Geoană a depus la CC sesizarea legată de Legea educaţiei

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a depus marţi la Curtea Constituţională sesizarea referitoare la Legea educaţiei, reclamând un conflict juridic de natură constituţională cu Guvernul.

23 afișări
Imaginea articolului Geoană a depus la CC sesizarea legată de Legea educaţiei

Geoană a depus la CC sesizarea legată de Legea educaţiei (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)

Curtea Constituţională va lua în discuţie, în 27 octombrie, conflictul juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern.

Preşedintele Senatului afirma, luni, că acest conflict a fost iniţiat în momentul în care Guvernul a decis să retragă din Senat proiectul Legii educaţiei şi să îşi angajeze răspunderea în Parlament pentru adoptarea acesteia.

"Guvernul Boc, într-o incarnaţiune anterioară a sa, a făcut un lucru similar în 2009, şi după un an de zile încearcă acelaşi lucru", adăuga el, precizând că angajarea răspunderii pe Legea educaţiei a mai fost respinsă de CC anul trecut, cu motivaţia că angajarea răspunderii Guvernului nu poate fi folosită decât în cazuri excepţionale.

"Nu este normal ca Guvernul să persiste în aceeaşi greşeală şi dorim să îl îndreptăm, dacă nu îl îndreptăm de tot la moţiunea de cenzură", spunea preşedintele Senatului.

Geoană afirma că decizia Guvernului de a retrage Legea educaţiei din procesul legislativ din Senat este "un gest arbitrar" care echivalează cu desfiinţarea rolului de legiferare al Parlamentului.

Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament, în data de 28 octombrie, pe Legea educaţiei, au stabilit, luni, Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Legea educaţiei se află în procedura dezbaterii parlamentare, la Senat, la Comisia pentru învăţământ.

În 18 noiembrie 2009, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională Legea educaţiei asumată de Guvern în 15 septembrie 2008.

În motivarea deciziei, Curtea Constituţională a arătat că angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege nu poate fi făcută oricând, oricum şi în orice condiţii, deoarece această modalitate de legiferare reprezintă, într-o ordine firească a mecanismelor statului de drept, o excepţie.

De asemenea, judecătorii constituţionali arătau atunci că dreptul Guvernului de a stabili conţinutul şi structura unui proiect de lege nu este absolut, ci trebuie să se supună unor condiţii impuse ori desprinse din realitate pentru programul său de guvernare, ignorarea echivalând cu subminarea raporturilor între puteri.

Curtea Constituţională admitea, astfel, o sesizare a parlamentarilor liberali care au reclamat mai multe prevederi ca fiind neconforme cu legea fundamentală, printre care şi aceea legată de faptul că profesorii care deţin funcţia de director sau director adjunct sunt incompatibili cu calitatea de membru al unui partid politic.

Ulterior, în primavara anului 2010, Guvernul a înaintat Parlamentului un nou proiect al Legii educaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici