Frunda: Preşedintele e un tipic "domn Ţine-Minte"

Senatorul UDMR Frunda Gyorgy a declarat, sâmbătă, că declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu îi demonstrează că acesta se află într-o dublă campanie şi că a ţinut minte votul dat de reprezentanţii UDMR împotriva sa la momentul suspendării.

15 afișări
Imaginea articolului Frunda: Preşedintele e un tipic "domn Ţine-Minte"

Frunda: Preşedintele e un tipic "domn Ţine-Minte" (Imagine: Mediafax Foto)

"Domnul preşedinte a atacat dur UDMR, nicidecum nu a fost prietenos. E un tipic «domn Ţine-Minte», ne-a ţinut minte votul de la suspendare. E deja în dublă campanie, pentru europarlamentare şi pentru preşedinţie şi prin discursul de azi de la Covasna a urmărit două scopuri: primul, să susţină că există un pericol unguresc, pentru că în momente de criză naţionalismul prinde foarte bine şi cel de-al doilea scop, să divizeze comunitatea maghiară şi să prindă voturi şi de acolo", a spus Frunda.

Senatorul UDMR a adăugat că nu este deloc surprins de faptul că preşedintele a fost consecvent faţă de declaraţiile pe care le-a făcut la Budapesta, dar a accentuat că şeful statului "confundă naţionalul cu unitarul".

Potrivit lui Frunda, este nevoie de o formă a autonomiei, "în toată România, pentru toţi".

"Şi atunci, dacă eşti consecvent principiilor democratice, dacă vor fi 10-15 regiuni, una dintre ele ar trebui să fie cu populaţie majoritar maghiară. Aceasta nu înseamnă secesiune sau rupere de România. Opusul statului unitar e federalismul, dar în cadrul statului naţional poţi avea forme de autonomie, vezi spre exemplu Tirolul de Sud sau în Finlanda - Insula Aland", a spus Frunda.

Acesta a atras atenţia că nu trebuie confundate sintagmele de "naţional" şi "unitar" din Constituţie, susţinând că UDMR nu a cerut federalism şi nici nu va cere.

Senatorul a respins totodată ideea că reprezentanţii UDMR i-ar fi minţit pe secui.

"Nu i-am minţit pe secui, personal mă simt vizat pentru că eu am fost în tot Ardealul în campania pentru alegerile europarlamentare trecute şi nu în două ore am ascultat problemele lor. Secuii au probleme specifice, sunt foarte săraci, se ocupă numai de păduri şi animale şi problema asta trebuie rezolvată", a afirmt Frunda.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că îşi menţine afirmaţiile făcute la Budapesta, respectiv că prin Constituţie nu este permisă niciodată autonomia teritorială, făcând referire la articolul 152 din legea fundamentală.

Citeşte şi:

Băsescu: Pe teritoriul naţional nu pot fi create autonomii locale

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici