Frunzăverde: Nu cred că revizuirea Constituţiei va fi posibilă în acest an

Vicepreşedintele PNL Sorin Frunzăverde a declarat, luni seară, că nu crede că este posibilă revizuirea Constituţiei în acest an, după cum îşi propune USL, precizând că acest proces necesită dezbateri ample, dar şi răspunsuri clare cu privire la tipul de republică, prezidenţială sau parlamentară.

542 afișări
Imaginea articolului Frunzăverde: Nu cred că revizuirea Constituţiei va fi posibilă în acest an

Frunzăverde: Nu cred că revizuirea Constituţiei va fi posibilă în acest an (Imagine: Shutterstock)

"Eu cred că nu trebuie să ne grăbim cu orice preţ (cu revizuirea Constituţiei, n.r.), evident că este cât mai bine să aprobăm cât mai repede o nouă Constituţie, dar cred legea fundamentală a statului, prin definiţia ei, este un act foarte, foarte important. Nu cred că de data aceasta trebuie să greşim (...) Cred că România trebuie să aibă o Constituţie care să-i reprezinte pe români, să reprezinte stadiul de dezvoltare al României în acest moment, să reprezinte ceea ce reprezintă astăzi România, stat membru în UE şi NATO, să stabilească odată pentru totdeauna dacă România este republică parlamentară sau republică prezidenţială", a susţinut Frunzăverde, într-o emisiune la Antena 3.

Vicepreşedintele PNL a susţinut că revizuirea Constituţiei presupune "provocări" dar şi consultări, iar elaborarea legii fundamentale necesită documentare şi o abordare responsabilă la nivelul comisiei care va fi desemnată pentru elaborarea noii Constituţii.

"Vor trebui să aibă loc importante şi ample dezbateri în Parlament şi între grupările politice. Actul odată plecat din Parlament va trebui să fie supus dezbaterii publice, cu societatea civilă cu organizaţiile profesionale şamd şi în fine ulterior referendumului. Nu cred că un an ajunge, din punctul meu ar fi foarte bine ca un an să fie intervalul de timp în care noi să avem o nouă Constituţie, dar cred că în primul rând trebuie să avem o Constituţie bună, care să reflecte realităţile din România", a mai afirmat Frunzăverde.

Totodată, el a fost întrebat dacă ar opta pentru revenirea la un mandat prezidenţial de patru ani sau pentru menţinerea celui de cinci ani.

Vicepreşedintele PNL a replicat că opţiunea sa este pentru un mandat "de patru ani", argumentând prin faptul că ciclul parlamentar este de asemenea de patru ani.

În plus, Frunzăverde a menţionat că din punctul său de vedere procesul de revizuire a Constituţiei va fi "obstrucţionat de coabitarea deficitară" dintre USL şi Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici