea la această procedură.

"Partidul a funcţionat mai bine când preşedintele executiv şi secretarul general au fost votaţi în CEx la propunerea preşedintelui partidului", a declarat Marian Oprişan, înaintea şedinţei Comitetului Executiv al partidului.

Preşedintele PSD Vrancea a precizat că el a propus revenirea la această procedură.

"Aici este vorba de faptul că Congresul e suveran. Dacă Congresul partidului decide revenirea la statutul în care e o opţiune era ca preşedintele executiv şi secretarul general să fie…... Dacă nu, nu se va reveni. Nu o persoană va face acest lucru, ci Congresul e suveran. Sunt mai multe organizaţii care au propus acest lucru, inclusiv eu", a conchis Oprişan.

UPDATE: Vicepreşedinte, despre Teodorovici: Dacă nu câştigă şefia PSD e o problemă a candidaturii la prezidenţiale

Vicepreşedintele PSD Gabriel Zetea a declarat, vineri, că este o problemă pentru Eugen Teodorovici legată de candidatura la prezidenţiale, dacă va pierde competiţia pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD.

„E o problemă dacă Eugen Teodorovici intră în această competiţie şi nu o câştigă e o problemă vis a vis de candidatura sa la prezidenţiale, evident”, a afirmat Gabriel Zetea, înaintea participării la CEx al PSD de vineri.

Întrebat pe cine va vota între Eugen Teodorovici şi Daniel Suciu, Gabriel Zetea a răspuns: „Haideţi să vedem că aceste candidaturi rămân valabile până mâine (sâmbătă – n.r.). Eu cred că vor mai fi unii, alţii care îşi vor anunţa susţinerea pentru un alt candidat sau retragerea candidaturii. Aşadar haideţi să aşteptăm. Ceea ce sunt sigur este că doamna Dăncilă nu îşi va retrage această candidatură”.

El a adăugat că în cazul în care oricare dintre ei nu ar obţine votul colegilor din PSD acest lucru poate fi interpretat ca un vot împotrivă pentru funcţia pe care o deţin în Guvern.

„Poate fi interpretat aşa şi tocmai de aceea şi o să vreau, am avut zilele trecute, dar şi astăzi o să mai am discuţii cu amândoi. Şi cu vicepremierul Daniel Suciu şi cu ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici. Ar fi fost normal să discute ei doi aceste lucruri înaintea tocmai pentru a nu pune membrii PSD într-o situaţie stânjenitoare în a vota doi miniştri”, a explicat Zetea.

Liderul PSD Maramureş a mai spus că nu a auzit-o pe Viorica Dăncilă să spună, informal, că are vreun preferat pentru funcţia de preşedinte executiv al partidului.

„Eu nu am văzut vreo exprimare a doamnei Viorica Dăncilă şi nu s-a exprimat în favoarea niciunuia dintre aceşti doi candidaţi. Că am văzut în presă că au fost discuţii informale, eu am participat la aproape toate întâlnirile informale, nu am văzut o susţinere pentru unul sau pentru altul. Până la urmă acţiunea de a candida aparţine fiecăruia”, a conchis Gabriel Zetea.

UPDATE: Zetea, despre numirea secretarului general PSD: Nu e normal să schimbăm regulile în timpul jocului

Preşedintele PSD Maramureş, Gabriel Zetea, a declarat, vineri, înaintea şedinţei Comitetului Executiv PSD, referitor la propunerile de modificare a statutului, că nu e normal ca regulile să fie schimbate în timpul jocului, precizând că nu va susţine astfel de modificări.

Întrebat dacă e corect ca statutul partidului să fie modificat astfel încât secretarul general PSD să fie numit de către viitorul preşedinte PSD, şi nu ales în Congres, liderul PSD Maramureş a precizat că nu este de acord cu schimbări de ultim moment.

"Nu cred că se va întâmpla acest lucru. Am auzit şi eu că sunt propuneri de modificare a statului. Anumiţi colegi au făcut propuneri de revenire la prevederile statutului din 2015. Eu cel puţin nu voi susţine o asemenea modificare în acest moment, cum nu cred că vor face şi alţi colegi. Nu cred că e normal să schimbăm regulile în timpul jocului", a declarat Gabriel Zetea.

Reacţia acestuia vine după ce MEDIAFAX a relatat că, potrivit unor surse din PSD, un social-democrat va propune în CEx ca secretarul general să nu fie votat la Congres, ci să se revină la nominalizarea acestuia de către preşedintele partidului. În cazul în care propunerea este bine primită de către social-democraţi, aceasta va fi realizată prin modificarea statului.


Congresul extraordinar al PSD are loc sâmbătă, la Sala Palatului, începând cu ora 11.00. Social-democraţii vor alege preşedintele, preşedintele executiv şi secretarul general al formaţiunii. Cine sunt CANDITAŢII pentru funcţii în PSD


Dumitru Buzatu: În PSD e democraţie, în unele puncte chiar excesivă

Dumitru Buzatu a declarat, întrebat dacă în PSD e democraţie, că în partid democraţie este „în unele puncte chiar excesivă”, în condiţiile în care au apărut candidaţi pentru funcţiile de conducere ale formaţiunii pe care nu îi cunoaşte deloc.

„E democraţie în unele puncte chiar excesivă, din moment ce sunt candidaţi pe care nici eu nu îi cunosc, deşi sunt membru de la infiinţarea acestui partid”, a afirmat preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, întrebat dacă e democraţie în PSD.

Chestionat dacă tot democratic ar fi ca secretarul general să nu mai fie ales în Congres, ci numit de preşedintele PSD, Dumitru Buzatu a răspuns: „Nu ştiu ce se va decide, pentru că sunt foarte multe opinii exprimate, sunt diverse idei deja conturate. Toate acesta vor fi puse în dezbaterea CEx de astăzi (vineri – n.r.) şi rezultanta se va stabili printr-un vot majoritar”.

Reacţia acestuia vine după ce MEDIAFAX a relatat că, potrivit unor surse din PSD, un social-democrat va propune în CEx ca secretarul general să nu fie votat la Congres, ci să se revină la nominalizarea acestuia de către preşedintele partidului. În cazul în care propunerea este bine primită de către social-democraţi, aceasta va fi realizată prin modificarea statului.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Mihai Fifor, anunţă, vineri, pe Facebook, că filiala social democrată de la Arad a decis să o sprijine la conducerea formaţiunii pe Viorica Dăncilă. 

"PSD Arad s-a decis să meargă pe mâna premierului. „În urma discuţiilor purtate cu colegii noştri, am decis că o vom susţine pe doamna premier Viorica Dăncilă pentru un mandat de preşedinte al PSD. Sperăm că prin atitudinea şi ablităţile dânsei, să readucă Partidul Social Democrat acolo unde a fost nu de mult”, a declarat preşedintele PSD Arad, deputatul Dorel Căprar", a transmis pe Facebook Mihai Fifor.

Citeşte continuarea

Gabriel Mutu: Cea mai corectă formulă este alegerea secretarului general la Congres, nu în CEx

Primarul Sectorului 6 Gabriel Mutu a declarat, vineri, că formula cea mai bună ar fi ca secretarul general să fie ales la Congresul PSD de sâmbătă, nu să fie desemnat de preşedintele partidului şi apoi votat în Comitetul Executiv Naţional.

”Să fie ales la Congres, cred că asta este formula cea mai corectă pentru această funcţie importantă în partid. Totuşi, este a doua funcţie, este cel care practic gestionează tot ceea ce înseamnă partea organizatorică a unui partid politic şi nu cred că este normal ca acel om să fie la simpla revocare în cadrul unui Comitet Executiv Naţional. Nici acolo nu este foarte simplu, pentru că eventual ar trebui să se facă cu două treimi, nu cu o majoritate simplă şi atunci poţi securiza funcţia respectivă, dar cred că cea mai corectă variantă de lucru ar fi ca secretarul general al partidului să fie ales în cadrul Congresului naţional”, a afirmat primarul social-democrat al Sectorului 6 Gabriel Mutu, vineri la RFI.

Edilul Sectorului 6 a adăugat că o susţine pe Viorica Dăncilă pentru şefia partidului, la Congresul extraordinar de sâmbătă.

„Pe Viorica Dăncilă. Noi am avut la nivelul organizaţiei Sector 6 o conferinţă în care am dat şi o rezoluţie în acest sens, prin care susţinem candidatura doamnei Viorica Dăncilă pentru funcţia de preşedinte al PSD”, a conchis Mutu.

Reacţia acestuia vine după ce MEDIAFAX a relatat că, potrivit unor surse din PSD, un social-democrat va propune în CEx ca secretarul general să nu fie votat la Congres, ci să se revină la nominalizarea acestuia de către preşedintele partidului. În cazul în care propunerea este bine primită de către social-democraţi, aceasta va fi realizată prin modificarea statului.

Congresul extraordinar al PSD are loc sâmbătă, la Sala Palatului, începând cu ora 11.00. Social-democraţii vor alege preşedintele, preşedintele executiv şi secretarul general al formaţiunii.

Pentru funcţia de preşedinte al PSD candidează Viorica Dăncilă, Liviu Pleşoianu, Şerban Nicolae şi Cătălin Stoichiţă. Potrivit surselor MEDIAFAX, Viorica Dăncilă îi mai are contracandidaţi pe Ecaterina Andronescu şi Răzvan Ilie Rotaru.

Candidaţii pentru poziţia de preşedinte executiv al partidului sunt Daniel Suciu, Daniel Florea, Eugen Teodorovici. Şi Sorin Bota s-ar fi înscris pentru a deveni numărul doi în partid, au explicat surse din PSD.

În competiţia pentru funcţia de secretar general al PSD s-au înscris Marius Dunca, Codrin Ştefănescu, Gabriel Petrea, Mihai Fifor, Felix Stroe şi Rodica Nassar.

Taguri:
mihai fifor,
psd arad,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici