FOCUS:Preşedintele Băsescu, familia şi mogulii

Preşedintele Traian Băsescu a criticat vehement, în timpul mandatului, oameni de afaceri precum Sorin Ovidiu Vântu şi Dinu Patriciu, fiind acuzat, la rândul său, că este susţinut de grupuri de interese şi că membri ai familiei sale fac afaceri îndoielnice.

631 afişări
Imaginea articolului FOCUS:Preşedintele Băsescu, familia şi mogulii

Traian Băsescu şi Maria Băsescu (Imagine: Mediafax Foto)

Traian Băsescu şi-a acuzat adversarii politici, în timpulmandatului său, că slujesc interese de grup şi că răspundcomenzilor unor oligarhi şi moguli care doresc să influnţezedecizia politică din România în detrimentul interesului general. Eli-a avut în vizor, din ce în ce mai mult, mai aprig şi maiobsedant, pe Dinu Patriciu, Sorin Ovidiu Vântu şi Dan Voiculescu,susţinând că aceştia se află, alături de Ion Iliescu şi ViorelHrebenciuc, în spatele unor politicieni ca Mircea Geoană şi CălinPopescu Tărcieanu.

Pe de altă parte, însuşi preşedintele a fost acuzat că are înspate oameni de afaceri cu interese de grup, exemple în acest sensfiind Costel Căşuneanu, Dorinel Umbrărescu, Puiu Popoviciu, DorinCocoş. De asemenea, ţinte ale atacurilor adversarilor lui Băsescuau fost fiicele acestuia, Ioana - pentru modul în care a dobânditcasa în care locuieşte - şi Elena - pentru încăpăţânareanejustificată cu care a abordat cariera politică, ajungândeuroparlamentar în lipsa oricărei legitimităţi intelectuale sauprofesionale, potrivit criticilor săi.

Singura persoană din anturajul preşedintelui care părea că ascăpat de tăvălugul politic a fost, până în 2009, soţia acestuia.Maria Băsescu a fost o prezenţă discretă şi sobră în cei cinci anide mandat ai preşedintelui Traian Băsescu. Ea l-a însoţit pepreşedinte în deplasările oficiale şi a stat alături de acesta laevenimentele la care participarea ei a fost necesară.

Băsescu acuza, în martie 2008, trusturile de presă de atacuri laadresa sa şi a membrilor familiei sale şi a avertizat că, încalitate de soţ şi tată, va replica la "toate mizeriile" care îivor viza familia. Preşedintele declara, pe 10 aprilie 2008, laB1Tv, că în cei 33 de ani de căsnicie nu şi-a înjurat soţia şi nui-a vorbit acesteia răstit, referindu-se astfel la materialeleapărute în presă referitoare la mariajul său.

Numele soţiei preşedintelui a fost implicat în campaniaelectorală pentru prezidenţialele din 2009. În confruntarea finalăîn trei, din primul tur, Traian Băsescu a indicat-o pe soţia sa capersoană pe care o consideră reper de moralitate, fapt aplaudat depublicul spectator. După o săptămână, Mircea Dinescu afirma, într-oemisiune televizată, că Daniela Crăsnaru i-a povestit că, pe vremeacând exista televiziunea Soti, actualul preşedinte a fost invitatla o emisiune împreună cu familia, ocazie cu care a avut o disputăcu soţia sa, căreia "i-a scăpat aşa, cu duioşie, un dos delabă".

În replică, Maria Băsescu a susţinut, într-o scrisoare deschisă,că pentru "afirmaţiile mincinoase" conform cărora soţul său ar filovit-o, Mircea Dinescu este dator să-şi ceară scuze în faţacopiilor ei. Maria Băsescu mai afirma, în scrisoarea datată 30noiembrie 2009, că rupe tăcerea pe care a păstrat-o timp de câţivaani, fiindcă ceea ce presa şi oamenii care sunt în spatele ei facastăzi i se par "de neacceptat". Ea menţiona că nu tot ceea ce afăcut şeful statului este perfect, dar că tot timpul s-a gândit săfacă lucruri bune pentru oamenii de rând. Maria Băsescu a criticatşi difuzarea insistentă a imaginilor în care soţul ei apare lovindun copil şi a susţinut că filmul este trucat. De asemenea, ea aapreciat că viaţa copilului a fost afectată şi că, oricâte scuzeşi-a cere Mircea Geoană, nicio mamă din lume nu îl va ierta. Înîncheiere, Maria Băsescu menţionează că nu este uşor să fii soţiede preşedinte, atunci când acesta pune interesele ţării mai presusdecât orice, uneori chiar şi de familie şi preciza că "şi pentruasta" îl iubeşte şi îl respectă pe soţul său.

Candidatul PSD Mircea Geoană a apreciat că scrisoarea deschisă asoţiei şefului statului aparţine "unui condeier de campanie",arătând că o respectă pe Maria Băsescu şi că nu se află în spateleniciunui atac. De asemenea, Crin Antonescu a susţinut şi el că estevorba de "o manevră de campanie".

Fiicele preşedintelui au fost, de asemenea, subicetul unoracuzaţii publice. Elena Băsescu, mezina preşedintelui, estecunoscută public pentru faptul că a lucrat ca şi consultant demarketing, pe un salariu consistent, la firma Luxten, la fel ca şisora ei, Ioana Băsescu, fiica cea mare a şefului statului, care aocupat, timp de doi ani, funcţia de consilier juridic. De asemenea,Elena Băsescu este cunoscută pentru pentru apariţiile ca manechinîn lumea modei, pentru "succesurile" gramaticale şi, mai nou,pentru postul de europarlamentar. Nu în ultimul rând, Elena Băsescua fost subiect de presă pentru relaţia pe care a avut-o cu AndreiHrebenciuc şi, ulterior, cu cel cunoscut public ca "Syda".

Traian Băsescu a fost întrebat în repetate rânduri cum vederelaţia fiicei sale cu fiul adversarului său politic, ViorelHrebenciuc. El răspundea că i-ar fi imposibil să îl aibă rudă peViorel Hrebenciuc, pentru care are un dispreţ profund faţă de modulîn care acesta înţelege viaţa. De asemenea, întrebat despre relaţiaElenei Băsescu cu "Syda", şeful statului spunea că "boala este maibună decât Hrebenciuc".

Pe 3 februarie 2008, Elena Basescu îşi anunţa oficial intenţiade a candida la postul de secretar general al Organizaţiei deTineret PDL, precum şi dorinţa de a face parte din echipa condusăde Monica Iacob-Ridzi, candidată la rândul său la funcţia depreşedinte al acestei organizaţii. Participanţii la ConsiliulNaţional de Coordonare al OT PDL au ales-o, trei săptămâni maitârziu, secretar general. Gestul a fost comentat în mediul politic,în presă şi nu numai, mulţi susţinând că Elena nu are niciun meritşi este doar fiica fostului preşedinte al partidului. EugenStamate, membru în Comisia prezidenţială pentru educaţie şicercetare, a anunţat, în replică, că a demisionat din funcţieimediat ce a aflat că fiica cea mică a şefului statului, ElenaBăsescu, a fost aleasă "cu 98% din voturi" secretar general alOTPDL.

Elena Băsescu a candidat, cu succes, ca independent, pentru unmandat de eurodeputat în 2009. Ea a fost acuzată că foloseştenumele tatălui său şi influenţa acestui nume. Alina Mungiu Pippidi,analist cunoscut ca susţinător al lui Traian Băsescu, vehiculatăatunci ca posibil candidat la Parlamentul European din partea PDL,a criticat candidatura Elenei Băsescu. În contextul candidaturiifiicei sale, preşedintele declara că va avea o discuţie ElenaBăsescu şi că un gest de eleganţă din partea lui Pippidi ar fi fostsă îl sune personal în această problemă, nu să prefere variantaapariţiei în presă. Preşedintele declara, de asemenea, că fiica saşi-a terminat studiile în Statele Unite, fapt ce a stârnitcontroverse. "Fiica mea este mult mai deşteaptă decât o credeţi, etotuşi un copil care a terminat în Statele Unite, la James MadisonUniversity, şi-a echivalat studiile şi aici, vorbeşte foarte bine olimbă străină. Sunt destui pe care i-am trimis în ParlamentulEuropean fără să vorbească", spunea preşedintele. Potrivit Hotnewsînsă, care îi cita pe reprezentanţii James Madison University,Elena Băsescu a urmat două semestre în regim part-time în StateleUnite, în toamna lui 2002 şi primăvara lui 2003. Fiicapreşedintelui susţinea că tatăl său nu a minţit când a spus că ea aterminat şcoala în SUA, ci doar nu a specificat că a făcut ultimulan de studii la o universitate americană.

Elena Băsescu şoca opinia publică prin faptul că, răspunzândunei întrebări, a spus că probabil va fi de acord cu legalizareadrogurilor uşoare, cum ar fi marijuana. Ea a menţionat că a fost lastudii în SUA un an şi că "în campusurile din America acestedroguri uşoare, marijuana, erau legale". "Eu nu fumez, nu beaucafea, e ceva atât de delicat să-mi dau eu cu părerea despre aşaceva... atâta vreme cât nu-mi dau seama ce gust are o ţigară. Dardacă unele ţări ca Olanda şi ca America aceste droguri suntpermise, marijuana, pentru că am înţeles că nu dau dependenţă... nue vorba de ecstasy care am înţeles că-ţi afectează celulelenervoase, şi de cocaină. Se refereau la marijuana. La iarbă.Probabil că voi fi de acord cu această iniţiativă", spunea ElenaBăsescu, menţionând însă că nu este de acord cu sinucidereaasistată.

Elena Băsescu preciza apoi că nu este de acord "cu absolut nicunfel de drog" în România, însă că, dacă Uniunea Europeană valegaliza drogurile uşoare, ţara noastră "trebuie să se supunămajorităţii". De asemenea, Elena Băsescu spunea că se consideră ointelectuală pentru că a terminat o facultate, a făcut un master, osă facă un doctorat.

Presa internaţională a menţionat, după ce Elena Băsescu acâştigat un portofoliu de europarlamentar, faptul că acesta nu areîn portofoliu decât faptul că tatăl ei este preşedinte, că esterenumită pentru gafe şi greşeli gramaticale şi că în toată campaniaelectorală nu a vorbit deloc despre ce intenţionează să facă laPE.

Ioana Băsescu, fiica cea marea preşedintelui, este cunoscută cafotograf şi notar, pentru căsnicia cu un solist pop şi pentruscandalul legat de casa în care ea locuieşte. Ioana Băsescu asusţinut examenul de notar în noiembrie 2006, iar în decembrie fostrepartizată, ca notar public în localitatea Păuneşti, judeţulVrancea, ce aparţine de Camera Notarilor Publici din Galaţi. Eaşi-a preluat postul, ulterior.

În aprilie 2009, liderul PIN, Lavinia Şandru a susţinut că şefulstatului ar deţine un apartament de lux în cartierul din Băneasaconstruit de firma controlată de omul de afaceri Puiu Popoviciu,apartament care nu s-ar regăsi în declaraţiile de avere alepreşedintelui. Ulterior, fiica cea mare a şefului statului a spuscă deţine în cartierul rezidenţial Băneasa - construit de firmacontrolată de omul de afaceri Puiu Popoviciu - un apartament,achiziţionat pentru 544 de mii euro plus TVA, şi în aceeaşi zonăşi-a închiriat sediul pentru biroul său notarial.

Ioana Băsescu a explicat că apartamentul are acest preţ pentrucă l-a cumpărat fără finisaje şi că "toate utilităţile s-au montatla şapă". Ea a precizat că, din ianuarie 2009, a închiriat înaceeaşi zonă, în clădirea C1, un spaţiu de 57 de metri pătraţipentru biroul său notarial. De altfel, ea a afirmat că a achitatapartamentul din banii câştigaţi ca avocat şi ca notar.

Traian Băsescu a acuzat existenţa unei campanii care încearcă săarate că fiica sa cea mare are "şase-şapte case", menţionând căaceasta are doar un apartament şi o mansardă, în urma divorţului."În ceea ce o priveşte pe fiica mea, plec de la premisa de la careplec şi în ceea ce-i priveşte pe ceilalţi: nimeni, nici şefulstatului român, nici familia nu este mai presus de lege (...) Fiicamea are un apartament şi o mansardă în urma partajului de pe urmadivorţului. Eu am un apartament şi asta-i tot ", spuneaBăsescu.

Fratele preşedintelui şi afacerile acestuia au fost unul dinsubiectele de atac la adresa şefului statului.

Preşedintele GIP, Mugur Ciuvică, susţinea, în 2005, că firmasoţiei şi fratelui preşedintelui Traian Băsescu datorează peste 530de milioane de lei la bugetul de stat şi este supusă executăriisilite. Potrivit lui Ciuvică, Maria Băsescu şi Mircea Băsescu nuîşi plăteau impozitul pe profit. În replică, Traian Băsescu asolicitat instituţiilor statului să aplice legea şi în cazul firmeiA.M.C.CROS SRL Constanţa, administrată de fratele său, MirceaBăsescu şi şi-a cerut public scuze "pentru cele întâmplate". Deasemenea, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Adriana Săftoiu, aanunţat, după câteva zile, că Mircea Băsescu a plătit, laTrezoreria Constanţa, datoriile şi penalităţile aferente ale firmeila care este acţionar.

În 2007, Mircea Băsescu a fost acuzat de Corneliu Vadim Tudor căface afaceri cu ţigări în zona liberă a portului Constanţa. Fratelepreşedintelui declara că l-ar putea da în judecată pe senatorulPRM. Fratele şefului statului preciza că îl va împuternici peavocatul său din Baroul Constanţa, Sorin Calafus, să facă demersuripentru a obţine confirmarea afirmaţiilor făcute de Corneliu VadimTudor în Senat. Conflictul s-a stins fără un rezultat public.

În 2007 preşedintele acuza că pe piaţa de energie există o mafiecare are conexiuni în Guvern şi critica preţurile de monopolpracticate de firme precum Energy Holding. Presa relata, în acelcontext, că firma Plusfood, administrată de Mircea Băsescu, cumpărăenergie de la Energy Holding. "Voi continua colaborarea cu EnergyHolding. Nu mă interesează cui îi atrage preşedintele atenţia. Numă sfătuiesc şi nici nu îi cer aprobarea fratelui meu pentru ceeace fac. Contractul cu Energy Holding a fost încheiat pentru ca, înacel moment, au avut cea mai buna ofertă. Oferta a fost transmisăpatronilor olandezi, care şi-au dat acordul pentru contract. Noiplătim circa 87 de dolari pentru un MWh şi suntem cel mai mareconsumator din zonă" declara, în replică, Mircea Băsescu.

Tot în 2007, Mugur Ciuvică a dat publicităţii două fototgrafiişi contractul încheiat între SC Energy Holding SRL şi SC PlusfoodConstanţa SRL, susţinând că acestea demonstrează că Mircea Băsescuşi Bogdan Buzăianu "sunt prieteni de pahar" şi că fratelepreşedintelui "este un prieten al băieţilor deştepţi din energie".Mircea Băsescu declarase anterior, într-un interviu, că l-a văzut osingură dată pe Bogdan Buzăianu de la Energy Holding, pentru odiscuţie tehnică în contextul semnării unui contract de furnizarede energie, şi că nu este prieten cu acesta. Fotografiile îiprezentau pe Mircea Băsescu şi pe Bogdan Buzăianu în două ipostaze:discutând în faţa unei mese pe care se află două pahare cuşampanie, o vază cu flori, o sticlă albastră, un bol cu gheaţă şicâteva pahare nefolosite şi stând unul în faţa altuia şi uitându-sespre o a treia persoană, în fotografie apărând doar mânaacesteia.

Ciuvică îl acuza pe fratele lui Traian Băsescu de faptul că arcumpăra energie de la firma menţionată şi ar revinde-o la preţ maimare. Mircea Băsescu spunea că îl va da în judecată pe MugurCiuvică dacă acesta nu aduce probe, în 24 de ore în sprijinulafirmaţiilor. De asemenea, referindu-se la întâlnirea cu NicolaeBogdan Buzăianu, preciza că aceasta a avut loc în Bucureşti, îndecembrie 2006, la Clubul Bamboo, la multă vreme de la semnareacontractului, şi că discuţia a durat doar cinci minute, fiindpractic un schimb de politeţuri. Mircea Băsescu declara că firma pecare o conduce nu a vândut energie electrică şi nici nu existăinteres pentru astfel de tranzacţii.

Un alt subiect în care a fost implicat fratele preşedintelui afost cel legat de relaţiile dintre Traian Băsescu şi omul deafaceri Puiu Popoviciu. Popoviciu, despre care s-a spus, în presă,că ar fi apropiat al preşedintelui, fusese arestat. Şeful Divizieide Operaţiuni din DGA, Petru Pitcovici, afirma, într-o discuţie cuangajatul DNA Ion Motoc, redată într-o motivare a unei instanţecare a gestionat solicitarea de arestare a unor asociaţi ai luiPopoviciu, că omul de afaceri ar fi asociat într-o firmă cu fratelelui Traian Băsescu.

Mircea Băsescu declara că nu îl cunoaşte pe omul de afaceri PuiuPopoviciu şi că nu este asociat în vreo firmă cu acesta. El ţineasă sublinieze că atenţia presei şi a justiţiei ar trebui să seconcentreze asupra adevăraţilor vinovaţi şi asupra gravităţiiafirmaţiilor pe care le fac, în convorbiri, ofiţeri superiori şiprocurori.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al şefului statului, ValeriuTurcan, afirma că preşedintele Traian Băsescu nu a avut nicioconvorbire telefonică şi nici vreo întâlnire cu Puiu Popoviciu decând este şef al statului. De asemenea, Turcan menţiona că TraianBăsescu nu a fost niciodată la sediul companiei lui Puiu Popoviciuşi nu a avut nicio legătură, ca primar al Capitalei, cu transferulde proprietate sau cu intabularea unui teren destinat proiectuluirezidenţial din nordul Capitalei. Turcan spunea că preşedinteleBăsescu respinge orice încercare de a fi asociat cu acteilegale.

Popoviciu declara, de asemenea, că nu îşi aminteşte să fidiscutat recent cu preşedintele Traian Băsescu şi că informaţiapotrivit căreia ar avea afaceri cu fratele şefului statului este "ospeculaţie media".

Însuşi Traian Băsescu spunea, după o zi, că l-a cunoscut peGabriel "Puiu" Popoviciu la Primărie, când a prezentat programul deinvestiţie în nordul oraşului, şi că este "o eroare să blamezi oinvestiţie de asemenea dimensiuni". "L-am cunoscut pe PuiuPopoviciu la Primărie, când a prezentat programul de investiţii înnord", afirma şeful statului.

Întrebat despre implicarea sa în vreo afacere cu Popoviciu şidespre faptul că Ioana Băsescu are o casă într-un complexrezidenţial construit de acesta, Băsescu răspundea: "Aţi văzut vreoafacere în care să se vorbescă despre implicarea mea? De unde aţitras concluzia că există implicare? Dacă mă întrebaţi ceva, trebuiesă fiţi cinstit. Puneţi întrebarea clar. Unde aţi văzut numele meuvehiculat în această afacere? Care anumite surse? Puteţi să-mispuneţi o sursă? Sau nu aveţi curajul să spuneţi că nişte ofiţeride la doi şi-un sfert, într-o tentativă de trafic de influenţă, aufolosit numele preşedintelui? La asta vă referiţi? Puteţi săspuneţi, în gura mare, că nişte ofiţeri necinstiţi de la doi şi-unsfert au folosit numele preşedintelui ca să facă trafic deinfluenţă? Nu! De regulă, nu aveţi curajul. Aşteptaţi s-o spunăalţii şi vă place, vi se pare, că cei mai vulnerabili, cei de carevă puteţi bate joc în fiecare zi sunt oamenii politici. Demiliţieni vă este frică puţin, mă tem. Deci fiica mea şi-a cumpăratcorect apartamentul, are un birou închiriat corect, este notarpublic, nu e nicio problemă cu apartamentul şi l-a cumpărat dinbanii ei, după ce vânduse casa din Corbeanca, unde stătuse cu Bodo,după ce s-a despărţit. Unde-i problema? Ceea ce v-am spus arată căam dreptate când vorbesc de nevoia de refomare a instituţiilor. Doişi un sfert e o instituţie nereformată, îmbâcsită, care trebuiecurăţată, dar nu desfiinţată, fiindcă este nevoie ca personalul dinMinisterul de Interne să fie supravegheat şi să-şi facă treaba, şinu jocuri politice şi trafic de influenţă. Asta e menirea ei".

Un alt atac masiv împotriva lui Mircea Băsescu şi, implicit, laadresa şefului statului, a fost legat, în toamna lui 2009, deimplicarea acestuia într-o firmă care s-ar ocupa cu trafic de arme.Presa a relatat despre o firmă, Defense, Security and IntelligenceCO - Desintco SRL, în care fratele lui Băsescu ar fi asociat,sugerând că ar putrea fi implicată în diverse contracte militare şică ar fi un conflict de interese, dat fiind că şeful statuluiconduce CSAT. Filmat de Antena 3 cu camera ascunsă, Mircea Băsescuafirma că nu este asociat cu niciun general şi că nu se pricepe laarmată. Nici la vederea documentelor printate de pe site-ulRegistrului Comerţului, care atestau faptul că este acţionaralături de ceilalţi patru în firmă, Băsescu nu a admisparteneriatul.

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut fratelui său să se retragădin firma în care acesta era asociat cu fiica unui director înMinisterul Economiei şi cu un fost locţiitor al DepartamentuluiArmamente din MApN, precizând că societatea respectivă nu a fostimplicată în contracte militare. "Preşedintele Traian Băsescuregretă că un membru al familiei sale este acţionar al unei firmecu activităţi legate de domeniul militar. Preşedintele a primitasigurări că firma nu a fost implicată în contracte cu produsemilitare. De asemenea, Preşedintele i-a solicitat domnului MirceaBăsescu să renunţe imediat la calitatea de acţionar în respectivafirmă", se arăta într-un comunicat al Preşedinţiei.

După apariţia comunicatului, Mircea Băsescu a spus că a fostsunat la telefon de către fratele său şi că va face demersuripentru a se retrage din această firmă. Traian Băsescu afirma, adoua zi, că dacă fratele său mai intră într-o firmă dubioasă s-arputea să nu mai candideze. Şeful statului a adăugat că este extremde greu să se apere de "propriul frate". Ulterior însă, TraianBăsescu a declarat că fratele său a semnat pentru a fi asociatîntr-o firmă şi a fost înregistrat în altă firmă.

Ziaristul Sorin Roşca Stănescu, conoscut ca un inamic declaratal lui Băsescu, afirma, pe site-ul personal, că fratele şefuluistatului, Mircea Băsescu, ar fi fost implicat într-o afacere detrafic de explozibil alături de o persoană pe nume Bakri Imad AbdulReda, suspectată de legături cu organizaţii teroriste şi aflată învizorul Interpol. Stănescu afirma că afacerea a constat înexportarea ilegală a cinci vapoare încărcate cu explozibil care arfi trebuit să fie distrus la o unitate militară din Vâlcea.Afacerea ar fi fost muşamalizată - scria Roşca Stănescu - deinstituţiile statului român la comanda preşedintelui TraianBăsescu, în acest scop fiind folosite scandalurile legate dereţinerea omului de afaceri Puiu Popoviciu şi de un furt de arme dela Ciorogârla.

Fratele şefului statului a negat implicarea în comerţul cu armesau cu explozibili şi susţinea că "povestea însăilată" de SorinRoşca Stănescu nu are nicio legătură cu activitatea pe care el odesfăşoară în portul Constanţa în calitate de manager al uneisocietăţi comerciale. De asemenea, Mircea Băsescu declara,referitor la faptul că şeful statului i-a cerut să se retragă dinfirma Desintco SRL, că fratele său ţine foarte mult cont de părereapresei, menţionând totodată că el a dorit să intre într-o societatecare organiza expoziţii.

Implicarea fratelui şefului statului în afaceri cu arme a fostcercetară de o comisie parlamentară permanentă, condusă dedemocrat-liberalul Costică Canacheu. Acesta declara că, în urmaaudierilor unor factori responsabili din Apărare, din serviciilesecrete şi din industria de armament, comisia a întocmit un raportpreliminar în care se arată că povestea susţinută de presă esteplină de inadvertenţe şi nu se confirmă.

Nu doar familia preşedintelui a fost implicată în controversepublice. O altă ţintă a atacurilor la adresa preşedintelui a fostElena Udrea, personaj cunoscut ca apropiat al preşedintelui, soţiaomului de afaceri Dorin Cocoş. Udrea a fost consilier la Cotroceni,şefa cancelariei prezidenţiale, după care a devenit, în 2008,ministru al Turismului.

Presa susţinea, în 2005, că Dorin Cocoş este implicat în afacericu persoane apropiate fostului premier Adrian Năstase, cum ar fiAlexandru Bittner şi Adrian Petrache. Era citată o declaraţie a luiBăsescu din 2004: "Din mafia personală a lui Adrian Năstase facparte Eugen Bejinariu, Ionel Blănculescu şi Gabriel Oprea, oamenicare sunt conduşi din umbră de cuplul Bittner- Petrache". Deasemenea, presa prezenta firmele în care Bittner şi Petrachefigurau alături de Dorin Cocoş, precum şi afacerile derulate deaceştia.

În replică, Băsescu declara că Udrea şi Cocoş sunt cei caretrebuie să răspundă întrebărilor privind legalitatea afacerilorfamiliei, apreciind că este grav dacă acestea sunt ilegale. Totatunci, Băsescu a fost întrebat dacă veriga între el şi PSD estesoţul consilierului Udrea.

"Întrebarea dumneavoastră demonstrează tupeul unor mafioţi!Mafia plăteşte şi întreabă: nu cumva şi dumneavoastră sunteţi!?",răspundea Băsescu, vizibil deranjat. În toamna lui 2005, Udrea ademisionat de la Cotroceni, invocând atacurile "profund nedrepte"îndreptate asupra sa şi a altor persoane care susţin luptaanticorupţie, precum şi faptul că nu doreşte ca prin insinuările laadresa sa să devină "o vulnerabilitate a demersurilorpreşedintelui".

Udrea a afirmat, într-o emisiune televizată, că grupul deinterese format din oamenii de afaceri Dinu Patriciu, Peter Imre şiziaristul Sorin Roşca Stănescu se află în spatele campaniei depresă care a dus la demisia sa de la Palatul Cotroceni. Ea asusţinut că această campanie a fost o reacţie la declaraţiilepreşedintelui Traian Băsescu referitoare la grupurile de interesedin jurul Guvernului. Fostul consilier de la Cotroceni l-a atacatpe premierul Tăriceanu, amintind de relaţia de afaceri şi deprietenie dintre acesta şi Dinu Patriciu. "L-a întrebat cineva peTăriceanu dacă a sunat la Parchet în ziua arestării lui Patriciupentru a interveni în favoarea prietenului său?", s-a întrebatUdrea. În replică, Preşedinţia a respins speculaţiile potrivitcărora instituţia şi preşedintele Traian Băsescu ar fi implicaţi îndezvăluirile făcute de Udrea. "Administraţia Prezidenţială face unapel la mass-media să nu implice instituţia şi pe şeful statului îndisputele interne ale partidelor", se arăta într-un comunicat alPreşedinţiei.

(Material de Cristian Fierbinţeanu,fierbinteanu@mediafax.ro)

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici