FMI acceptă menţinerea taxelor, cu condiţia ca economiile să ajungă exclusiv la investiţii

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat Guvernul că board-ul de la Washington este de acord ca deficitul bugetar să fie limitat prin tăierea cheltuielilor cu salariile şi pensiile şi nu prin majorarea taxelor, dar a condiţionat ca economiile rezultate să fie utilizate exclusiv pentru investiţii

32 afișări
Imaginea articolului FMI acceptă menţinerea taxelor, cu condiţia ca economiile să ajungă exclusiv la investiţii

FMI acceptă menţinerea taxelor, cu condiţia ca economiile să ajungă exclusiv la investiţii

În discuţia de sâmbătă de la Palatul Victoria, experţii FMI i-au informat pe membrii Guvernului că au anunţat board-ul de la Washington asupra propunerii Guvernului de a diminua cheltuielile bugetare prin reducerea costurilor cu salariile şi pensiile, nu prin majorarea TVA şi a cotei unice, iar conducerea Fondului a fost de acord cu această strategie, au relatat pentru MEDIAFAX surse participante la discuţiile de la Guvern.

"Fondul a condiţionat însă ca toate economiile rezultate din aceste tăieri de cheltuieli să fie utilizate exclusiv pentru investiţii", au arătat sursele.

În discuţiile de la Palatul Victoria, Guvernul s-a angajat că până la începutul lunii iunie va promova actele normative pentru efectuarea reducerilor de cheltuieli.

Premierul Emil Boc i-a asigurat totodată pe experţii FMI că tot până la începutul lunii iunie va fi modificată şi legislaţia privind achiziţiile publice, pentru a reduce termenele licitaţiilor.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi seară că, în urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au ales soluţia reducerii salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi să scadă "masiv subvenţiile", în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA. Şeful statului a menţionat şi că ajutorul de şomaj va scădea cu 15%.

Surse oficiale declaraseră anterior pentru MEDIAFAX că deficitul bugetar ar putea fi ţinut sub 7% din PIB fără majorarea taxelor, prin reduceri drastice de cheltuieli şi personal.

România are în derulare un acord de împrumut extern cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale în valoare de 20 miliarde euro. O misiune FMI se află în această săptămână la Bucureşti pentru cea de-a patra evaluare a derulării programului economic care condiţionează împrumuturile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici