Geoană a propus în plen o formulă "de mijloc" pentru pensionari, însă aceasta a fost respinsă

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a propus, joi seară, în plen, ca parlamentarii să găsească o soluţie pentru pensionari, susţinând o formulă minimă de indexare sau o "clauză de rendez-vous", însă demersul său nu a fost însuşit de deputaţi şi senatori.

21 afișări
Imaginea articolului Geoană a propus în plen o formulă "de mijloc" pentru pensionari, însă aceasta a fost respinsă

Geoană a propus în plen o formulă "de mijloc" pentru pensionari, însă aceasta a fost respinsă (Imagine: Alex Chitu/Mediafax Foto)

"Aş sugera altă abordare, în loc să luaţi Parlamentul prizonier al unui angajament internaţional, v-aş sugera să-l luaţi aliat. Dacă nu există resurse pentru atingerea obiectivului prins în acordul cu FMI de 45% punctul de pensie din salariul mediu pe economie sau măcar de a păstra măcar nivelul de 43,8%, de ce nu încercăm să găsim o formulă de a ajuta la modul onest şi practic, dincolo de retorică politică, să mergem măcar cu o indexare într-un anumit cuantum sau măcar o indexare anualizată, un fel de rendez-vous al plăţii acestor indexări mai târziu în execuţia bugetară?", a susţinut Mircea Geoană.

El a ţinut să facă apel la toţi parlamentarii să încerce să găsească o formulă pentru a se putea limita căderea dramatică a puterii de cumpărare a pensionarilor, propunând fie o indexare minimală fie "o clauză de rendez-vous", însemnând o creştere etapizată în funcţie de resurse.

"Eu aş descuraja această conversaţie care pare să fie o conversaţie de maşinărie politică şi maniheism politic. Cred că aveţi domnule prim-ministru un Parlament dispus să găsească o formulă minimală, pentru a nu scădea puterea de cumpărare a pensionarilor cu 15%. Solicitarea mea, una de bun simţ şi care este şi în avantajul reputaţiei colective şi individuale a membrilor Guvernului, este să găsim o formulă minimă de indexare şi de păstrare a puterii de cumpărare, poate etapizată, poate cu o clauză de rendez-vous în a doua parte a anului pentru că oamenii aceştia sunt disperaţi şi sunt cei mai necăjiţi dintre români. Evident că votul nostru este pentru 45% valoarea punctului de pensie, dar aş face apel de a găsi o formulă mediană pe undeva", a mai spus Geoană.

El a subliniat că "cei de la FMI nu pot fi chiar atât de lipsiţi de inimă că nu mai suntem în 96-98", adăugând că "pensionarii au votat şi Geoană, şi Băsescu şi liberali, şi nu sunt o captură electorală a nimănui".

Propunerea liderului PSD a fost însă ignorată de plen, care a respins amendamnetul de creştere a punctului de pensie.

În replică, Mircea Geoană şi-a exprimat regretul faţă de "cârpeala de buget" făcută şi în acest an, întrebându-l pe premier de ce nu s-a făcut un buget multi-anual în contextul adoptării în viitorul apropiat al unei legi în acest sens, şi criticându-l pentru "aceeaşi gândire de contabil de la CSP care se reproduce după 20 de ani de la Revoluţie".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici