Geoană: Declaraţia ministrului francez Valls privind aderarea României la Schengen, incorectă. Poziţia Franţei e cea exprimată de premier

Preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru aderarea la spaţiul Schengen, Mircea Geoană, a precizat, joi, că declaraţia ministrului francez de Interne, Manuel Valls, este incorectă faţă de România şi că poziţia oficială a Franţei este cea exprimată de către premierul Ayrault la Bucureşti.

560 afișări
Imaginea articolului Geoană: Declaraţia ministrului francez Valls privind aderarea României la Schengen, incorectă. Poziţia Franţei e cea exprimată de premier

Manuel Valls, ministrul francez de Interne (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Geoană menţionează, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că în calitate de preşedinte al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru aderarea României la Spaţiul Schengen, a avut joi o convorbire telefonică cu ambasadorul francez în România, Philippe Gustin, în care şi-a exprimat încrederea că România contează în continuare pe solidaritatea tradiţională a Franţei.

"Faptul că premierul francez, un partener important al României, a vorbit în premieră de o aderare etapizată, trebuie considerată în continuare ca poziţie oficială a Franţei. Acest sprijin, afirmat în cadru oficial, nu poate fi comparat cu o declaraţie de presă. Poziţia oficială a statului francez cu privire la aderarea României la Schengen este cea exprimată de premierul Ayrault la Bucureşti", a precizat Geoană.

El a subliniat faptul că declaraţia ministrului francez de Interne, Manuel Valls, este incorectă faţă de România.

"Preocupările domniei sale, în calitate de ministru de interne al Franţei, faţă de nivelul de infracţionalitate din ţara sa sunt legitime, însă a pune pe seama românilor şi bulgarilor fenomene care, pe bună dreptate, trezesc nemulţumirea societăţii franceze, reprezintă o capcană facilă în care a căzut în mod nefericit şi fostul preşedinte al Franţei Francois Sarkozy, la rândul său un fost ministru de interne", a mai Geoană.

El menţionează, totodată, că România îndeplineşte toate criteriile de aderare la spaţiul Schengen, iar acest lucru a fost recunoscut public în urmă cu câteva zile de preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barosso.

"România are obligaţia de a-şi apăra cauza cu fermitate şi energie pentru că este o cauză corectă în care avem aliaţi cea mai mare parte a statelor membre UE, Comisia Europeană şi Parlamentul European. De aceea, reiterez necesitatea adoptării rapide a unui Plan Naţional de Acţiune privind aderarea României la Spaţiul Schengen. Comisia parlamentară pe care o prezidez lucrează la un asemenea proiect şi sper ca toţi actorii cu responsabilităţi instituţionale şi nu numai să-l îmbrăţişeze pentru a lucra împreună la acest proiect naţional", mai afirmă Geoană.

Ministrul francez de Interne a declarat, joi, pentru postul de radio France Inter, că deschiderea spaţiului Schengen pentru România şi Bulgaria "nu este pe ordinea de zi", declarându-se "mai mult decât rezervat", în legătură cu această posibilitate.

Întrebat în legătură cu afirmaţia preşedintei Frontului Naţional, care asigură că decizia privind intrarea României şi Bulgariei în Schengen este deja luată, Manuel Valls a declarat: "Marine Le Pen este incompententă".

"În prezent nu există o decizie în privinţa intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen şi ca ministru de Interne, care participă la Consiliul miniştrilor de Interne din UE, sunt, evident, mai mult decât rezervat în legătură cu deschiderea, astăzi, a acestor frontiere, atât timp cât România şi Bulgaria nu îndeplinesc anumite eforturi", a declarat el.

"Nu este astăzi pe ordinea de zi şi vă spun acest lucru foarte clar. Nu la 1 ianuarie, atât timp cât nu vor fi luate măsuri pentru garantarea securităţii celorlalte ţări şi celorlalţi cetăţeni", a explicat Valls.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici