Florin Cîţu explică de ce l-a demis pe Octav Bjoza/ Istoricul Marius Oprea: Decretul de demitere dă dreptate practic foştilor torţionari ai Securităţii

A pune în discuţie dimensiunile Holocaustului şi a încerca să pui pe umerii comunităţii evreieşti aducerea comunismului în România este nu doar o încercare de a mistifica istoria, ci şi un gest periculos, este explicaţia premierului Florin Cîţu, pentru care l-a demis pe Octav Bjoza. În replică, istoricul Marius Oprea precizează că mulţi anticomunişti au fost declaraţi de fosta Securitate „legionari”, de aici o confuzie care nu absolvă PNL de vinovăţia demiterii „singurului anticomunist şi om cu coloană vertebrală”.

5730 afișări
Imaginea articolului Florin Cîţu explică de ce l-a demis pe Octav Bjoza/ Istoricul Marius Oprea: Decretul de demitere dă dreptate practic foştilor torţionari ai Securităţii

Florin Cîţu explică de ce l-a demis pe Octav Bjoza

„O societate democratică şi civilizată, cum este România, rămâne ferm angajată în condamnarea Holocaustului şi a oricărei forme de stigmatizare etnică, socială sau religioasă. Este angajamentul fără echivoc al statului român, iar în calitate de prim-ministru, îl voi apăra cu toată convingerea. A pune în discuţie dimensiunile Holocaustului şi a încerca să pui pe umerii comunităţii evreieşti aducerea comunismului în România este nu doar o încercare de a mistifica istoria, ci şi un gest periculos pentru valorile democratice”, transmite Florin Cîţu.

Cîţu consideră că poziţia lui Octav Bjoza referitoare la Legea 232/2020 a reprezentat „un afront şi o mare nedreptate faţă de toţi cei care au suferit din cauza ororilor comunismului şi Holocaustului”.

„Încercarea de a justifica şi de a aduce argumente pentru ca urmaşii criminalilor de război, naziştilor sau fasciştilor, să beneficieze de drepturi din partea statului român (prevăzute de Legea nr.232/2020) este un afront şi o mare nedreptate faţă de toţi cei care au suferit din cauza ororilor comunismului şi Holocaustului. O asemenea atitudine a unui demnitar al statului român este extrem de periculoasă pentru valorile democratice câştigate şi apărate cu multe sacrificii în ultimii zeci de ani. Este o abordare incompatibilă cu statutul de membru al echipei noastre guvernamentale şi de înalt responsabil al Guvernului României. Din aceste motive, am decis demiterea subsecretarului de stat Octav Bjoza, preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România”, conchide premierul.

Potrivit istoricului Marius Oprea, Octav Bjoza s-a împotrivit din răsputeri modificărilor aduse legii prin care se oferă compensaţii deţinuţilor politici şi urmaşilor acestora, obiectînd faţă de faptul că, la sugestia a trei deputaţi ai minorităţilor naţionale, în frunte cu Silviu Vexler, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti, au fost anulate drepturile cuvenite celor care au fost ”etichetaţi” de Securitate drept legionari.

„Decretul de demitere, semnat de Florin Cîţu, dă dreptate practic foştilor torţionari ai Securităţii, ale căror anchete au fost cauţionate de modificările aduse legii”, acuză Marius Oprea

Istoricul mai reclamă faptul că decizia de eliberare din funcţie a lui Octav Bjoza a fost publicată în Monitorul Oficial, ”noaptea ca hoţii”, după cum acuzau chiar partidele din arcul guvernamental că proceda PSD-ul lui Dragnea. 

Octav Bjoza, preşedintele AFDPR, a fost demis din funcţia subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989. Decizia semnată de Florin Cîţu a fost publicată în Monitorul Oficial.

CITEŞTE ŞI Reacţia AUR, după demiterea lui Octav Bjoza: Eroii nu pot fi eliminaţi

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
cîţu,
bjoza,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici