Geoană: Am simţit o schimbare de nuanţe la FMI, este mai degrabă neîncredere

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană a declarat, duminică, după întâlnirea cu delegaţia FMI, că a simiţit "o schimbare de nuanţă" din partea Fondului, care denotă mai degrabă "neîncredere", precizând că măsurile economice anunţate de preşedintele Băsescu nu au fost luate la iniţiativa FMI.

15 afișări
Imaginea articolului Geoană: Am simţit o schimbare de nuanţe la FMI, este mai degrabă neîncredere

Geoană: Am simţit o schimbare de nuanţe la FMI, este mai degrabă neîncredere (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

"Din punct de vedere al FMI, am simţit o schimbare de nuanţă. De această dată Fondul Monetar şi instituţiile financiare internaţionale vor cere Guvernului României, ca înainte ca tranşa a cincea să fie eliberată, să se facă demonstraţia concretă a faptului că măsurile propuse se vor realiza în practică şi nu pe vorbe. Deci dacă este vorba de o măsură de încredere, cred că mai degrabă este o măsură de neîncredere", a spus Geoană.

El a mai spus că din discuţiile delegaţiei FMI cu membrii Biroului Permanent al Senatului a rezultat că măsurile anunţate de preşedintele Băsescu nu au fost luate la iniţiativa FMI, ci că FMI a acceptat "propunerile politice ale lui Băsescu şi PDL".

"Este clar că în acest moment FMI nu a făcut din proprie iniţiatvă varianta de reducere cu 25% a salariilor bugetarilor şi cu 15 % a pensiilor din România. FMI a acceptat propunerea politică pe care Băsescu şi PDL au făcut-o. Ni s-a confirmat în această întâlnire că tăierile de salarii şi de pensii se vor face uniform şi nediferenţiat, indiferent de nivelul salariului şi pensiei", a spus Geoană.

El a arătat că, în opinia sa, aceast măsură este una "de un cinism şi de o nedreptate socială incredibile".

"Pentru mine este absolut evident că, în acest moment, guvernarea Băsescu-Boc a decis să păstreze clientela politică în adminsitraţia publică românească şi, în loc să reducă numărul de bugetari din clientela politică, au decis să taie salarii şi pensii de-a valma, de sus până jos, ceea ce va duce la perpetuarea clientelei politice în adminsitraţia românească", a spus Geoană.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi seară că, în urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au ales soluţia reducerii salariilor bugetare cu 25% , a pensiilor cu 15% şi să scadă "masiv subvenţiile", în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA. Şeful statului a menţionat şi că ajutorul de şomaj va scădea cu 15%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici