Geoană: Guvernul să adopte o poziţie fermă privind reprezentanţa Ţinutului Secuiesc la Bruxelles

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, susţine că Guvernul trebuie să adopte o poziţie fermă în legătură cu deschiderea reprezentanţei Ţinutului Secuiesc la Bruxelles, eveniment anunţat din aprilie, şi care va fi organizat de doi eurodeputaţi UDMR şi de Laszlo Tokes la finele lunii mai.

692 afișări
Imaginea articolului Geoană: Guvernul să adopte o poziţie fermă privind reprezentanţa Ţinutului Secuiesc la Bruxelles

Geoană: Guvernul să adopte o poziţie fermă privind reprezentanţa Ţinutului Secuiesc la Bruxelles

"Iniţiativa a doi europarlamentari UDMR şi europarlamentarului independent Laszlo Tokess de a deschide, marţi, 31 mai, o «reprezentanţă a Ţinutului Secuiesc» la Bruxelles reprezintă o situaţie îngrjorătoare care a ieşit din firescul atitudinilor şi abordărilor normale într-un stat de drept. Faptul domnul Tokes şi ceilalţi doi europarlamentari UDMR au lansat deja invitaţii pentru eveniment, poate fi considerat chiar o provocare. Deşi cred că în acest moment este necesară o abordare calmă şi raţională, consider că Executivul României trebuie să adopte fermă, tranşantă, lipsită de orice echivoc pe acest subiect. Doresc să amintesc faptul că în articolul 1, alineatul 1, Constituţia României precizează că ţara noastră este un «stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil»", se arată într-un comunicat remis joi de Mircea Geoană.

El apreciază că deschiderea acestei reprezentaţe la Bruxelles este "un fapt ilegal, anticonstituţional şi antieuropean".

"Faptul că pe lângă instituţiile europene, deci implicit şi Parlamentul European, se pot deschide reprezentanţe ale unor regiuni sau microregiuni nu trebuie confundat cu faptul deschiderea unei «reprezentanţe a Ţinutului Secuiesc» la Bruxelles rămâne un fapt ilegal, anticonstituţional şi antieuropean. Regiunile care pot deschide reprezentanţe pe lângă instituţiile europene sunt recunoscute formal, de către legile sau constituţiile statelor din care fac parte. Acesta nu este cazul în privinţa «Ţinutului Secuiesc»", susţine Geoană.

El adaugă că faptul că Tokes este vicepreşedinte al PE şi faptul că invitaţia celor trei poartă sigla Partidului Popular European riscă să creeze confuzie la nivelul opiniei publice româneşti şi europene, care ar putea considera că evenimentul ar purta girul Parlamentului European sau al Popularilor Europeni.

"În aceste condiţii, având în vedere cele de mai sus, îi solicit lui Emil Boc, în calitate de premier al României, să facă publică poziţia Guvenului statului român în legătură cu iniţiativa celor trei. De asemenea, vreau să-i solicit lui Emil Boc, în calitate de preşedinte al PDL, partid membru cu drepturi depline în PPE, să anunţe dacă partidul său, ca parte a familiei Popularilor Europeni, susţine demersul celor trei europarlamentari UDMR. Sunt convins că dacă UDMR doreşte să facă lobby pentru o mai bună dezvoltare a comunelor şi localităţilor unde are primari poate face acest lucru nestingherit pe lângă Guvernul României, pe care îl susţine fără rezerve în Parlament. Altfel, asemenea acţiuni nu sunt doar inutile, dar pot fi considerate provocatoare într-un context economic şi social şi aşa tensionat din cauza scăderii calităţii vieţii cetăţenilor români", susţine Geoană.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna Demeter Janos declara pe 13 aprilie că în perioada 31 mai-1 iunie va avea loc deschiderea oficială a biroului de reprezentare a judeţelor Covasna şi Harghita la Bruxelles, menţionând că acest birou va reprezenta şi judeţul Mureş.

Demeter Janos a menţionat că biroul de reprezentare va funcţiona într-o clădire care este cunoscută ca şi "Casa Regiunilor Ungare".

Potrivit sursei citate, cu această ocazie cei trei europarlamentari UDMR Sogor Csaba, Tokes Laszlo şi Iuliu Winkler vor oferi, în 31 mai, o recepţie la Parlamentul European, urmând ca în 1 iunie să aibă loc deschiderea oficială a biroului.

Potrivit iniţiatorilor, obiectivele principale ale biroului de reprezentare de la Bruxelles vor fi strângerea, procesarea şi transmiterea informaţiilor despre politicile şi problemele instituţionale ale UE, informarea unităţilor administrativ-teritoriale despre deciziile luate de Parlamentul European, Comisia Europeană, respectiv Comitetul Regiunilor şi celelalte organisme ale UE, obţinerea de proiecte comunitare şi sprijinirea accesării proiectelor de interes local.

De asemenea, iniţiativa are ca scop întărirea reprezentării intereselor celor trei judeţe privind proiectele europene, stabilirea de contacte cu instituţiile europene care au rol semnificativ în derularea proiectelor importante pentru judeţe, de parteneriate cu regiuni din cadrul UE, activităţile de networking şi lobby.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici