Geoană îi scrie lui Băsescu: Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la prezentare, nu înainte

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, i-a adresat preşedintelui Băsescu joi o scrisoare în care îi răspunde la solicitarea privind devansarea dezbaterii moţiunii de cenzură, în care precizează că, potrivit Constituţiei, dezbaterea are loc după 3 zile de la prezentare, adică nu înainte de 3 zile.

15 afişări
Imaginea articolului Geoană îi scrie lui Băsescu: Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la prezentare, nu înainte

Geoană îi scrie lui Băsescu: Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la prezentare, nu înainte (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"În legătură cu scrisoarea dumneavoastră de astăzi, 10 iuniea.c, prin care atrageţi atenţia asupra faptului că Parlamentul, înmod greşit, ar fi stabilit termenul pentru dezbaterea moţiunii decenzură, doresc să vă comunic că stabilirea zilei în care se vaacorda votul asupra moţiunii de cenzură este atributul exclusiv alBirourilor Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, curespectarea Constituţiei, a Regulamentului plenului comun, precumşi a legilor în vigoare. Organizarea internă a Parlamentului estede competenţa exclusivă a Legislativului, liber de orice ingerinţeale celorlaltor puteri, conform principiului separaţiei puterilorîn stat", se arată în scrisoarea lui Geoană.

El menţionează că în Constituţie se arată că moţiunea decenzură se dezbate după 3 zile de la data când aceasta a fostprezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

"Prin urmare, textul constituţional prevede că moţiunea decenzură nu poate fi dezbătută înainte de 3 zile de la dataprezentării acesteia în faţa Parlamentului, însă poate fi dezbătutădupă împlinirea acestui termen la o dată stabilită de Birourilepermanente ale celor două Camere. Menţionez că ori de câte oriConstituţia a dorit stabilirea unor termene fixe sau precisdeterminate a folosit, de principiu, următorii termeni: «în celmult…» (a se vedea în acest sens dispoziţiile art. 93 alin. (2) dinConstituţie), «în termen de …» (a se vedea spre exempludispoziţiile art. 103 alin.(2) din Constituţie) sau «la împlinireaunui termen de …» (art. 78 din Constituţie).", se arată înscrisoarea lui Geoană.

El aminteşte că Birourile Permanente Reunite ale celor douăCamere au decis marţi, cu acordul tuturor grupurilor parlamentare,ca dezbaterea moţiunii de cenzură să aibă loc pe 15 iunie.

"Mai mult, potrivit practicii şi cutumei parlamentare, începândcu 2005 nu mai puţin de 8 moţiuni de cenzură s-au dezbătut într-untermen mai mare de 3 zile de la citirea lor în plenulParlamentului. În concluzie, domnule Preşedinte, doresc să văreasigur de faptul că votarea moţiunii de cenzură în data de 15iunie respectă întocmai termenele constituţionale. De asemenea,doresc să vă asigur de faptul că, în calitate de Preşedinte alSenatului României, voi respecta întotdeauna litera şi spiritulConstituţiei, precum şi legile în vigoare", se mai arată înscrisoare.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis conducerii Parlamentuluio scrisoare privind devansarea dezbateriimoţiunii de cenzură, preşedintele Camerei Deputaţilor,Roberta Anastase, menţionând că aşteaptă un răspuns din partea luiMircea Geoană pentru convocarea Birourilor Permanente reunite.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici