Geoană cere o nouă şedinţă a Comisiei de Integritate a PSD

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, cere o nouă şedinţă a Comisiei Naţionale de Arbitraj şi Integritate Morală, în care să se analizeze cazul său, susţinând că reuniunea de duminică a CNAIM a fost "nestatutară şi ilegală".

476 afișări
Imaginea articolului Geoană cere o nouă şedinţă a Comisiei de Integritate a PSD

Geoană cere o nouă şedinţă a Comisiei de Integritate a PSD (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Geoană susţine, într-o scrisoare adresată membrilor Biroului Permanent Naţional al PSD, că decizia de duminică a Comisiei de Arbigraj şi Integritate Morală este "nestatutară şi ilegală", el invocând că au fost încălcate prevederile Statutului PSD şi ale legii partidelor politice.

"Astfel, Comisia Naţională de Arbitraj şi Integritate Morală a PSD s-a întrunit într-o formulă care contravine Statutului partidului. Statutul PSD prevede la art. 162 alin. (3): «Comisia Naţională de Arbitraj şi Integritate Morală este alcătuită din 9 membri aleşi direct de Congres, câte unul pe fiecare din cele 8 regiuni de dezvoltare, propuşi de organizaţiile PSD constituite pe raza teritorială a acestora şi un membru propus de preşedintele PSD». Însă Comisia care s-a reunit la data de 13 noiembrie a fost compusă din 48 de membri, ceea ce face ca lucrările acestui for să se situeze în afara prevederilor statutare, cu atât mai mult cu cât, prin aprobarea Statutului nou în 2010, vechea Comisie şi-a încheiat de drept existenţa şi mandatul", consideră Geoană.

În opinia sa, modul în care s-au desfăşurat lucrările de duminică ale CNAIM contravine prevederilor legii partidelor politice, care stipulează, la articolul 15, că este obligaţia Comisiei de Arbitraj "să asigure părţilor dreptul la opinie şi dreptul de a se apăra, precum şi proceduri echitabile de decizie".

"Având în vedere cele de mai sus, consider că este necesar ca sesizarea BPN către Comisia Naţională de Arbitraj şi Integritate Morală referitoare la încălcarea de către mine a prevederilor Statutului PSD să fie analizată într-un mod legal şi statutar de către Comisia Naţională de Arbitraj şi Integritate Morală, într-o nouă şedinţă, care să se desfăşoare potrivit prevederilor Statutului şi Legii partidelor politice. Pe cale de consecinţă, vă rog să adresaţi o nouă sesizare în acest sens către Comisia Naţională de Arbitraj şi Integritate Morală, cu instrucţiunile care se impun", conchide Geoană.

Comisia de integritate a PSD a decis, duminică, cu 43 de voturi "pentru", cinci "împotrivă" şi două abţineri, să recomande Comitetului Executiv Naţional al partidului excluderea lui Mircea Geoană din PSD.

În momentul în care Mircea Geoană a ajuns la sediul PSD şi a ţinut o scurtă declaraţie de presă înainte de a intra în şedinţa CNAIM, un membru al Comisiei, care s-a recomandat Mariana Negoiţă, de la PSD Sector 3, a ieşit din sediu şi a anunţat că s-a decis excluderea lui Geoană din PSD, ea declarându-se revoltată că hotărârea s-a luat fără ca Geoană să fie audiat şi cu "încălcarea prevederilor Statutului PSD".

Ulterior, preşedintele CNAIM a PSD, Dan Şova, a anunţat oficial decizia Comisiei de a recomanda CExN al formaţiunii excluderea lui Mircea Geoană din partid, precizând că preşedintele Senatului nu a anunţat că va participa la şedinţa de duminică a acestui for.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, duminică, la ieşirea din sediul PSD, unde venise la şedinţa CNAIM a PSD şi de unde a ieşit în câteva minute, că este consternat de modul în care Comisia a luat decizia în cazul său, menţionând că regretă situaţia şi face apel la calm.

Geoană a menţionat că există frământări şi nemulţumiri la baza partidului, adăugând că speră încă într-o soluţie care să însemne o rezolvare pozitivă pentru situaţia din partid.

Decizia de duminică vine pe fondul unor tensiuni care au marcat evoluţia partidului în ultimii ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici