Geoană îi cere lui Băsescu convocarea unei întâlniri cu responsabilii privind Justiţia

Liderul PSD Mircea Geoană îi cere preşedintelui Băsescu, într-o scrisoare deschisă transmisă luni, convocarea de urgenţă a unei întâlniri "cu toţi factorii responsabili pentru continuarea reformei în Justiţie", invocând pericolul ca România să fie supusă sancţiunilor UE şi în apropierea unei noi evaluări CE.

14 afișări
Imaginea articolului Geoană îi cere lui Băsescu convocarea unei întâlniri cu responsabilii privind Justiţia

Geoană îi cere lui Băsescu convocarea unei întâlniri cu responsabilii privind Justiţia

"În ultima perioadă înregistrăm cu îngrijorare semnale care anunţă că, din diferite motive, România riscă să fie supusă unor măsuri de natură a reduce sumele la care are dreptul să se aştepte din partea Uniunii Europene. Că este vorba despre Memorandumul Comisiei Europene, referitor la transferul a cinci miliarde de euro pentru echilibrarea balanţei de plăţi a României, despre cererea Bundestagului ca României să îi fie suspendată plata fondurilor structurale, aşa cum s-a procedat şi cu Bulgaria, sau despre discursurile pronunţate în cadrul Congresului Partidului Popular European de la Varşovia, concluzia este că există riscul real ca României să i se aplice sancţiuni financiare prin invocarea situaţiei din justiţie", spune Geoană, în scrisoarea adresată şefului statului.

Liderul PSD aminteşte că, în 17 februarie, preşedintele Traian Băsescu i-a invitat pe reprezentanţii instituţiilor cu responsabilităţi în domeniul reformei justiţiei la o discuţie pe marginea raportului Comisiei Europene. Geoană menţionează că a apreciat opinia pe care Traian Băsescu a exprimat-o atunci şi anume că "nu trebuie să mai tratăm fiecare instituţie în parte raportul Comisiei pe justiţie" şi că "o discuţie între toate instituţiile este necesar a fi făcută pentru ca obiectivul nostru - ca raportul din luna iulie să constate îndeplinirea tuturor obligaţiilor asumate - să poată fi îndeplinit".

"În faţa pericolului ca România să fie supusă sancţiunilor UE şi în apropierea unei noi evaluări din partea Comisiei Europene, vă solicităm ca de urgenţă să convocaţi o întrunire a factorilor responsabili - prim-ministru, ministrul Justiţiei, procurorul general, preşedintele CSM ş.a. - spre a discuta situaţia de fapt şi măsurile care se impun pe viitor în gestionarea reformei din Justiţie", subliniază Mircea Geoană.

Liderul PSD adaugă că doreşte să-l informeze pe şeful statului că, prin "efortul" Parlamentului şi în urma unei "serioase consultări" cu specialişti şi reprezentanţi ai societăţii civile, începând din 11 mai, Codurile civil şi penal au fost amendate şi sunt gata pentru adoptare.

"Codurile de procedură civilă şi penală sunt în dezbatere şi, aşa cum au fost informaţi oficialii europeni şi reprezentanţii statelor europene în România, dezbaterile vor fi încheiate în lunile următoare. De asemenea, vă reamintesc faptul că Parlamentul României a soluţionat majoritatea dosarelor care conţineau cereri ale Parchetului privind avize de începere a urmăririi penale ale unor actuali sau foşti demnitari", îi mai scrie Geoană lui Băsescu.

Preşedintele Senatului opinează că toţi politicienii români, începând cu şeful statului şi încheind cu toţi reprezentanţii României în Europa, indiferent de familia politică din care fac parte, "au datoria de a susţine până la capăt eforturile necesare unei adevărate şi oneste reforme în Justiţie".

"În acest context, îmi exprim convingerea că veţi da curs favorabil solicitării de a convoca o întâlnire cu toţi factorii responsabili pentru continuarea reformei în Justiţie, cu atât mai mult cu cât acest proces implică responsabilităţi şi eforturi instituţionale dincolo de atribuţiile Parlamentului României", încheie Geoană scrisoarea către Băsescu.

Anterior, preşedintele PSD Mircea Geoană a declarat, luni, că există informaţii coerente şi solide care indică riscul tăierii fondurilor europene după Raportul CE pe Justiţie din vară, lansând un apel către preşedintele Traian Băsescu să ia măsuri împreună cu instituţiile abilitate pentru a evita acest risc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici