Frunda: Dacă minoritatea romă ar fi bine condusă, ar putea avea partid parlamentar

Senatorul Gyorgy Frunda, preşedintele delegaţiei române la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, a apreciat, marţi, într-o conferinţă de presă, că dacă minoritatea romă din România ar fi bine condusă ar putea avea partid parlamentar şi "ar discuta" altfel cu Guvernul şi Parlamentul.

72 afișări
Imaginea articolului Frunda: Dacă minoritatea romă ar fi bine condusă, ar putea avea partid parlamentar

Senatorul Gyorgy Frunda (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Frunda, care este preşedinte al delegaţiei române la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) şi prim-vicepreşedinte al Comisiei pentru Afaceri Juridice şi ale Drepturilor Omului a APCE, a spus că, în opinia sa, o minoritate naţională poate să se integreze dacă are conducători personalităţi intelectuale puternice, iar în România există "puţine personalităţi puternice" ale minorităţii rome.

"Şi eu cred că, dacă minoritatea romă ar fi bine condusă, ar putea avea partid parlamentar şi cred că acesta ar putea fi viitorul. Ei se declară romi circa 600.000, conform recensământului din 2002, dar real ştim că-s mai mulţi. După unele surse, mai mulţi ca noi, ungurii din România. Şi atunci logic ar fi să aibă propriul partid politic, ceea ce creează un dialog între Parlament, Guvern şi minoritatea respectivă şi altfel poţi discuta", a declarat Frunda, adăugând că aceasta ar trebui să fie finalitatea programelor derulate pentru romi de către stat.

Senatorul a spus că statul trebuie să se implice în rezolvarea problemei comunităţilor de romi prin măsuri care să vizeze rezolvarea problemelor punctuale din aceste comunităţi şi construirea de programe naţionale, cel educativ având rolul de a pregăti elite.

Frunda a descris derularea unui astfel de program educativ, subliniind că stadiul cel mai important este cel legat de grădiniţa pentru copiii romi, pentru că dacă aceştia nu merg la grădiniţă există şanse foarte mari să nu meargă nici la şcoala primară.

"La şcoala primară să continue acest trend pozitiv de a-i şcolariza pe toţi copiii romi, pentru că din păcate în ultimii ani a crescut rata analfabetismului în rândul lor. Mai departe, elevii romi, când ajung în clasa a opta, să nu se oprească acolo, să se însoare sau să se mărite, ci să meargă la şcoli de arte şi meserii", a afirmat Frunda.

În opinia acestuia, minoritatea romă trebuie să îşi păstreze meseriile tradiţionale, iar cel puţin o parte din elevii care au absolvit liceul ar trebui să ajungă la facultate, în baza unor locuri asigurate prin "discriminare pozitivă", pentru a deveni profesori, judecători, medici, psihologi.

Conferinţa de presă a avut loc cu ocazia închiderii şedinţei Comisiei pentru afaceri juridice si drepturile omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care a avut loc la Târgu Mureş, la invitaţia delegaţiei române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici