Frunda: Cred că majoritatea maghiarilor nu vor merge la vot în turul II

Consilierul premierului Victor Ponta pe probleme juridice şi minorităţi, Gyorgy Frunda (UDMR), afirmă că majoritatea maghiarilor nu vor merge la vot în turul II al alegerilor prezidenţiale, iar voturile care vor fi totuşi exprimate de aceştia se vor împărţi între Victor Ponta şi Klaus Iohannis.

371 afișări
Imaginea articolului Frunda: Cred că majoritatea maghiarilor nu vor merge la vot în turul II

Gyorgy Frunda (Imagine: Laszlo Mihaly/ Mediafax Foto)

György Frunda a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că ar fi fost "mult mai optim" ca UDMR să aibă "o poziţie fermă: votează-l pe X sau Y", însă, pe de altă parte, alianţa UNPR cu PRM pentru a-l susţine pe Victor Ponta "a schimbat datele problemei".

"Dacă n-ar fi existat această alianţă, UDMR ar fi mers cu Ponta. Dacă citiţi comunicatul nostru, spune la un moment dat că Uniunea în niciun caz nu îl susţine pe Iohannis. Cred că ar fi fost mult mai optim ca UDMR să aibă o poziţie fermă: votează-l pe X sau Y", a spus Frunda, care a subliniat că orice formaţiune politică trebuie să-şi asume astfel de decizii.

Întrebat cum crede că vor vota maghiarii în turul II al alegerilor prezidenţiale, în actuala situaţie, Frunda a apreciat că majoritatea maghiarilor nu vor merge la vot, iar voturile care vor fi totuşi exprimate de aceştia se vor împărţi între Victor Ponta şi Klaus Iohannis.

"Cred că majoritatea nu vor merge la vot. Dacă nu s-au dus în primul tur, când n-a existat o astfel de situaţie, existau un candidat al UDMR şi unul al PPMT, iar participarea maghiarilor a fost sub media românilor, cred că în turul II lipsa la vot va fi şi mai mare, iar voturile exprimate vor fi partajate între Ponta şi Iohannis. Eu îi îndemn pe cei care cred în mine să-l voteze pe Victor Ponta", a spus Frunda.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, anunţa, joi, că maghiarii sunt liberi să voteze după conştiinţă, el precizând că decizia privind sprijinul UDMR în turul al doilea a fost îngreunată de "revenirea în ecuaţie" a lui Corneliu Vadim Tudor, fiind "un gest neaşteptat şi de neînţeles".

Potrivit acestuia, decizia pentru turul doi a fost dificilă şi influenţată de factori importanţi, membrii Consiliului Permanent al UDMR refuzând să îl susţină pe Iohannis.

"Am avut o şedinţă constructivă, majoritatea celor prezenţi au spus despre candidatul PNL că nu îl putem sprijini pe Iohannis. După primul tur, candidatul opoziţiei a refuzat într-un fel cu totul arogant să iniţieze orice fel de discuţii. Noi respectăm această decizie. În perioada campaniei a avut declaraţii negative la adresa dezideratelor comunităţii maghiare, iar colegii mei au zis că nu putem sprijini un candidat care vrea voturile comunităţii maghiare, dar nu vrea să asculte vocea comuninităţii maghiare", sublinia liderul UDMR.

Kelemen menţiona că UDMR doreşte o stabilitate la guvernare şi a spus că, în ultimii doi ani, Victor Ponta s-a dovedit în relaţia cu UDMR "un partener corect şi de încredere".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici