Geoană, despre aducerea lui Voicu la DNA:Un gest de abuz şi intimidare din partea lui Băsescu

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, apreciază, într-un interviu acordat ziarului "Gândul", că aducerea, vineri, la DNA, a senatorului social-democrat Cătălin Voicu a fost un gest de abuz şi de intimidare din partea lui Traian Băsescu, "un semnal de intimidare la adresa oricui mai mişcă în front".

13 afișări
Imaginea articolului Geoană, despre aducerea lui Voicu la DNA:Un gest de abuz şi intimidare din partea lui Băsescu

Geoană, despre aducerea lui Voicu la DNA:Un gest de abuz şi intimidare din partea lui Băsescu (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

Geoană a confirmat, în interviu, informaţia potrivit căreia Cătălin Voicu l-a sunat, vineri dimineaţă, când fost ridicat pentru a fi dus la DNA.

"Mi-a spus ce a spus şi presei. Şi mi se pare un gest de abuz şi un gest de intimidare deliberat din partea lui Băsescu. Deci este absolut de negândit că la două zile după alegeri... (...) A fost un gest de intimidare şi de abuz. Dacă exista ceva care, într-adevăr, să fie un flagrant sau o chestiune pe care să-l fi săltat de pe stradă, pentru că legea permite...un senator din opoziţie, la două zile după alegeri, despre o speţă, despre Dan Ioan Popescu şi nu ştiu cine din trecut ... cel puţin asta a spus DNA-ul, asta mi se pare puţin suspect. A fost un gest deliberat de putere de natură să intimideze şi să pună presiune pe tot ceea ce ar fi putut să însemne elemente de sprijin sau elemente de natură politică. Sunt absolut convins că este un gest politic", a continuat el.

Liderul PSD a adăugat că are încredere în continuare în statul de drept şi că, dacă există ceva imputabil lui Voicu, este convins că va exista "claritate" în justiţia românească.

"Dar, repet, momentul şi modalitatea au fost făcute ca într-un stat latino-american. Deci asta nu a fost democraţie de tip european. Nu te-apuci să-l iei de pe stradă ... puteai să-i trimiţi o citaţie la DNA, să-i spui «dacă nu vii până la ora 12, te aducem pe sus». Dar să vii şi să faci o ambuscadă în faţa casei, să-l iei pe sus cu ameninţare de cătuşe, în afara legii, este o chestiune efectiv de intimidare şi de abuz politic. Deci poate să spună oricine orice, evident că în spate este Băsescu şi echipa lui, care vor să transmită un mesaj «Atenţie, că cine se pune cu noi, vă săltăm de pe stradă, din faţa casei, din faţa familiei, fără ezitare». Cam ăsta e mesajul pe care l-au transmis", a mai spus Geoană.

El s-a întrebat totodată de ce Voicu nu a fost chemat la DNA înainte de alegeri.

Întrebat ce îi dă acestuia greutate în partid, astfel încât să justifice un atac precis al lui Traian Băsescu în această direcţie, Geoană a spus că acesta este un fost general, trecut în rezervă şi un parlamentar important, un senator al unui partid de opoziţie.

"Deci în clipa în care dai un astfel de semnal, este clar un semnal de intimidare la adresa oricui mai mişcă în front. Cine vorbeşte în faţa lui Traian Băsescu, stăpânul absolut al României şi a trupei lui, va putea să fie săltat de pe stradă, din faţa casei, fără niciun fel de problemă. (...) Nu-i problema de Voicu. Problema e că dai un semnal către cineva. A, că era asociat numele lui cu Vanghelie şi că asta a fost o continuare a retoricii de campanie este altceva", a continuat el.

Întrebat dacă apreciază că ar fi fost deci un semnal către Vanghelie, Geoană a răspuns că nu are niciun fel de îndoială că gestul a fost unul politic, deliberat, de natură să intimideze şi să timoreze pe cei care eventual ar putea să mai reziste în faţa lui Băsescu.

"Nu există nicio justificare legală sau de altă natură să-l salţi pe omul ăsta din faţa casei. Puteai să-l chemi bine mersi la DNA. De ce acum, de ce nu înainte, dacă sunt chestiuni de şase luni sau de cu un înainte, i-a apucat brusc zelul la două zile după alegeri. Hai să fim serioşi...", a mai spus el.

Întrebat dacă Voicu a jucat vreun rol în campania electorală, Geoană a răspuns negativ.

Solicitat să răspundă la o întrebare similară referitoare la generalul Dumitru Iliescu, Geoană a spus că acesta nu a jucat vreun rol din punct de vedere al campaniei.

"Este un om cu care suntem apropiaţi de multă vreme. Dacă vrea să dea o mână de ajutor, e bine venit, dar nu a avut un rol în campania noastră în sens propriu. Dacă a semnala şi a afla lucruri despre nereguli, la fel cum au făcut alţi colegi din partid sau alţi colegi care ne sunt apropiaţi ... au semnalat la staff-ul de campanie nereguli... nu e nimica deplasat în ceea ce a spus domnia sa", a menţionat Geoană, după ce a fost întrebat despre o declaraţie a lui Dumitru Iliescu potrivit căreia a informat staff-ul de campanie al lui Mircea Geoană să ia măsurile necesare, pentru că se încearcă fraudarea alegerilor.

"E o relaţie de prietenie veche...Dl. Iliescu este printre cei care au fondat PDSR-ul, de exemplu. Deci a avut o anumită filiaţiune politică la noi, i-a fost consilier domnului Iliescu la Cotroceni, fost şef al SPP, dacă mi-aduc bine aminte, nu eram în ţară în perioada respectivă. Este un om cu care suntem apropiaţi, nu negăm relaţia cu dânsul. Dar a da dimensiunea asta exagerată contribuţiei domniei sale, nu este... Este un om apropiat. Nu este niciun fel de problemă să recunosc acest lucru", a afirmat el

Liderul PSD a mai spus că "gestul brutal, violent şi dincolo de regula jocului democratic" pe care l-ar fi făcut Traian Băsescu faţă de Cătălin Voicu este un mesaj de intimidare.

"Şi vreau să fac şi un apel către toţi cei care sunt oameni de bună credinţă în acestă ţară: să ştie că nu ne lăsăm, nu lăsăm ca acestă ţară să devină ţara bunului plac al lui Traian Băsescu, să arestăm în plină zi pe cine vrem noi, pentru că nu ne place tabăra în care joacă. Nu e în regulă, nu e sănătos", a mai spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici