Fuia: Terenuri din Fundulea, mai valoroase imobiliar, au fost retrocedate unor locuitori din Nana

Fostul director al Staţiunii de cercetare pentru plante medicinale şi aromatice Fundulea, Stelian Fuia, a declarat, după audierea la Comisia Călăraşi, că are cunoştinţă de faptul că terenuri din Fundulea, mai valoroase din punct de vedere imobiliar, au fost retrocedate unor locuitori din Nana.

273 afișări
Imaginea articolului Fuia: Terenuri din Fundulea, mai valoroase imobiliar, au fost retrocedate unor locuitori din Nana

Stelian Fuia (Imagine. Octav Ganea / Mediafax Foto)

Acesta a fost audiat de membrii comisiei şi în calitatea de fost ministru al Agriculturii în perioada 2012 şi fost director executiv al SC Procera.

El a menţionat că niciodată nu a fost director al institutului de la Fundulea, dar, "din cunoştinţe, fiind din zonă", ştie că aceste suprafeţe s-au retrocedat altor localităţi, nu celor din Fundulea, "pentru că acei din Fundulea au primit înainte de această retrocedare terenuri în alte localităţi".

Potrivit afirmaţiilor sale, terenurile de la Nana şi de la Fundulea sunt "la fel de fertile, nu e diferenţă de producţie agricolă, de potenţial, numai de valoare imobiliară".

Acesta a mai spus că nu au fost retrocedate terenuri de de la SCPMAF.

Fuia a afirmat că în comisie s-a discutat despre situaţia retrocedărilor din zona Fundulea, comisia fiind interesată de modul în care de la Institutul Naţional de la Fundulea au fost retrocedate aproximativ 2.000 de hectare din domeniul public în perioada 2007-2008.

"Aceste terenuri au fost retrocedate în perioada 2007-2008, când eu eram deja parlamentar, am venit în decembrie 2007 în Parlament. Nu am legătură cu aceste retrocedări pentru că nu am lucrat pentru Institutul de la Fundulea. Nu am ce documente să pun la dispoziţie", a arătat el.

Acesta a arătat că, probabil, şi Nana a primit terenuri pe teritoriul localităţii Fundulea, ca şi alte localităţi.

Chestionat dacă are informaţii că anumitor persoane din Nana le-ar fi fost retrocedate terenuri din Fundulea deşi existau terenuri diponibile în localitatea de origine, Stelian Fuia a răspuns: "Nu am informaţii, dar, dacă o primărie ar avea teren disponibil şi dă negaţie, că nu are, intrăm într-un abuz în serviciu, probabil într-o faptă penală".

Potrivit declaraţiilor sale, membrii comisiei au fost interesaţi de mecanismele prin care astfel de terenuri se mută dintr-o localitate în alta, motivaţia unor astfel de mutări de terenuri.

"În momentul 2007-2008 era o explozie a pieţei imobiliare şi de multe ori terenurile din alte localităţi valorau mai mult la Fundulea decât în localitatea de origine", a adăugat el.

Chestionat dacă a fost sunat, în perioada în care s-a desfăşurat tranzacţia, de consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu, Ioana Băsescu sau de Traian Băsescu pentru a se interesa despre terenurile din zonă, el a răspuns: "Nu am avut discuţii pe această temă cu nimeni despre terenul de la Nana pe care l-a cumpărat Ioana Băsescu".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici