RUSIA VS. UCRAINA. CUM ŞI CÂND S-A RATAT ŞANSA PĂCII. Generalul (r) Silviu Predoiu, în dialog cu jurnalistul Bogdan Nicolae: „Putin este foarte aproape de statutul de criminal! În mod nefericit, rămâne şi parte esenţială a soluţiei”

  • Generalul (r) Silviu Predoiu: „Putin riscă, în absenţa unei acţiuni concrete, să dispară. Ştie foarte bine ce se întâmplă cu oamenii slabi în acest spaţiu”.
  • Generalul (r) Silviu Predoiu: „Am vrut să cred, am sperat constant, că vom găsi o soluţie în afara celei militare”.
  • Generalul (r) Silviu Predoiu: „Vladimir Putin se confundă cu Rusia în acest moment. În convingerea lui, şi într-o mare măsură, el este Rusia!”.
  • Generalul (r) Silviu Predoiu: „Putin a fost întotdeauna acelaşi, noi l-am văzut în alte culori, în funcţie de interesele de moment”.
7532 afișări
Imaginea articolului RUSIA VS. UCRAINA. CUM ŞI CÂND S-A RATAT ŞANSA PĂCII. Generalul (r) Silviu Predoiu, în dialog cu jurnalistul Bogdan Nicolae: „Putin este foarte aproape de statutul de criminal! În mod nefericit, rămâne şi parte esenţială a soluţiei”

RUSIA VS. UCRAINA. CUM ŞI CÂND S-A RATAT ŞANSA PĂCII. Generalul (r) Silviu Predoiu, în dialog cu jurnalistul Bogdan Nicolae: „Putin este foarte aproape de statutul de criminal! În mod nefericit, rămâne şi parte esenţială a soluţiei”

Generalul (r) Silviu Predoiu a făcut o analiză pertinentă a conflictului ruso-ucrainean, într-un dialog cu jurnalistul Bogdan Nicolae, pentru Aleph News. Aşadar, care a fost pronosticul lui Silviu Predoiu referitor la speţa Rusia vs. Ucraina şi cum s-a ratat şansa păcii?

„Pronosticul meu vizând situaţia din Ucraina a fost rezervat. Am zis 30-40 % pentru un conflict militar între Rusia şi Ucraina, insistând că şansele ar fi mai ridicate pentru o soluţie paşnică. Aveam în calcul când am spus acest lucru, faptul că în mod cert, partea rusă, adică Putin, că el reprezintă partea rusă, ar avea mai multe variante de acţiune, iar cea militară, cea agresivă este decât una dintre ele.

Am vrut să cred, am sperat constant, că vom găsi o soluţie în afara celei militare. Am avut în vedere în această evaluare faptul că Occidentul, generic vorbind, ca interlocutor al lui Putin este un partener care cunoaşte foarte bine cu cine discută, îl cunoaşte foarte bine pe Putin şi în acelaşi timp cunoaşte şi planurile şi ambiţiile sale. Deci, ai fi putut să-ţi pregăteşti foarte bine o abordare în dialogul cu el.”

Generalul (r) Silviu Predoiu: “Cred că această schimbare bruscă de discurs arată un disconfort pe care-l resimte în raport cu decizia luată”

Generalul (r) Silviu Predoiu a analizat şi ce anume trădează schimbarea de discurs a lui Vladimir Putin înainte şi după invazia asupra Ucrainei. Mai mult, ţinând cont de ceea întreaga planetă vede şi trăieşte în aceste zile, cât de periculos este faptul că Putin a ajuns să se confunde cu Rusia?

„Rămân la părerea că inclusiv Putin ar fi gândit că, o variantă paşnică, evident în care el să iasă câştigător, ar fi fost de preferat. Spun acest lucru urmărind cu atenţie discursurile sale şi constatând că, dacă, în primele intervenţii, după întâlnirile cu Orban, cu Macron, cu Scholtz, vorbea aproape exclusiv despre SUA, NATO, despre partenerii europeni de dialog, despre Germania, despre Franţa, Ucraina fiind ţara-soră, poporul fiind partenerul său, prietenii, familiile, camarazii, cei împreună cu care au învins nazismul. După invazie, au dispărut referirile la SUA, la partenerii europeni, la NATO şi au rămas doar cele vizând pe Ucraina care din parteneri şi prieteni s-au transformat în neonazişti, în drogaţi etc. Cred că această schimbare bruscă de discurs arată un disconfort pe care-l resimte în raport cu decizia luată, care a fost o decizie preponderant emoţională.

Am văzut în modul în care vorbea cu mediul de afaceri rus că spunea: “nu mi-a rămas nicio altă variantă, ţara ar fi fost distrusă, riscam foarte mult, riscam să ne pierdem ţara.” De fapt, el nu vorbea despre Rusia că Rusia nici pe departe nu risca acest lucru. El vorbea despre persoana sa pentru că el se confundă cu Rusia în acest moment.

În convingerea lui, şi într-o mare măsură, el este Rusia. El risca să piardă totul, prin faptul că toate cererile sale au fost ignorate de Occident, nici măcar nu au fost primite ca puncta de dezbatere. El risca, în absenţa unei acţiuni concrete, să dispară. Pentru că el poate să-şi continua preşedinţia doar dacă este văzut ca un actor puternic. Altfel, ştie foarte bine, din proprie experienţă ce se întâmplă cu oamenii slabi în acest spaţiu”, explică generalul (r) Silviu Predoiu.

Generalul (r) Silviu Predoiu: „Putin este cauza principală a evenimentelor triste din aceste zile”

Nu a fost suficient de înţeles şi de consultat Vladimir Putin de-a lungul timpului? Nu a tradus nimeni dintre mai-marii planetei aspiraţiile politice ale lui Putin?

„Vreau să precizez foarte clar: Putin este, puţin spus, personajul negativ în ceea ce se întâmplă în aceste zile. Este foarte aproape de statutul de criminal, prin durerile şi problemele pe care le generează astăzi. Putin este cauza principală a evenimentelor triste din aceste zile. Dar, în mod nefericit, Putin rămâne şi parte esenţială a soluţiei pentru că nu poţi să îl neglijezi. Eu cred că a fost cunoscut. Să nu uităm, Putin se află la al cincilea preşedinte american cu care discută.

A schimbat preşedinţii Franţei, a schimbat mulţi şefi de state ca interlocutori.  Sunt convins că instituţiile responsabile au păstrat toate datele despre Putin, ştiu despre cine este vorba şi cum. Din păcate, nu ştiu în ce măsură decidenţii preiau aceste informaţii şi le valorifică.”

S-a transformat Putin ori s-au transformat occidentalii? Ce l-a încurajat pe preşedintele Rusiei să ajungă să se creadă de neînvins?  – Generalul (r) Silviu Predoiu: „Putin a evoluat însă în convingerea că este de neînvins!”

„Nu, Putin a fost întotdeauna acelaşi, noi l-am văzut în alte culori, în funcţie de interesele de moment. Noi, vorbesc generic, noi, Occidentul, l-am văzut în funcţie de interesele noastre. El a fost întotdeauna acelaşi. A rămas acolo şi este aceeaşi persoană. A evoluat însă în convingerea că este de neînvins”, conchide generalul (r) Silviu Predoiu, într-o intervenţie la Aleph News.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici