Fondul Suveran | Tăriceanu, despre avizul ministrului Energiei : O să şi-l dea când ordonanţa e bine pregătită

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că ministrul Energiei, Anton Anton, îşi va da avizul pe ordonanţa care prevede înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii atunci când proiectul va fi bine pregătit, adăugând că pe 29 octombrie vine la Bucureşti persoan care conduce FSDI polonez.

311 afișări
Imaginea articolului Fondul Suveran | Tăriceanu, despre avizul ministrului Energiei : O să şi-l dea când ordonanţa e bine pregătită

Fondului Suveran | Tăriceanu, despre avizul ministrului Energiei : O să şi-l dea când ordonanţa e bine pregătită

"O să şi-l dea când ordonanţa vine bine pregătită şi o să conţină elementele necesare, astfel ca FSDI să îşi atingă scopurile principale. În acest sens, vă pot spune că am avut o discuţie cu partenerii noştri din coaliţie şi am convenit să facem câţiva paşi preliminari. Spre exemplu, pe ziua de 29 octombrie va veni la Bucureşti din Polonia persoana care conducere Fondul Suveran polonez, pentru a ne face o prezentare asupra modului în care a fost conceput acest Fond.Deja ei au peste doi ani experienţă în funcţionarea lui", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, într-o conferinţă de presă susţinută vineri la Bistriţa.

Liderul ALDE a precizat că atât partidul pe care îl conduce, cât şi PSD au un obiectiv comun şi anume ca Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) să contribuie la dezvotarea economiei româneşti.

"Şi noi şi colegii din PSD avem acelaşi obiectiv ca FSDI să fie un vehicul care să contribuie la dezvoltarea economiei, la dezvoltarea industriei, să poată să susţină iniţiative antreprenoriale în domenii de vârf, unde riscurile în general sunt mai mari şi capitalul privat nu e mereu dispus să îşi asume astfel de riscuri, anumite proiecte de infrastructură unde pot participa investitori. Aici trebuie să vedem cum vor fi plasate activele fondului, câte vor fi plasate în zone financiare, de activităţi industriale sau de alt gen, pentru că FSDI trebuie să fie o sursă pentru economia românească", a explicat Tăriceanu.

Guvernul trebuie să pregătească un proiect de ordonanţă privind înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii, după ce Curtea Constituţională a decis că Legea privind înfiinţarea FSDI este neconstituţională pentru că a fost adoptată de către Parlament şi nu emisă de Executiv.

Pe 9 octombrie, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, spunea că Ministerul Energiei nu a avizat proiectul de înfiinţare a Fondului Suveran de Investiţii, precizând marţi că este vorba de companiile care vor fi incluse în fond şi de necesarul de investiţii.

"Este avizul de la un minister fără de care apoi Ministerul Justiţiei nu poate face ceva. Ministerul Justiţiei a dat avizul, dar trebuie să îl aibă de la ministerul Energiei", a afirmat Teodorovici.

În proiectul iniţial dezbătut în Parlament au fost propuse 33 de companii de stat pentru a fi incluse în Fondul Suveran de Investiţii, printre care Societatea de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice – Electrica S.A., E.ON Energie România S.A., OMV Petrom S.A, Telekom România Communication S.A., Engie România S.A., Antibiotice S.A., Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti S.A., Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz S.A. Chimcomplex S.A., Instalaţiilor de Ridiciat şi Recipientelor sub Presiune S.A., Compania Naţională Unifarm S.A., Compania Naţională Loteria Română S.A. şi IAR S.A.

Comisia de politică economică a Camerei Deputaţilor a introdus atunci în listă încă zece companii care nu produc profit, respectiv Compania Naţională de Căi Ferate C.F. R S.A., Societatea de Radiocomunicaţii S.A., S.C. Complexul Energetic Oltenia S.A., Poşta Română, Aeroportul Timişoara Traian Vuia, Uzina Termoelectrică Midia S.A., Administraţia Porturilor Dunării Fluviale S.A. şi Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici