Geoană a avut marţi şi miercuri runde de discuţii cu Băsescu şi cu Tăriceanu - surse

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, s-a întâlnit, marţi seara, cu preşedintele Traian Băsescu şi cu liderii PD, iar miercuri dimineaţa a avut o discuţie scurtă cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, pe tema susţinerii Guvernului.

2 afișări

Surse parlamentare au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că preşedintele PSD, Mircea Geoană, a avut, marţi seara, o întâlnire cu Traian Băsescu şi cu liderii PD, care s-a prelungit până târziu în noapte.

Potrivit surselor citate, Traian Băsescu le-ar fi promis social-democraţilor prezenţi la reuniune un Guvern PSD, eventual condus de Mircea Geoană, condiţia principală pusă de şeful statului fiind aceea de a-l debarca pe premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Băsescu şi PD i-au garantat lui Geoană că vor susţine din umbră un asemenea guvern, fără să-şi asume această apropiere politică.

Aceleaşi surse au mai relatat că şeful statului le-ar mai fi spus social-democraţilor că PD va susţine Guvernul PSD dacă, la nivel local, şefii deconcentratelor care provin din PD nu vor fi schimbaţi din funcţii, iar prefecţii propuşi de PD să beneficieze de sprijinul financiar total al Guvernului.

Geoană şi-a continuat turul de forţă al negocierilor miercuri dimineaţa, când s-a întâlnit, pentru aproximativ 10 minute, cu premierul Tăriceanu.

Potrivit surselor parlamentare, Geoană i-ar fi solicitat liderului PNL nu mai puţin deşapte posturi de ministru în Cabinetul Tăriceanu, precum şi asumarea publică a apropierii dintre cele două formaţiuni, în schimbul susţinerii parlamentare, variantă greu de acceptat.

Ţinând cont de refuzul majorităţii liberalilor în acest caz, Tăriceanu a respins „oferta” PSD.

Liderii social-democra‏ţi au votat, marţi, cu majoritate covârşitoare, pentru ca PSD să facă guvernul singur, în cazul în care se va ajunge la această soluţie politică.

Surse din PSD au declarat că Mircea Geoană a fost mandatat să obţină un sprijin parlamentar majoritar pentru un guvern monocolor PSD, urmând ca social-democraţii să introducă o moţiune de cenzură, dacă au asigurată o majoritate în Parlament care să susţină un viitor guvern PSD.

În acest caz, moţiunea de cenzură a PSD ar urma să fie depusă imediat după ce Parlamentul va dezbate, luni, moţiunea de cenzură a PD.

În varianta în care moţiunea PSD va fi adoptată, preşedintele Traian Băsescu va propunesocial-democraţilor formarea Guvernului.

De asemenea, există în continuare opţiunea unui Guvern de tehnocraţi,care ar permite atât PD, cât şi PSD să nu-şi asocieze clar imaginea cu cea a Guvernului. În această situaţie, premierul ar putea fi o persoană agreată de ambele partide, cum ar fo Florin Georgescu, care deşi a fost membru PSD, prin funcţia de prim-viceguvernator BNRdeţinută în prezent, ar putea fi perceput ca apolitic.

În condiţiile în care mai sunt două zile până la consultările de vineri, de la Cotroceni, iar partidele nu au ajuns la un consens, astfel de întâlniri punctuale între liderii politici vor mai avea loc miercuri şi joi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici