Geoană: Federaţia Rusă nu va apela la soluţia militară pentru a continua expansiunea spre Vest

Senatorul PSD Mircea Geoană este convins că Federaţia Rusă nu va apela la forţele militare pentru a se extinde spre Vest, însă crede că preşedintele Vladimir Putin "va apela la tot arsenalul de metode pentru a-şi promova interesele", chiar dacă această tactică este una "riscantă".

434 afișări
Imaginea articolului Geoană: Federaţia Rusă nu va apela la soluţia militară pentru a continua expansiunea spre Vest

Mircea Geoană (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Prezent, joi, la Vaslui, senatorul Mircea Geoană a afirmat că preşedintele Federaţiei Ruse joacă o carte riscantă în prezent, din punct de vedere economic, în raport cu întregul Occident, apelând la tot felul de metode pentru a-şi promova interesul, acela de a împiedica Ucraina, Republica Moldova şi Georgia de a se asocia cu Uniunea Europeană, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Eu sunt convins de faptul că Federaţia Rusă nu va apela la soluţia militară pentru a continua expansiunea către Vest. În schimb, va apela la tot arsenalul de metode pentru a-şi promova interesele, cel strategic fiind de a împiedica Ucraina, Republica Moldova şi Georgia să vină cu arme şi bagaje în Occident. Chiar şi preşedintele Putin ştie că depăşirea unei limite a răbdării şi a diplomaţiei, pe care întregul Occident o arată, este foarte riscantă şi pentru Federaţia Rusă, nu neaparat din punct de vedere militar, ci în plan economic", a declarat Mircea Geoană.

Parlamentarul social-democrat este convins că Rusia ar avea mai mult de suferit decât Europa, din punct de vedere economic, dacă lucrurile vor evolua negativ în tot acest conflict.

"Dacă se intră în faza a treia de sancţiuni economice, dacă ar urma ceva agresiv la adresa vecinilor săi, în clipa respectivă economia Rusiei ar avea de suferit mult mai mult decât cea europeană. Uniunea Europeană are exporturi către Federaţia Rusă de unu la sută, iar Federaţia Rusă are exporturi de 15 la sută către piaţa europeană. Dacă ne punem cu toţii, în pofida dificultăţilor de moment, resursele, inteligenţa şi ambiţia să schimbăm politica energetică europeană împreună cu americanii, şi ajunge preţul la barilul de petrol undeva sub 80 de dolari, în şase luni de zile nu mai sunt bani în visteria de la Kremlin pentru a plăti pensii, salarii şi simbria la militari. Este o disproporţie de forţe uriaşă între Occident şi Federaţia Rusă, care încearcă acum să obţină cât mai mult, dar care va avea, totuşi, o limită", a mai adăugat Geoană.

Senatorul PSD Mircea Geoană a fost prezent, joi, la Vaslui, la o întâlnirea cu şefii instituţiilor deconcentrate şi a reprezentanţilor patronatelor, în calitate de Înalt Reprezentant al primului-ministru pentru promovarea proiectelor economice strategice şi de diplomaţie publică. Demnitarul le-a cerut autorităţilor vasluiene să stabilească o nouă prioritate a proiectelor transfrontaliere, în vederea finanţării acestora, în perspectiva semnării acordului de asociere şi liber schimb, la sfârşitul lunii mai, între Uniunea Europeană, pe de o parte, şi Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, pe de altă parte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici