Geoană: Guvernul să adopte o poziţie fermă privind reprezentanţa Ţinutului Secuiesc la Bruxelles

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, susţine că Guvernul trebuie să adopte o poziţie fermă în legătură cu deschiderea reprezentanţei Ţinutului Secuiesc la Bruxelles, eveniment anunţat din aprilie, şi care va fi organizat de doi eurodeputaţi UDMR şi de Laszlo Tokes la finele lunii mai.

687 afişări
Imaginea articolului Geoană: Guvernul să adopte o poziţie fermă privind reprezentanţa Ţinutului Secuiesc la Bruxelles

Geoană: Guvernul să adopte o poziţie fermă privind reprezentanţa Ţinutului Secuiesc la Bruxelles

"Iniţiativa a doi europarlamentari UDMR şi europarlamentaruluiindependent Laszlo Tokess de a deschide, marţi, 31 mai, o«reprezentanţă a Ţinutului Secuiesc» la Bruxelles reprezintă osituaţie îngrjorătoare care a ieşit din firescul atitudinilor şiabordărilor normale într-un stat de drept. Faptul domnul Tokes şiceilalţi doi europarlamentari UDMR au lansat deja invitaţii pentrueveniment, poate fi considerat chiar o provocare. Deşi credcă în acest moment este necesară o abordare calmă şi raţională,consider că Executivul României trebuie să adopte fermă, tranşantă,lipsită de orice echivoc pe acest subiect. Doresc săamintesc faptul că în articolul 1, alineatul 1, ConstituţiaRomâniei precizează că ţara noastră este un «stat naţional, suveranşi independent, unitar şi indivizibil»", se arată într-un comunicatremis joi de Mircea Geoană.

El apreciază că deschiderea acestei reprezentaţe la Bruxelleseste "un fapt ilegal, anticonstituţional şi antieuropean".

"Faptul că pe lângă instituţiile europene, deci implicit şiParlamentul European, se pot deschide reprezentanţe ale unorregiuni sau microregiuni nu trebuie confundat cu faptul deschidereaunei «reprezentanţe a Ţinutului Secuiesc» la Bruxelles rămâne unfapt ilegal, anticonstituţional şi antieuropean. Regiunile care potdeschide reprezentanţe pe lângă instituţiile europene suntrecunoscute formal, de către legile sau constituţiile statelor dincare fac parte. Acesta nu este cazul în privinţa «ŢinutuluiSecuiesc»", susţine Geoană.

El adaugă că faptul că Tokes este vicepreşedinte al PEşi faptul că invitaţia celor trei poartă sigla Partidului PopularEuropean riscă să creeze confuzie la nivelul opiniei publiceromâneşti şi europene, care ar putea considera că evenimentul arpurta girul Parlamentului European sau al PopularilorEuropeni.

"În aceste condiţii, având în vedere cele de mai sus, îi solicitlui Emil Boc, în calitate de premier al României, să facă publicăpoziţia Guvenului statului român în legătură cu iniţiativa celortrei. De asemenea, vreau să-i solicit lui Emil Boc, în calitate depreşedinte al PDL, partid membru cu drepturi depline în PPE, săanunţe dacă partidul său, ca parte a familiei Popularilor Europeni,susţine demersul celor trei europarlamentari UDMR. Sunt convins cădacă UDMR doreşte să facă lobby pentru o mai bună dezvoltare acomunelor şi localităţilor unde are primari poate face acest lucrunestingherit pe lângă Guvernul României, pe care îl susţine fărărezerve în Parlament. Altfel, asemenea acţiuni nu sunt doarinutile, dar pot fi considerate provocatoare într-un contexteconomic şi social şi aşa tensionat din cauza scăderii calităţiivieţii cetăţenilor români", susţine Geoană.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna Demeter Janosdeclara pe 13 aprilie că în perioada 31 mai-1 iunie va avea locdeschiderea oficială a biroului de reprezentare a judeţelor Covasnaşi Harghita la Bruxelles, menţionând că acest birou va reprezentaşi judeţul Mureş.

Demeter Janos a menţionat că biroul de reprezentare va funcţionaîntr-o clădire care este cunoscută ca şi "Casa RegiunilorUngare".

Potrivit sursei citate, cu această ocazie cei treieuroparlamentari UDMR Sogor Csaba, Tokes Laszlo şi Iuliu Winklervor oferi, în 31 mai, o recepţie la Parlamentul European, urmând caîn 1 iunie să aibă loc deschiderea oficială a biroului.

Potrivit iniţiatorilor, obiectivele principale ale biroului dereprezentare de la Bruxelles vor fi strângerea, procesarea şitransmiterea informaţiilor despre politicile şi problemeleinstituţionale ale UE, informarea unităţiloradministrativ-teritoriale despre deciziile luate de ParlamentulEuropean, Comisia Europeană, respectiv Comitetul Regiunilor şicelelalte organisme ale UE, obţinerea de proiecte comunitare şisprijinirea accesării proiectelor de interes local.

De asemenea, iniţiativa are ca scop întărirea reprezentăriiintereselor celor trei judeţe privind proiectele europene,stabilirea de contacte cu instituţiile europene care au rolsemnificativ în derularea proiectelor importante pentru judeţe, departeneriate cu regiuni din cadrul UE, activităţile de networkingşi lobby.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici